Joshi Bharat: Nem akartam kinyírni senkit

Vágólapra másolva!
A Tv2 műsorvezetője szerint nem az volt a cél a talkshow-jával, hogy levetessék a képernyőről az évek óta verhetetlen Mónika show-t. Joshi Bharat szerint az ORTT is egyre kevesebbet engedett, ilyen keretek közt pedig logikus, hogy megszűnik beszélgetős műsora. Az állása viszont nem, a csatorna továbbra is számít rá.
Vágólapra másolva!

A Tv2 május 17-én közölte, hogy véget ér a Joshi Bharat című talkshow. Önnek mikor mondták meg?

- Friss döntés, én is csak hétfőn tudtam meg. A múlt héten még forgattunk, de mégsem mondhatom, hogy váratlan volt, mert az ember azért érzi a kereteket. Az ORTT is egyre szigorúbb volt, egyszerűen nehéz kibontani egy történetet, ha alapszavakat nem lehet kimondani.

Hogy az ORTT egyre szigorúbb, azt a Tv2 mondja, vagy ön?

- Nem akarok belemenni ebbe, a hatóság véleményét persze tiszteletben tartom. Viszont eljutott odáig a vezetőség, vége, hogy ennyi volt. Mindent egyszerre nem lehet: ha a törvényeknek tökéletesen megfelelő műsort szeretnénk, akkor bejön, majd átöleli egymást két ember, puszit adnak egymásnak, és hazamennek. Így nem lehet talkshow-t csinálni.

Főleg a káromkodásokat és a verekedéseket büntette az ORTT.

- Mindenki a verekedésekre emlékszik, holott 383 adásból 350 nem erről szólt. Nagyjából minden tizedik történetben volt igazi katarzis, sokszor a rászorultak lelki segítséget kaptak, szakemberek tanácsai mellett. Sok szép és jó dolog történt a show-ban. Én egy dologra emlékszem leginkább, 2008-ban, decemberben 50 milliónál többet gyűjtöttünk jótékony célra. Nézettségi versenyben akkor ugyan kikaptunk, mégis erre az adásra vagyok a legbüszkébb. Most legutóbb a Tűzoltó utcai klinikának gyűjtöttünk egy jelentősebb összeget.

Úgy tűnt, hogy a hosszú évek óta verhetetlen Mónika ellenfelének hozta be a Tv2 önt. Feladata volt legyőzni a konkurenciát. Most, hogy ezt a célt elérte, a Mónika megszűnik, le lehet venni a Joshi Bharat-ot is. Mit gondol erről?

- Nem így látom. Nem tudom, a vezetőség mire gondolt induláskor, de én nem erre. Kiss Péter, aki most programigazgató, akkor az Interaktívnál volt vezető, tehát a műsor születésétől bábáskodott fölöttünk. Induláskor azt mondta nekem, hogy csinálunk egy jó, segítő műsort. Erdélyi Mónikára nem ellenfélként gondoltam, így amint elindult az érdemi munka, nem akartam kinyírni senkit. Csináljunk jó dolgot, ez volt a célom. Amúgy Mónikát ismerem személyesen, kedves, szimpatikus ember, és nem ugráltam örömömben, amikor levették a műsorát. Az más kérdés, hogy kereskedelmi tévék harcáról, állandó versenyről, hirdetési bevételről van szó a háttérben.

Hogyan tovább? Heti talkshow-t kap?

- A csatorna csapatának tagja maradok, másik műsorban, más formátumban láthatnak a nézők. Nyáron találjuk ki, minél hamarabb. Jó dolgom van, érezhető, hogy szeretnek. Több 2010-es felmérés szerint a három legnépszerűbb tévés műsorvezető közt vagyok.

Nem merült fel semmi konkrét munka?

- Kósza ötletek, komolyabb elképzelések vannak, de több rostán átmennek, mire kiderül, hogyan tovább. Nyitott vagyok minden lehetőségre, és hiszek a változásokban. Előre kell lépni, ráadásul a személyiségnek több oldala van. Humorom van, lámpalázam viszont nincs, nem eszetlen módon mozgok a kamerák előtt.

Akár humoros műsort is vállalna?

- El tudnám képzelni, de nem rajtam múlik. Minden, amit a műsoromban csináltam, az én vagyok, mindent vállalok. Szeretem a kihívásokat. Humor helyett most viszont szomorúság van, a műsor megszűnése miatt. Heti öt napot forgattunk, szoros barátságok alakultak ki. Nyári szünetre ment volna a produkció amúgy is, de a tudat, hogy már nem lesz többet ugyanígy, nem dolgozik együtt a szokott stáb, az szomorú.

A számok, felmérések szerint az idősebb nők nagy kedvence: lehet, hogy nekik szóló műsort kap?

- Tényleg nem tudok semmit, egy egész kreatív csapat fog dolgozni azon, hogy mi lesz. Ami biztos, hogy ilyen jellegű talkshow már nem lehet képernyőn. Én kíváncsi ember vagyok, minden változásnál azt figyeltem, mit fog hozni nekem. Amikor ez a műsor elindult, akkor is azt néztem, mi lesz a hozadéka.

Nyáron utazik? Pár hete volt Indiában.

- A 89 éves anyukám nagyon beteg, combnyaktörése volt, elutaztam meglátogatni. Vittem a családnak pár DVD-t, hogy lássák, mivel foglalkozom Magyarországon. Nem értették ugyan a szöveget, gyakran tekerni is kellett, de a gyerekeknek segítő adást végignézték. Amúgy nem vagyok különös figura a szemükben azért, mert tévés lettem: már a hetvenes években is szerepeltem indiai televíziókban.