Árpa Attila: Nem féltem magam

Vágólapra másolva!
Egy középkori drámában gátlástalan zsoldost alakít, és élvezi, hogy minden, kaszkadőrnek szánt jelenetet is vele vesznek fel. A pénteken a 2030 című valóságshow-ban is látható Árpa úgy véli, jó kondiban van, a sérülésektől nem fél, és örül, hogy ezúttal nem faágakkal, hanem komolyabb fegyverekkel vívhat.
Vágólapra másolva!

Árpa Attila már a második kosztümös filmjét forgatja Fóton, ezúttal a ProSiebenSat1 számára készül egy kétórás tévéfilm, Vasszív munkacímen, amely 2011-ben kerülhet képernyőre. "Tavaly elkezdtem színészkedni, azóta elég sok szerep beesett, ez például a második kosztümös munkám. Egy német tévéfilmben leszek: itt érdemes megjegyezni, hogy egy ottani tévéfilm költségvetése körülbelül tízszerese egy magyar moziénak. A történet az 1100-as években játszódik, amikor a tudomány és a vallás konfliktusa határozott meg mindent, az alkimistákat elégették, és semmilyen nagy kérdésre nem volt válasz, minden isten akarata volt. Zsoldos lovag, gyilkológép vagyok a filmben, aki az Úr nevében öl, kaszabolja a népet" - mesélte.

A számos filmben és sorozatban (Argo, Tűzvonalban) látott, meglehetősen karakteres arcú Bicskey Lukács szintén forgat, amúgy híres, ismert magyar színészek nemigen szerepelnek a filmben. "A magyarok kisebb szerepeket kaptak, a forgatás pedig Fóton, Ausztriában, Németországban zajlik. A rendezőtől tavaly kaptam egy rövid szerepet egy drámában, egy másik tévéfilmben, talán megtetszett neki, ami mutattam, mert most komolyabb szereppel talált meg" - tette hozzá.

Minden, kaszkadőrt igénylő jelentben maga szerepel. "Ezt nagyon élvezem, a kardozás, a harc, a lovaglás, az esés, minden tetszik. Nem féltem magam, ez a buli benne: így lehet az ember újra gyerek. Régen a barátaimmal faágakkal kardozunk, most rendes pajzzsal, vértben tehetem ugyanezt, vaskarddal" - merengett.

A közelmúltban forgatott vele a LifeNetwork (május 21-én lesz adásban), a csatorna kínálatában a 2030 című műsor egészséges életmódra igyekszik nevelni. "A műsor alapötletét értem, szeretem. Korábban talán önpusztítóbb voltam, de mostanában nem élek egészségtelen életet, így nagy különbség nem volt a két, 2030-ban esedékes fantáziafotómon. Amerikaifocizom, futok, edzek, a rendes táplálkozásra figyelek, Ilyen jó formában nagyon régen voltam! A műsorban amúgy azt javasolták, hogy használjak fogselymet, hagyjam abba a focit, és hidratáló krémmel kenegessem az arcom" - emlékezett.

A színészet, rendezés, filmezés érdekli inkább, a Tv2-nél is csak tanácsadói pozícióban dolgozik. "Ez a kedvenc részem a tévézésben, amikor létre kell hozni valamit. Amikor szükség van rám, szólnak, megyek ötletelni, de akkor nem a vezérigazgatóhoz vagy a programigazgatóhoz ülök be, hanem a műsorkészítőkkel, producerekkel agyalok lehetséges műsorokon" - mondta. Mostanában azonban nem tévés, inkább mozis munkáira büszke: a szereplésével készült The Kiss Goodnight és Kocsis Ági filmje, a Pál Adrienn (amelynek Árpa társproducere) sikeres Cannes-ban.

A Tükörváros titka című fantasy-regénye eladott darabszám alapján nem fényes siker, de a szerző szerint ajánlott irodalom lett általános iskolákban, ami számára dicsőség. Írás helyett mostanában azonban a 2011-es saját rendezése, a Rodolfo-film foglalkoztatja. "Emellett nem kizárt, hogy idén kisebb kísérleti filmekbe, kisebb költségvetésű dolgokba is belefogok, új technikát próbálnék ki. Egy amerikai produkcióval is forgatok, de erről nem mondhatok többet, csak annyit, hogy hollywoodi sztárok is játszanak benne, mozifilm lesz" - sejtelmeskedett.

A fotóért köszönet a Best magazinnak.