Lekéstek a magyarok az Eurovíziós Dalverseny nevezéséről

Vágólapra másolva!
Oslóban, 39 ország részvételével, idén 55. alkalommal rendezik az Eurovíziós Dalversenyt, a nagydöntő május 29-én lesz. A visszalépő MTV helyén a Duna Televíziót 2010 februárjában kérte fel az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége a közvetítésre, de mivel addigra lezárult a jelentkezés, magyar próbálkozó idén már nem utazhatott. 2011-ben a Duna tévé indítana hazai együttest, előadót.
Vágólapra másolva!

55. alkalommal rendezik meg idén az Eurovíziós Dalversenyt, 39 ország küldött szólistát vagy együttest a zenei, szakmai körökben nem sokra értékelt, színes tévéshow-nak viszont megfelelő megmérettetésre. Magyar próbálkozó nem indult, mivel az MTV még 2009-ben közölte, hogy a forrásmegvonások miatt nem közvetíti az eseményt, a Duna Televízió pedig csak későn kapott felkérést, addigra pedig lezárult a jelentkezés. A csatorna május 27-én este kilenctől közvetíti a második elődöntőt, a nagydöntő pedig szombat este, május 29-én lesz, szintén este kilenctől.

Szabó Magda, a Duna Televízió kulturális alelnöke elmondta, hogy az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége azért kérte fel a Duna Televíziót a verseny közvetítésére, hogy Magyarország ne maradjon ki a rendezvényből - de 2010 februárjában azonban a szabályok értelmében már nem volt lehetőség versenyző indítására. "Fontos kihangsúlyozni, hogy az Eurovíziós Dalversenyben olyan televíziós társaságok vehetnek csak részt, melyek tagjai az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének. Ennek Magyarországon a Magyar Televízió rendes, míg a Duna Televízió 2004 óta megfigyelő tagja" - tette hozzá.

Morvai Noémi, az Eurovíziós Dalverseny magyar közvetítésének szerkesztője úgy véli, hogy annak ellenére, hogy nincs magyar versenyző, sőt, Magyarország területéről szavazni sem lehet, "nem szabad az embereket ettől az élménytől megfosztani". Morvai reméli, hogy jövőre a Duna Televízió rendezi meg a válogatót, és reményei szerint ők delegálhatják majd a magyar versenyzőt.

MTI
MTI

Legutóbb magyar színekben Ádok Zoli indult, 2009 májusában angol nyelvű, gyors dalával nem jutott tovább a nagydöntőbe, de 2008-ban Csézy sem bűvölte el Európát. 2007 májusában Rúzsa Magdi egy lassúval sikeresebb volt, és az MTV-t is rengetegen nézték, akkor a 18 éven felüli nézők 34,7 százalékát érdekelte a műsor.

A képen a döntőbe bejutott moldovai Sunstroke Project együttes és Olia Tira énekesnő látható, amint a Run Away című dalt adja elő az Eurovíziós Dalverseny első elődöntőjében a norvégiai Fornebuban, május 25-én.