Vuk megszorongatta a South Park dagiját

Vágólapra másolva!
A gyereknap közeledtével kíváncsiak voltunk, hogy mely tévés, animációs figurát kedvelték meg olvasóink leginkább az elmúlt években: kiderült, hogy a South Park rajongói bázisa masszív, rendíthetetlen, de ugyanakkor sokan visszasírják a harminc évvel ezelőtti, magyar karaktereket.
Vágólapra másolva!

Az [origo] tévérovatának szavazásán - amelyen több mint 3500-an vettek részt - a legkedveltebb tévés, animációs figura keresése során kiderült, hogy a magyar South Park-közösség változatlanul erős és aktív, mert a voksok több mint 11,3 százalékával az 1992-ben született, de valójában ismertséget csak 1997-ben szerző Cartman nyert, noha csak kicsivel maradt le tőle a 11 százalékot szerző, vélhetően főképp harminc fölötti, nosztalgiára hajlamos olvasók által favorizált Vuk. Hat százalék alatt végzett valamivel Spongyabob, de ez is elég volt a dobogó alsó fokához.

A rajzfilmfigurák közt, a középmezőny élén a nem éppen tinédzser, 53 éves Kisvakond található, utána pedig Micimackó jön a listán, mindkettő öt százalék fölött végzett a voksoláson. Az 1978-as születésű, azóta száznál is több országba exportált Garfield támogatói sincsenek sokkal kevesebben, a kövér macska 4,8 százalékot kapart össze, Jerry nagy ellenfele, Tom 3,7, Bart Simpson pedig 3,3 százalékra volt jó. Utóbbit még egy régi, magyar animációs karakter, a Vízipók Csodapók is megelőzte néhány szavazattal.

A mezőnyben jócskán találni külföldi, világszerte ismert figurákat, mint Kovakövi Frédi, a Rózsaszín Párduc, Popeye vagy Maci Laci, de ezeknél előbbre végeztek a listán a régi magyar animáció ismert figurái, mint Mézga Aladár (2,8%), Doktor Bubó (2,9%), Pom-pom (2,4%) vagy Gusztáv (1,6%). Kukori 1,2 százalékot kapirgált össze - a megálmodójával készült interjút itt olvashatja.

Az [origo] 2006-ban már megszavaztatta olvasóit kedvenc magyar rajzfilmjükről, akkor a Magyar népmesék nyert, a Mézga család és Vuk előtt. Azon a listán Dr. Bubó a Kérem a következőt!-tel a negyedik helyre röppent be, Frakk pedig ötödikként végzett.

Külföldön Tapsi Hapsi népszerűbb

Hasonló szavazásokat más portálok is rendeztek. A National Geographic nézői, olvasói szerint a tévés kutyák közt például Lassie lett a nyertes, megelőzve két animációs kutyát, Scooby Doo-t és Briant, a Family Guy című, itthon is látható rajzfilmsorozatból. A Magyarországon is ismert Snoopy tizedik lett azon a listán.

Az animatedtv.about.com listáján Tapsi Hapsi áll az élen, Homer Simpson a második, Miki Egér a harmadik, őket követi Bart Simpson, Charlie Brown, Frédi, a kőkorszaki szaki és Popeye (utóbbi az [origo] szavazásán csak 0,7 százalékot ért el). A beststuff.com oldalán Spongyabob, Naruto és Hello Kitty előtt (értelemszerűen a külföldi oldalakon magyar karakter nem található), a bullz-eye.com listáján pedig a nálunk nyertes Cartman a negyedik, Frédi a harmadik, előttük pedig Homer Simpson és Tapsi Hapsi végzett. A CNN-nél ugyanez a kettő került az élre, ott viszont Beavis és Butt-head is igen jól szerepelt.