Sok művérrel és szexszel nyitott a Spartacus-sorozat

Vágólapra másolva!
Június 1-jén a magyar nézők előtt is bemutatkozott a Spartacus: vér és homok című sorozat az HBO-n. Az első részek alapján látványos, de felszínes és kiszámítható - szerencsére később ennél többet ad a türelmes nézőknek.
Vágólapra másolva!

A trák rabszolga, Spartacus történetének legújabb, véres csatajelenetekkel és szexszel csábító feldolgozása január 22-én indul az Egyesült Államokban, majd áprilisban búcsúzott, azaz a hazai premier bő négy hónapot csúszott. Megérte várni: a Spartacus: Blood and Sand az amerikai Starz tévécsatorna sikertörténete. Eleve nem gyakori az olyan sorozat, amely gyakorlatilag folyamatosan növeli a nézettségét, és nem esik vissza az erősen promotált, sok pénzzel reklámozott premier után, az pedig végképp ritka a televíziós iparban, hogy egy tévétársaság egy széria második évadját is berendelje még az első bemutatása előtt, tehát úgy, hogy a nézők egy kockát sem láthattak a sorozatból.

A nemiség igen fontos szerepet kap a sorozatban, sőt, tévés szakírók szerint nem is volt még ilyen látványos és ilyen gyakori szexábrázolás amerikai, nem kifejezetten erotikus alkotásnak szánt tévés szériában: az első érzelmes, szerelmetes csókra öt, az első női mellre, akcióra tizenöt percet kell várnia csak a nézőnek. A női főszerepet játszó Lucy Lawless (a Xena címszereplője) is meztelenkedik benne már az első részekben, sorozatbeli férjét orálisan egy rabszolganő készíti elő a házastársi szexre, később pedig orgiák is várthatóak. Az amerikai lapok szerint a színésznő férje, a sorozat egyik producere, Rob Tapert nem is kívánt jelen lenni, mikor felesége ledobja magáról a ruháit, és más férfival imitál közösülést.

"Az emberek megbarátkoztak már az olyan, korábban szokatlan képsorokkal is, mint egy meztelen férfi látványa, hisz a mozifilmek már szentesítették a hasonló jeleneteket" - nyilatkozta a témáról az USA Todaynek korábban a Starz programigazgatója, Stephan Shelanski, aki szerint ideje a tévébe is átvinni merészebb jeleneteket.

starz.com

A gyakori meztelenkedés mellett a nyers erőszak, a brutalitás ábrázolásával igyekszik nézőket csábítani a sorozat, és ebbe még olyan irreális és egyben komikus jelentek is beleférnek, mint amikor egy kétségbeesett, földön kúszó gladiátor megpróbál elmászni a láthatóan jó erőben lévő trák harcos elől - úgy, hogy fél perccel korábban az levágta mindkét lábát combtőből. A kisebb-nagyobb csetepaték látványosabb jeleneteit lassítva, néha kimerevítve kapja a néző, legyen ideje tanulmányozni a kockás hasakat, izmokat, a kifröccsenő vért - amely vörös színével még szándékosan kontrasztban is van az alapvetően szürkére, sötétre vett mészárlásokkal, csatákkal.

Nézzen bele!

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=4F8gXGvwijiI07sg


Az első két rész inkább a karakterek megismerésére szolgál, a későbbiekben bontják ki jobban ezeket, ezzel a lendülettel pedig a kezdéskor még bántóan egyszerű történet is bonyolódik, megjelenik az intrika, a hatalmi harc, azaz túllépnek a készítők a vizuális sokkoláson, és megpróbálnak eredetibb, kevésbé kiszámítható sztorit írni. Amerikai tévés produkcióról lévén szó, nem feltétlenül ragaszkodik a sorozat a történelmi tényekhez, ezeket rugalmasan kezeli - de nem is egy dokumentumfilm készült a History Channelre.

starz.com

Az Új-Zélandon felvett első évad folytatása azonban nem a történelemből ismert rabszolgalázadás felé visz, hanem az előzményeket, a korábbi éveket mutatja be. Ennek egyedüli oka, hogy a főszereplőnél, a walesi-ausztrál Andy Whitfieldnél Non-Hodgkin-limfómát diagnosztizáltak. Várthatóan a színész a későbbiekben jobban lesz, és a harmadik évadra már újfent kezébe veheti a pajzsot, kardot.