Bud Spencerért ötvenedszerre is odavan a magyar néző

Vágólapra másolva!
12 év alatt 52 alkalommal vetítették a kereskedelmi tévék a Kincs, ami nincs című Bud Spencer-filmet, és alighanem lemegy még ennyiszer az új évtizedben is. Az ilyen ismétlésekért már jóval csekélyebb összeget kell fizetni (egy adásért nagyjából 3 ezer dollárt), mint a viszonylag friss hollywoodi kasszasikerekért, amelyért ennek legalább tízszeresét is elkérik - és miért költene milliókat egy programigazgató, ha a Reszkessetek betörők tizedik ismétlése is 1,5 millió nézőt érdekel?
Vágólapra másolva!

Ha egy találomra kapcsolgató magyar tévéző belebotlik a Kincs, ami nincs című, 1981-es olasz-amerikai vígjátékba a képernyőn, könnyen lehet dejá vu-érzése: a Terence Hill és Bud Spencer főszereplésével készült alkotást (melyek eredeti címe Aki barátot talál, kincset talál - Chi trova un amico, trova un tesoro) az elmúlt tizenkét évben ötvenkét alkalommal adták le a kereskedelmi csatornák.

A jóformán minden magyar tévéző által legalább egyszer látott, és sokak által változatlanul remeknek tartott film - MTV-s sugárzások után - 1998-ban az RTL Klubon bukkant fel, a csatorna pedig lelkiismeretesen vetítette (a csúcsot egy 1,82 milliós nézettség jelentette), tizenkét év alatt tízszer, legutóbb bő egy hete. 2008-ban és 2009-ben a Cool tévé is leadta négyszer, a biztonság kedvéért, de sokkal szorgosabb volt a Film+, amely 38 alkalommal küldte képernyőre, szűk három év alatt, 2007 és 2009 közt. Ezen a tévén is többször volt 100 ezres fölötti érdeklődés, de akadt olyan sugárzás, amely negyedmillió magyart ültetett a fotelbe. Egy ilyen régi film egyszeri ismétlési joga akár 3 ezer dollárért is megvehető, de más az ár egy földi sugárzású, nagy eléréssel rendelkező, és egy kisebb kábeltévé számára.

Az olasz sztárral készült alkotásokat a közeljövőben a Film+ csatornán és a Filmmúzeumon csípheti meg a tévéző. A Tv2 kimarad a jóból: jelenleg egyetlen Bud Spencer-filmre van élő joga (azt nem sikerült megtudnunk, melyikre), mindenesetre a nápolyi születésű pofonosztót a következő három hétben nem küldi képernyőre a csatorna. Korábban a Különben dühbe jövünk és a Piedone, a zsaru többször is szerepelt a Tv2-n, volt, hogy előbbit 2,33 millió magyar nézte egyszerre.

Egyszerre több tévén is mehet

Általában a tévéknél az újabb filmek jogai hároméves időtartamra szólnak, egy hagyományos, földi sugárzásra szóló, kereskedelmi tévés szerződés szerint három vetítés engedélyezett ezen idő alatt (Bud Spencer 20-30 éves filmjei esetében nyilván más a helyzet). Mégis elképzelhető, hogy akár ugyanazon a napon más-más csatornán is megnézhetjük ugyanazt a filmet, ha erre van gusztusunk, ugyanis a forgalmazó számon tartja, mely terjesztési módra történik a jogok eladása: megkülönböztet földi, műholdas, kábeles és internetes jogokat. Így fordulhat elő, hogy egy kis kábeltévé által leadott alkotás másnap épp egy földi sugárzású, kereskedelmi csatorna délutáni vagy éjszakai sávjában látható újfent.

port.hu

A magyar nézők - a programigazgatók már kitapasztalták - kiszámíthatóak, és gond nélkül megnéznek filmvégeket is: ha az RTL Klubon vége a kedvenc műsoruknak, átkapcsolnak a Tv2-re és úgy nézik meg az ott futó film utolsó tíz percét, hogy egyáltalán nem tudják, mi történt az előtte lévő 80-100 percben. Ez este, főműsoridőben jellemző, amikor azért jó eséllyel találkozik a néző számára ismeretlen alkotással.

Kis tévék nagy esélye

A számok alapján úgy tűnik, nem is kell feltétlenül új tartalmat, drága sorozatokat vásárolni, elég folyamatosan ismételni a régi kedvenceket. A Film+ ezen elképzelés mentén indult el, ebből profitált, annyira, hogy 2010-ben, a pünkösdi hétvégén már a harmadik volt az ötven alatti felnőtteknél, megelőzve az MTV-t, a Viasat3-at, a Cool TV-t. A májusi hétvége legnézettebb filmjei közé tartozott a Jet Li-féle Félelem nélkül, közel tíz százalékos közönségaránnyal, de a Bud Spencerrel felvett Az ördög jobb és bal keze, illetve a Vadiúj Vadnyugat-ot is sokan úgy nézték, mintha tényleg vadiúj lett volna.

port.hu

Nyárra egyik csatorna sem töri össze magát, egyre több, költségkímélő ismétlés lesz a televíziókban, és nem is szabad csodálkozni azon, ha megint csak Jackie Channel, Steven Segallal, Terence Hill-lel és Bud Spencerrel futunk össze - hiszen a Kincs, ami nincs ötvenkettedik ismétlése is közel 700 ezer nézőt érdekelt, a Reszkessetek betörők idén áprilisban megint, sokadszorra is hozott 1,37 millió nézőt, ahogy a Különben dühbe jövünk sokadik ismétlését is végignézte 1,34 millió tévéző 2009 decemberében.