Az MTV és az Artisjus is gazdagodik - vébé a kivetítők árnyékában

Vágólapra másolva!
Nem tehet ki akárki egy plazmatévét vagy egy kivetítőt a kiskocsmája kertjébe a labdarúgó-világbajnokság alatt, a vendéglősnek, üzemeltetőnek egyeztetnie kell az Artisjusszal és az MTV-vel. A jelentősebb futballmeccsek idején nő a bevétel, ezt pedig megfizettetik a vendéglátósokkal - ennek ellenére egy hónapig a legtöbb szálloda, bár, kocsma, étterem arra készül, hogy focibarátokkal növelje forgalmát. Ha egy üzemegység lebukik, és utólag sem rendezi az ügyet, perre számíthat.
Vágólapra másolva!

Az MTV a világbajnokság mind a 64 mérkőzését élőben, HD minőségben közvetíti 13.30-tól, 16 órától és 20.30-tól: 56 meccset az m1-en, nyolcat az m2-n láthatnak a nézők. Az MTV összesen 98 adást készít a foci vb-ről. A csoportmérkőzések idején hétköznap éjszaka fél 12-kor, hétvégén kicsit később a meccseken túl további 120 percnyi összeállítást tervez a csatorna.

Az első fél órában az aznapi mérkőzésekről vetít összefoglalót az m1, a fennmaradó időben pedig a nap legjobb mérkőzését ismételi teljes hosszban. Az egyenes kieséses szakasz elején éjszakánként 45 percben a két mérkőzés összefoglalóját láthatják a nézők, a döntő előtti négy napban pedig, amikor a vb-n szünet van, összefoglaló műsorokat mutatnak be az addig történtekről.

Tévézni tömegben

Az olimpiával szemben a labdarúgó-világbajnokságot, az Eb-t, a BL-meccseket a sportkedvelők szeretik tömegben, kivetítő előtt nézni, sörrel a kézben. De hová mehet az, aki nagyobb zajban, jobb hangulatban követné az év sporteseményét? Egyáltalán: kitehet bárki egy projektort a kocsmája kerthelyiségébe, hogy ezzel csábítson szurkolókat?

Azok a magyarországi rendezvényszervezők, vendéglátóegységek, amelyek kifejezetten a labdarúgó-világbajnokság idejére állítanak óriáskivetítőket, s amelyeken az MTV adását, azaz a futballvébét kívánják megjeleníteni, a Magyar Televíziótól kötelesek engedélyt kérni erre, tudta meg az [origo]. A nyilvános kivetítők üzemeltetőinek tehát az MTV-nél, illetve az Artisjusnál is be kell jelenteniük szándékukat, hogy kivetítőn vagy tévékészüléken szeretnék nyilvánosan vetíteni a Magyar Televízió sportközvetítését.

"Az MTV-nek mint a foci-vb-közvetítés magyarországi jogtulajdonosának bevétele származik a nyilvános vetítésekből, ezért az MTV munkatársai figyelemmel kísérik, milyen magyarországi rendezvényszervezők, vendéglátóegységek készülnek erre, sőt előzetesen a hirdetésekből is igyekeznek tudomást szerezni a nyilvános vetítésekről. Jelenleg több tucat rendezvényszervező és vendéglátóegység jelentkezett már ilyen szándékkal a Magyar Televíziónál, de az engedélykérések még folyamatban vannak, ezért konkrét helyszínekről a szerződések megkötése után, a jövő héten adhatunk csak tájékoztatást. Amennyiben valaki az MTV engedélye nélkül tart nyilvános vetítéseket, a köztévé felszólítja az engedélykérelem beadására, majd ennek esetleges sikertelensége után jogi lépéseket is tehet" - válaszolták megkeresésünkre a sajtóirodán. Az Artisjust péntek délután már nem értük el telefonon.

Nem csak a sportbárok készülnek

Budapesten is több helyen nézhetik kivetítőn a mérkőzéseket az érdeklődők: az általunk megkeresett Kertem egy háromszor négy méteres felülettel készül, a Corvin tető szintén hasonló méretben gondolkodik, fenn, a teraszon, eső esetén pedig lenn, a teremben. A hasonló célközönséget kiszolgáló Instantban is nézhetőek lesznek a találkozók kivetítőn és plazmatévén. A Legends Sport Bar kifejezetten sportmeccsekre specializálódott egy 5 x 3-as, meg egy 3 x 2-es kivetítővel és nagyjából 30 plazmatévével, de még a piszoár fölött is van képernyő, hogy le ne maradjon egy gólról a sörbarát látogató. Utóbbi új hely, 2009 őszén nyílt, Papp Máté ügyvezető szerint a BL-meccsek, a Super Bowl, a Real-Barcelona meccs idején érezhetően megnőtt a forgalom, és ezt remélik a vébétől is. Ilyenkor be sem fér mindenki, pedig 220 főt tudnak leültetni. "A szolgáltatónak és az Artisjusnak kell fizetnünk a képi és zenei szolgáltatásokért, de nem bemondás alapján megy: kijönnek az Artisjustól, megnézik a felszereltséget. Úgy tudom, a netes rádióért, egy cédélejátszó után is fizetni kell, egy zenés hely, ahol sok sport is megy a képernyőkön, akár 30-60 ezer forintot is fizethet havonta" - mondta.

Forrás: EPA

Nagyobb tereken, parkokban is nézhetik a fővárosiak a meccseket június 11-től: a III. kerületi önkormányzat például az obuda.hu honlapon már most jelzi, hogy óriás kivetítőket állít fel a Csobánka téren és belső Óbudán, a Zichy-kastély kertjében, Kőbuci kertben, ezen helyekre várja a közösségi szurkolásban hívő sportbarátokat. Óriáskivetítővel készül ugyanakkor a belváros, a világbajnokság alatt nagy nyüzsgés lesz a Szabadság téren. A meccsek között rövid animációs filmeket vetítenek, a szünnapokon pedig kertmozival várják a látogatókat. A kivetítő közelében elhelyezett standokon egyéb kiegészítő, játékos programokkal próbálnak kedvezni a családoknak.

Forrás: EPA

Minden nagyváros készül ilyesmivel: Szegeden a Széchenyi téren biztosan lesz kivetítő, ennél többet nem sikerült megtudnunk a Városkép Kft.-től, Baján pedig a Szentháromság téren lesz nagyobb képernyő. Keszthelyen a Balaton-parton, a Tér-Film-Zene Fesztivál keretében nézhetik a meccseket a futballrajongók, június 11. és július 11. között, ott a szervezők egy "német és osztrák mintára történő szurkolói tér" kialakításával és a balatoni települések közül a legnagyobb, 20 négyzetméteres LED-fallal várják a látogatót.