Vágólapra másolva!
A Csillagok háborúja Leia hercegnője, Carrie Fisher életéről az HBO forgat dokumentumfilmet, szerepel majd a Törtetők-ben is, de a kultikus sci-fi más szereplői is megjelentek már a tévé képernyőjén. Luke Skywalker eredeti alakítója, Mark Hamill például rengeteg rajzfilmhez adta a hangját, az Obi-Wan Kenobi bőrébe bújt Alec Guinness pedig John le Carré kémhistóriáiban vállalt főszerepet. Star Wars-hősök tévés munkáiból válogattunk.
Vágólapra másolva!

Carrie Fisher (Leia hercegnő)

Az HBO Carrie Fisher önéletrajzi könyve, illetve az abból készült színdarab alapján forgatja a Wishful Drinking című dokumentumfilmet, amely a színésznő életét mutatja be, különös tekintettel a Csillagok háborúja utáni évekre. Fisher az 1977-es sci-fi klasszikuson kívül nem ért el komolyabb filmes sikert, a tévében olyan szériák egy-egy epizódjában szerepelt, mint a Smallville, a Spangli vagy A stúdió. A Family Guy című rajzfilmsorozatban Peter sörgyárbeli főnöknőjének, Angelának adja a hangját.

Mark Hamill (Luke Skywalker)

Egy epizód erejéig Mark Hamill is megjelent a Family Guy-ban, ahol ráadásul kultikus figuráját, Luke Skywalkert szólaltatta meg. A nyolcvanas évek vége óta szinte kizárólag szinkronszerepeket vállal, az IMDb tanúsága szerint körülbelül százötven produkcióhoz kölcsönözte a hangját - néha olyan mellékfigurákat jelenít meg, mint egy moly a SpongyaBob Kockanadrág-ban vagy egy kisfiú a Johnny Bravo-ban. Komolyabb szerepet vállalt például a Jelszó: Kölyök, nem dedós-ban vagy az Avatar: Az utolsó léghajlító-ban, több Batman-rajzfilmben pedig ő volt Joker hangja.

Alec Guinness (Obi-Wan Kenobi)

Egy-két tévés vendégszereplés mellett a BBC két kémsorozatában vállalta a főszerepet: ő játssza George Smileyt a Tinker, Tailor, Soilder, Spy-ban, illetve a Smiley's People-ben. Mindkét széria John le Carré összefüggő kémtörténeteinek adaptációja, előbbi regény magyarul is megjelent Az áruló, majd Árulás címmel, és utóbbit is tervezi megjelentetni az Agave Kiadó.

David Prowse (Darth Vader)

Erős testalkata már Darth Vader jelmezében is látszott, amit később is kihasználtak a filmesek: a Galaxis útikalauz stopposoknak sorozatváltozatában testőrt játszott, a Benny Hill Show-ban pedig két epizódban is erőművészként tűnt fel. Máshol is csak ilyen kisebb szerepekben láthattuk, a Vita lögner című svéd szappanoperában például egy hotelvendéget alakított.

Joker Mark Hamill hangján nevet:


James Earl Jones (Darth Vader hangja)

A színész jellegzetes orgánumát a Csillagok háborúja után is tudta kamatoztatni, a Simpson család pár halloweeni különkiadásának ő volt a narrátora, a Garfield és barátai-hoz is kölcsönözte a hangját. Egy-egy epizód erejéig olyan sorozatokban láthatta a közönség, mint az Esküdt ellenségek, a Csillagkapu vagy a Doktor House. Feltűnt az Everwood-ban is, itt Ephram régi zongoratanárát játszotta.

Billy Dee Williams (Lando)

A Star Wars-univerzumon belül először A Birodalom visszavág-ban találkozhatott a közönség Lando figurájával: az őt alakító színész a nyolcvanas években a Dallas nagy ellenfelében, a Dinasztiá-ban tűnt fel néhány epizód erejéig, később pedig olyan szériákban vendégszerepelt, mint a Wiseguy vagy az Azok a hetvenes évek show. Nagyobb tévés szerepet a General Hospital című szappanoperában kapott, legutóbb (2009-ben) a Diary of a Single Mom-ban játszott. A Dokik egyik részében önmagát alakította:


Jeremy Bulloch (Boba Fett)

A több színész által megformált Boba Fettet A Birodalom visszavág-ban és A jedi visszatér-ben Jeremy Bulloch alakította (ott sem egyedül), aki A sithek bosszújá-ra már feljebb lépett a ranglétrán, ott Colton kapitányt jeleníthette meg. Komolyabb tévés szerepet a Robin Hood nyolcvanas évekbeli sorozatváltozatában, újabban pedig a Starhyke című sci-fiben játszott, emellett olyan szériák egy-egy epizódjában tűnt fel, mint az MI5 - Az elit alakulat vagy az Esküdt ellenségek brit változata.

Ian McDiarmid (Palpatine császár)

Az MI5 - Az elit alakulat egy részében Ian McDiarmid is megjelent, csakúgy, mint például Az ifjú Indiana Jones kalandjai-ban. A színész előszeretettel szerepel klasszikus irodalmi művek tévés adaptációiban (Szép remények, Bűn és bűnhődés) és történelmi szériákban (a II. Károly, illetve I. Erzsébet életét feldolgozó minisorozatok, valamint a György-kori Londonban játszódó City of Vice).