Tévés szerelmek, latin telenovellák nyara jön

Vágólapra másolva!
Visszahozta a képernyőre az RTL Klub a Te vagy az életem című telenovellát, Natalia Oreiróval és Facundo Aranával, a délutáni sávban jóformán verhetetlen az egymillió nézőt érdeklő Rubí, az elbűvölő szörnyeteg, a Tv2 pedig a július 5-én induló Árva angyal-ban bízik. Nem kell tehát a Romantikára kapcsolni, ha könnyes szemű latin-amerikai színészekre vágyunk.
Vágólapra másolva!

Nyáron kevesebb a tévéző a képernyők előtt, ilyenkor a kereskedelmi csatornák számára gazdaságos megoldás ellőni néhány telenovellát: az RTL Klubon jó ideje fut - nagy közönségsikerrel - a Rubí, az elbűvölő szörnyeteg, egy hete indította el a Te vagy az életem-et, a Tv2 pedig július 5-én küldi képernyőre az Árva angyal-t, Joshi Bharat korábbi sávjában, 17.30-tól.

Noha most feltámadni látszanak, a latin-amerikai telenovellák tehát itthon túl vannak a csúcson. Ma már elképzelhetetlennek tűnik, de például 1999 júliusában az Esmeralda egyik epizódját 3 millió 37 ezer ember látta itthon, a Paula és Paulina 2,8 millió magyart vonzott 1999 decemberében, de Rosalinda is elcsábított 2,65 millió honi tévézőt ugyanakkor.

Mexikói siker a Tv2-n

Az Árva angyal a legnagyobb spanyol nyelvű műsorgyártó, a mexikói Televisa terméke - a cég 20 ezer alkalmazottal rendelkezik, és jelen van Ázsiában, Európában, az USA-ban, rengeteg országba gyárt, exportál műsorokat. Az Árva angyal (Cuidado con el ángel - Vigyázz az angyallal) 2008 júniusa és 2009 márciusa közt volt képernyőn hazájában, de hamar bemutatta az Univisión is, az Egyesült Államok legnézettebb, spanyol nyelvű csatornája.

A telenovellát főképp Mexikóvárosban vették fel, de egyes jelenetek miatt a színészek Miamiba vagy Acapulcóba utaztak. Mivel a sorozat siker volt, egy a nyugati part egyik városa, Mazatlán még fizetett is volna, ha náluk forgatnak, ugyanis a szép partvidék, a Csendes-óceán helyi strandjainak látványa a város vezetői szerint fellendítették volna a turizmust. A nézettséggel nem volt baj, de kritikák is érték a produkciót: leginkább a főhősnő alakítását pocskondiázták, mondván, semmi mást nem tesz, mint Thalia tíz évvel korábbi mimikáját, kamera előtti mozdulatait imitálja. Ennek ellenére 2009-ben az Univisión nézői megválasztották Maite Perronit a "telenovellák királynőjének", én onnan kezdve aligha érdekelték a tévéújságok észrevételei.

Forrás: [origo]

A szériában Maite Perroni tehát az egyik főszereplő, szerepe szerint María de Jesús Velarde, Marichuy, aki látszólag árva (beteg anyja születése után átadja a babát egy papnak, hogy biztosítsa túlélését). A lelki problémákkal küzdő lány a történet szerint beleszeret egy pszichológusba, akit William Levy alakít, de természetesen feltűnik az apa is, aki eleinte nem tudja, hogy a problémás lány épp tőle van. A történetről ennél többet nem is érdemes mondani - lesz benne pszichiátria, börtön, hazugság, ármány, esküvő, keresztelő, tűzvész, minden, ami a műfaj kedvelőinek bejön.

Az RTL Klubnak bejött

Nemcsak a Tv2 nyúlt újfent a hosszú, forró, nyári hetekre bőséges muníciót jelentő telenovellák után, riválisa, az RTL például egy hete hozta be a reggeli sávba a 2006-os, argentin Te vagy az életem-et, az itthon is népszerű Natalia Oreiróval és Facundo Aranával. A Sos mi vida sem kispályás versenyző a mezőnyben (mi, magyarok is szeretnénk végre olyan saját tévés produkciót, amelyet aztán más országokban lemásolnak), ugyanis miközben több tucat országban vetítették az eredetit, Mexikó, Chile és Portugália egy-egy tévétársasága is megvette a jogokat, a sztorit, és legyártatta saját színészeivel - előbbi a már említett Televisa sztárjaival, Un gancho al corazón címmel.

Nem véletlen, hogy kezdenek visszaszivárogni a telenovellák: áruk meg sem közelíti a heti, amerikai szériákét, ugyanakkor egy-egy idősávban pár hét alatt kitartó nézői bázist lehet építeni velük. Az RTL Klubon a Rubí, az elbűvölő szörnyeteg hosszú ideje remekül teljesít az ötven alatti felnőttek körében is: június 28-án, hétfőn 29 százalékos közönségarányával simán verte a Tv2-n futó, csak 7,3 százalékra képes Bűbájos boszkorkák-at. Ebben a műsorsávban ugyan a délutáni meccs nyert az MTV-n, de a világbajnokság előtt nem volt ellenfele, a teljes lakosság körében pedig elképesztően népszerű: az év 25. hetében a kilencedik legnézettebb műsor volt, egymillió 56 ezer nézővel. Fél ötös kezdése ellenére a telenovella olyan főműsoridős műsorokat vert meg nézettségben, mint A mentalista, az Aktív, a Napló, és többen nézték, mint az MTV Híradó-ját, bizonyítván, hogy még mindig van erő a latin-amerikai telenovellákban.