"Ha háromezer elmegy, az már korrekt" - Tévésorozatok a könyvespolcon

Vágólapra másolva!
Számos sorozattal nemcsak a képernyőn, de könyv formájában is találkozhatunk: Columbo történeteit például éppúgy olvashatjuk magyarul, mint a Dexter-t vagy a Tudorok-at. A The Pacific - A hős alakulat ugyanolyan nyers írásban is, a Helyszínelők-könyveknél ugyanúgy megvan a három verzió külön rajongótábora, a True Blood - Inni és élni hagyni pedig remekül beleillik az Ulpius-ház vámpírregény-sorozatába. Kis körkép az itthon kapható sorozatos könyvekről.
Vágólapra másolva!

Columbo és Monk: nyomozók magyarul

A Monk-könyvek szerzője, Lee Goldberg épp a héten írt alá szerződést négy újabb regényre, de a flúgos nyomozó kalandjaiból három korábbi darab magyarul is olvasható az M & C Kft. gondozásában. A kiadó több, sorozat alapján készült írást megjelentetett már, sőt mintatvben.hu címen webshopot is üzemeltet, ahol a könyvek mellett tévéműsorokhoz kapcsolódó játékok és más termékek is kaphatók.

Monk mellett egy másik tévés nyomozóról, Columbóról is piacra dobott hat könyvet az M & C, ahogy a Bűbájos boszorkák, a Csillagkapu vagy a 24 írott verziói is itt jelentek meg. A sikeres szériák mellett olyan produkciók könyvváltozatát is kiadta a cég, mint a Lisa csak egy van című szappanopera vagy a Scooby Doo és a Dexter laboratóriuma című rajzfilmsorozatok. A kiadó jó másfél éve abbahagyta azonban a sorozatos könyvek megjelentetését, miután nem tudott versenyezni a konkurencia áraival - kiadványait korábban amúgy a Lapkeren keresztül is értékesítette, vagyis azokat újságárusoknál is meg lehetett vásárolni.

Mindhárom Helyszínelők-nek vannak rajongói

Népszerű krimisorozatok könyvváltozatát jelenteti meg a JLX Kiadó: a Helyszínelők-ből körülbelül húsz regényt dobott már piacra, melyek egy része a sorozatban történt eseményeket dolgozza fel, másik része a tévében nem látott, de az ismert karakterekkel játszódó történeteket mesél el. "A könyvsorozatot nagyon szeretik az olvasók, a megrendelések alapján azt vesszük észre, hogy aki annak idején elkezdte, az folyamatosan olvassa azóta is. A könyveknél is megvan a stabil rajongótábora az egyes városokban játszódó Helyszínelők-nek, a miami és New York-i változatnak" - mondja az [origo]-nak Laux József, a kiadó tulajdonosa.

A CSI-franchise után a Gyilkos elmék megjelentetésébe is nekivágott a vállalat: az első könyv tavaly karácsonykor, a második az idei könyvhéten jelent meg. A Helyszínelők rajongói ezeket az írásokat is szívesen veszik, de a megrendelői profilok alapján kirajzolódik, hogy a Gyilkos elmék iránt élénkebben érdeklődik a fiatalabb korosztály. A JLX-nél NCIS címmel is jelent meg egy könyv, de ez nem az azonos című sorozat alapján készült: "Ugyanúgy tengerészeti helyszínelőkről szól, de a borítón direkt nem a sorozat szereplői láthatók, nem szeretnénk félrevezetni az olvasókat" - mondja Laux.

Az Alexandra is beszállt a bizniszbe

A nagyobb, ismertebb kiadók közül például az Alexandra is belevágott a bizniszbe, de viszonylag hamar ki is szállt belőle: 2006-ban megjelentette a Lost: Az eltűntek krónikája című rajongói kézikönyvet, majd még három, a Lost-hoz kapcsolódó regényt. "A regénysorozat kiadását az eredeti kiadó (Hyperion) is abbahagyta három kötet után, de valószínűleg egyébként sem folytattuk volna a sorozatot, mivel nem hozta a várt sikert. Ez azzal függhet össze, hogy a sorozat is jelentősen veszített népszerűségéből a kezdeti lelkesedés után. Mind a regények, mind a filmkönyv sikere elmaradt a hasonló kategóriájú, műfajú kiadványokéhoz képest" - mondja el kérdésünkre Halász Gábor, a kiadó szerkesztője.

Forrás: [origo]

Nagyjából ezzel egy időben az Alexandra a Született feleségek-hez is kiadott egy kézikönyvet (Zárt ajtók mögött), ami viszont - az eladási adatokat tekintve - sikeresnek bizonyult. A jogok átvételéről Halász így fogalmaz: "A Lost és a Született feleségek esetében sem kellett külön tisztázni a tévésorozathoz kapcsolódó jogokat, mivel ezt már megtette az eredeti kiadó, akitől mi a kiadási jogokat vásároltuk, és az ő instrukcióik alapján tüntettük fel az eredeti tévécsatorna (Touchstone) logóját és copyrightját. Mindkét esetben felvettük viszont a kapcsolatot a sorozat magyar változatát adó tévécsatornával (az AXN-nel, illetve a TV2-vel), amelyek - a logójuk feltüntetéséért cserébe - rendelkezésünkre bocsátották a fordításhoz a hivatalos magyar szinkront".

Közös kampányt csinálnak a tévécsatornával

Több, sorozattal kapcsolatos könyvet jelentet meg az Ulpius-ház Könyvkiadó is, náluk megy a True Blood - Inni és élni hagyni és a Tudorok. "A True Blood tévésorozat Charlaine Harris Southern Vampire Mysteries című tízkötetes könyvsorozatára épül, melynek első kötete 2001-ben jelent meg, vagyis hét évvel előzte meg a film keletkezését. Az Ulpius 2009-ben fedezte fel a sorozatot, ekkor jelentette meg az első kötetet (Inni és élni hagyni) magyarul; a könyvsorozat hatodik része (Halottnak a csók) most jelent meg, a hetedik része július végére várható. Mivel a tévé- és a könyvsorozat rajongói tábora valószínűleg nem áll távol egymástól, az HBO Magyarország és az Ulpius-ház Könyvkiadó kölcsönösen kommunikál egymás felületein, a borítóhoz és a reklámkampányhoz a kiadó már a film plakátját használta" - meséli Darvas Adrienne, a kiadó PR és marketing menedzsere.

Forrás: [origo]

Nálunk szintén az HBO-n látható a Tudorok, amelynél épp fordított a viszony, mint a True Blood esetében: itt a tévés széria ihlette a könyvváltozatot. A történelmi regénysorozatnak eddig két kötete jelent meg az Ulpius-háznál - az első szerzője (a sorozat író-producere, Michael Hirst közreműködésével - Anne Gracie, a másodiké Elizabeth Massie volt. Külföldön - ahol a könyvsorozat első kötete 2007-ben került a boltokba - már a harmadik rész is megjelent, ennek szerzője szintén a Michael Hirst-Elizabeth Massie páros.

A Pacific írásban is ugyanolyan nyers

A jogokat a The Pacific - A hős alakulat esetében sem az HBO-tól kellett megvásárolnia a Cartaphilus Kiadónak, de a nézők/olvasók nyilván így is összekapcsolják a terméket a sorozattal. "Pontos számaink még nincsenek, de bízom benne, hogy a könyv eladását megdobja az a tény, hogy a sztori a tévében is látható" - mondja a kiadóvezető, Szász Zsolt. "Van egy Filmregények című sorozatunk, amelyben megjelent már többek között a Szigorúan bizalmas, a Nagymenők, az Utolsó letérő Brooklyn felé, a Rekviem egy álomért és az Angyalszív. Egy csomó regényt figyelünk, hogy melyikből készül film, egyetlen sorozatként így került a Pacific is a képbe, amit gyorsan lefordíttattunk, lektoráltattuk, így idén már meg is jelenhetett. Nagyon nyers könyv lett, kőkemény látképe a második világháborúnak" - teszi hozzá.

"Egyszerűen imádtuk a Dexter-t"

Egyetlen tévésorozat, a Dexter könyvváltozatát jelenteti meg az Agave Könyvek is: "Két dolognak kell megfelelni: a könyvnek egyrészt illeszkednie kell a kiadó portfóliójába, másrészt kell, hogy az olvasók szeressék. A Dexter esetében egyszerű volt a döntés: imádtuk a sorozatot, és azt gondoltuk, hogy ha mi imádjuk, akkor valószínűleg az olvasóközönségünk is szeretni fogja. Elolvastuk a könyveket, és azok is tetszettek, úgyhogy belevágtunk a megjelentetésükbe. Arra külön büszkék vagyunk, hogy a legutolsó rész előbb jelent meg nálunk, mint bárhol a világon" - fogalmaz Csurgó Csaba, a kiadó főszerkesztője. Az eladásokon szerinte nem dob annyit, hogy a tévében is megy a sztori, mivel amúgy is rétegsorozatról van szó - a könyvekből így átlagos példányszámot, két-három ezret nyomnak, ha annyi elmegy, az már "korrekt".