16-os karikával búcsúzik a nyárra lepihenő Jóban Rosszban

Vágólapra másolva!
Július 2-án - évadzáróhoz méltó izgalmakkal - eltűnik a képernyőről a Tv2 szappanoperája, jóval korábban kezdi a nyári szüntetet, mint riválisa, a Barátok közt, amely még július 16-án is adásban lesz. Az utolsó részt a Tv2 a 12-es helyett 16-os karikával adja, hogy elkerülje az ORTT büntetését.
Vágólapra másolva!

Már július 2-án nyári szünetre vonul a Jóban Rosszban, hosszú hetekig nem is lesz képernyőn, ami érezhető lesz a Tv2 közönségarányán is. A rivális RTL Klub szappanoperáját, a Barátok közt-et minden nyáron öt hétre pihenteti (ott idén, július 16-án lesz az évadzáró, de a stáb még pár napot ráhúz), a produkciótól kapott információ szerint ugyanekkora szünet vár a Tv2 sorozatának nézőire.

2009-ben szokatlanul hosszú ideig, két hónapig tartott a szünet: mivel egy ilyesféle, naponta képernyőn lévő sorozat óriási költségvetéssel működik, amely akár az évi másfél-két millliárd forintot is elérheti, logikus magyarázat a nyári leállásra, hogy nemcsak tízmilliókat, hanem akár százmilliót is megtakaríthat a csatorna egyhavi szünettel - még akkor is, ha ilyenkor nem minden költség csökken nullára.

Mivel a meleg, nyári estéken akár harmadával is csökken - egy téli estéhez képest - a képernyő előtt ülők száma, nem véletlen, hogy nyárra nem készülnek drágább produkciók magyar tévéktől, hiszen alapvetően kis piacra dolgoznak, a műsoraik pedig nem kapósak külföldön. A fikciós műfaj pedig nem olcsó, egymillió alatt nem is lehet félórás műsort előállítani, még realityt sem: a Hal a tortán-ban például, tudomásunk szerint 200 ezer és 500 ezer forint között kapott egy-egy celeb, kategóriától függően, hetente. A Jóban Rosszban sem olcsóbb, több millió forintba kerül egy-egy rész.

Nagy Tamás, a Jóban Rosszban producere árról nem kívánt beszélni, de fináléról igen: "Komoly fordulatok lesznek, négy szereplő is életveszélybe kerül: Péter, Tamás atya, Betti és Fanni lesz bajban. Ezeket a jeleneteket sikerült olyan jól leforgatni, hogy a csatorna döntésének értelmében 16-os karikával kell leadni: ilyesmi még nem fordult elő ebben a műsorban" - magyarázta.

A képernyőről eltűnik tehát a szappanopera, de a stáb nem áll le, még forgatnak pár hetet. A színészek utána mennek szabadságra, a technikai személyzet nem kap hosszú pihenőt, a 10-11 hónapos forgatás után, ilyenkor zajlik a műszaki berendezések, lámpák felújítása, karbantartása, mostanság építenek új díszleteket, így a producer nem tervez nyaralást.

Megérezték a futball-világbajnokságot

"Augusztus közepén térünk vissza. Elvileg mehetne tovább a produkció, de nyáron szinte elfogynak a nézők. Most például szerintem a sorozatunk legjobb epizódjai mennek, így sajnálom, hogy az MTV a futballvébével a mi nézőink közül is sokat elszívott" - magyarázta a producer, aki nem aggódik, mert a Tv2 kutatása azt hozta ki, hogy van egy nagyon erős törzsnézői bázisuk, amely mindenképp megnézi a szappanoperát. Szerinte a csatorna és a készítők nagyon sikeresnek tartják a szériát, a várt nézettség fölött teljesített.

A teljes lakosságnál az év 25. hetében a Tv2 második legnézettebb műsorát hozta a Jóban Rosszban (csak a Tények előzte meg), legjobb heti eredménye 1,23 millió néző volt - de a Barátok közt sem volt képes 1,39 milliónál jobbra. A kereskedelmi célcsoportban 20 és 22 százalékos közönségarány közt mozgott a sorozat az elmúlt héten.