Csak másodperceket kapott a Tűzonalban visszatérő Stohl András

Vágólapra másolva!
Visszatért az egyetlen magyar, heti tévésorozat, a Tűzvonalban: a negyedik évadot az MTV nem kívánta finanszírozni, így a Duna tévé vetíti az új szezon 12 részét. Stohl karakterét látszólag kinyírták az elején - de ez csak 76 ezer nézőt érdekelt elsőre.
Vágólapra másolva!

Váratlan és érthetetlen húzás volt a Duna Televíziótól, hogy augusztus elejére időzítette az MTV-től átvett Tűzvonalban új évadját: ilyenkor amúgy is sokkal kevesebb a néző, mint szeptemberben, ezért is várnak a kereskedelmi tévék drágább, fontosabb műsoraikkal az iskolakezdésig, addig, míg mindenki visszatér a nyaralásból. A Tűzvonalban negyedik szezonjának első adása 76 ezer tévézőt érdekelt, a készülékek előtt ülő magyarok mindössze két százalékát: ez gyengébb közönségarány, mint amennyit a Duna TV Híradó-ja vagy az aznap esti filmdráma hozott, de jobb, mint az Esti mese vagy a drágán vett Második esély számai. (Az első évad első tíz epizódját átlagosan 750 ezer néző látta még az MTV-n, vasárnap este 8 és 9 között a televíziózóknak mintegy 15%-át ültette a tévé elé.)

Herczeg Dóra, a Duna Televízió sajtófőnöke az [origo] kérdésére elmondta, hogy az időpontról szóló döntése nagyon is tudatos, mert azt szerették volna, hogy a nézők még az előtt szeressék meg a Duna sorozatait, mielőtt a nagy kereskedelmi csatornák elindítják őszi műsorkínálatukat, hiszen akkor már nehezebb a kínálatdömpingben érvényesülni. "A nézők többsége a jelen gazdasági helyzetben kénytelen otthon tölteni szabadságát, így mi nekik szeretnénk kikapcsolódást nyújtani. A nyaraló családok többsége esti óráit ugyancsak a televízió mellett tölti, a Duna Televíziót pedig a belföldön és az öt kontinens bármelyikén vakációzók egyaránt elérik, hiszen az adás a világ magyarságának szól" - tette hozzá. A péntek este sem kedvező időpont, mert a fiatalok nem a képernyő előtt ülnek, de Herczeg szerint ezzel sincs semmi baj, mert hétfőn ismétlenek, és akkor, ugyancsak főműsoridőben megnézhetik a kihagyott epizódot.

Problémás főszereplő

A negyedik évad forgatása április 12-én kezdődött, majd a média figyelmét újfent a sorozatra terelte a Bordás Attila ezredest alakító Stohl András balesete: a Nemzeti Színház színésze május 8-án, hajnalban, Fót közelében közlekedési balesetet okozott. Stohl elismerte, hogy ittasan vezetett. Bár a stáb szerette a színészt, nem tudta megtartani, így előbb helyettesítésben gondolkodtak (más vitte volna a karaktert, Szabó Győzőt is megkeresték a feladattal), végül inkább kiírták a történetből.

A negyedik évad első hat részében lesz látható Stohl, de az első epizódban csak minimális szerepe volt. "Eseménymentes szolgálatot" kívánt előbb rendőrtársainak, majd közölte, hogy be kell mennie a BRFK-ra (a két mondat a májusi esemény ismeretében akár megmosolyogtató is lehet), aztán látszólag lelőtték a karakterét - de mivel a testet is elvitték, nem tudhatja a néző, hogy valóban meghalt-e.

Forrás: [origo]

A szokásos, megbízható teljesítmény (Schmied, Cserna, Hollósi és a többiek) mellett új színt hozott a sorozatba Labancz Lilla (a képen), akinek egyes megszólalásai és mimikája néha a szappanoperákat idézte - de kapott és megoldott egy látványos jelenetet: véres ökölharc folyt épp egy terrorelhárító és egy gonosztevő közt, de a több ezer ecstasyval lekapcsolt egykori prostituált előbb egy bankkártya segítségével mohón felszippantott egy csík kokaint, és csak utána vette elő a fegyvert, hogy lelője a bűnözőt.

Soós Péter rendező korábban egy forgatási riporton elmondta, hogy kevesebb pénz jutott idén külső felvételekre: noha akadt pár korrekt fordulat, a feszültségábrázolást is megoldották a képzett színészekkel, az utcai, pörgős akciók valóban hiányoztak az új évad első részéből, így a sok sötét háttér, benti kép miatt néha azt érezhette a néző, hogy túszdrámát lát. Stohl Andrástól sem búcsúztak végleg a tévézők, alighanem kap még pár komolyabb jelenetet a sorozat új évadjának első felében.

Legközelebb a képernyőn: augusztus 15., péntek, 21.05, Duna Tv