Kolosi Péter: "Nem várjuk meg, míg a Tv2 lenyúl még egy RTL-es formátumot"

Vágólapra másolva!
Az RTL Klub programigazgatója könnyen elképzelhetőnek tartja a három VV-szériát már letudó Stohl András rehabilitálását, hisz a méréseknek, de nem bízik már abban, hogy egymilliós szavazatszámot regisztrálnak majd az új Való Világ vége felé, mint a reality fénykorában. A villa hamarosan felépül, a jelentkezők száma már 11 ezer fölött van, így a casting is indul szeptember 1-je után. Az X-Faktor-t nagyon el akarták indítani - nem szerették volna megvárni, míg a Megasztár megerősödik, akár átvett elemekkel.
Vágólapra másolva!

Szerényebb költésű év után két, sok százmilliós műsort indít 2010-ben az RTL Klub: az X-Faktor-t és a Való Világ negyedik szériáját. Utóbbiról több felmérés készült, állítólag most jött el az ideje a folytatásnak, hat évvel a harmadik sorozat után. Megbízható a legutóbbi kutatás?

- Gyakran készült ilyen felmérés, már a harmadik Való Világ-sorozat előtt is volt, és pontosan meg tudtuk becsülni a nézettséget, tehát bejöttek a prognosztizált számok. A mostani adatsor azt mutatja, hogy az emberek nagy része várja a valóságshow-t. Nagyon hasonló adatok vannak, mint a VV3 előtt, így lehet akár olyan magas a nézettség, mint a széria esetében. A várakozás az évek során egyébként nem volt mindig ugyanilyen magas: az utolsó Való Világ után pár hónappal ezek az adatok lényegesen rosszabbak voltak. Megjegyezném, hogy van egy harmadik, szintén nem olcsó műsorunk is, hamarosan indítjuk az I Love Gjoni-t, Delhusával. Persze összköltségben nem mérhető a másik kettőhöz, de ha az egy adásra jutó költségeit nézzük, akkor a VV árát hozza.

Mennyibe kerülnek ezek? 2006-ban azt lehetett hallani, hogy egy VV-sorozat éves költsége megegyezne a Barátok közt árával, ám a siker korántsem garantált - nem úgy, mint a szappanoperánál. (Az [origo] információi szerint a 100-150 embernek munkát adó Barátok közt éves szinten legalább másfél milliárdba kerül.)

- Az árakról soha nem adtunk felvilágosítást. Vannak különbségek a nagy show-k közt, de nagyságrendileg a két műsor, az X-Faktor és a Való Világ költségvetése nincs nagyon messze egymástól. Ami számít, az a műsorperc: a Barátok közt kereskedelmi félórás, a VV főműsoridőben napi egy óra vagy több, és még ott az éjjeli kiadás, az X-Faktor pedig heti műsor, tehát nehéz összehasonlítani az árakat.

A magyar tulajdonosoknak milyen beleszólásuk van abba, hogy elinduljon egy napi valóságshow?

- Az ilyen lényeges döntéseket, mint például egy műsor elindítása, a menedzsment készíti elő, de magát a döntést végül a tulajdonosokat képviselő igazgatóság hozza meg. Az igazgatóságnak az RTL-csoport képviselői mellett tagjai a magyar részvényesek képviselői is.

Stohl András visszatérését hozza a VV új szériája?

- Nem csodálom, hogy a lapok erről írnak, mert a Való Világ-ot többek között Stohl vitte sikerre, nagy szerepe volt benne. Ha műsorvezetőkről van szó, mindig szóba kerül a neve, de tisztában vagyok az ellene felhozható érvekkel. Kétségtelen, hogy a társadalmi elutasítottsága most magasabb, mint korábban, de meggyőződésem, hogy sokkal kisebb, mint ahogyan a lapok beállítják. Amit Stohl tett, nem elfogadható, felelnie kell érte, de nem változtatja meg a műsorvezetői, színészi képességeit. Egzisztenciális szempontból sem lehet ellehetetleníteni egy közúti eset miatt: ha egy szobafestő karambolozik, másnap ugyanúgy fogja az ecsetet és dolgozik. Szerintem a show-bizniszben nem jelentős probléma, ha összeütközése van a sztároknak a törvénnyel: például Kiefer Sutherlandnek rendszeresen volt gondja a rendőrséggel, börtönben is ült, de felháborodtak volna az emberek, ha ittas vezetések, verekedések miatt nem folytathatta volna a 24 forgatását. Feleljen a sztár a tetteiért, nem eshet más megítélés alá, mint egy átlagember - de a munkája ettől független. Arról viszont, hogy ki vezeti a Való Világ-ot, még nem született döntés.

2005-2006 körül nem indult el a Való Világ, akkori nyilatkozatok szerint megváltozott a piaci helyzet, és a televíziós trendek sem ebbe az irányba vittek, erősebbek lettek a főműsoridős, amerikai sorozatok. Mi változott most?

- Más a helyzet, ráadásul felméréseink is vannak, amelyek ezt mutatják, igazolják. Nem csak Magyarországra igaz, hogy visszatérnek a napi realityk: sok olyan ország van, ahol egy ideig nem volt napi valóságshow, most megint van. A Big Brother-t is visszahozták sok helyen: Németországban az RTL2-n épp most volt vége egy sorozatnak, tíz széria fölött járnak. Amerikában is megy, a legnagyobb olasz, spanyol kereskedelmi tévék adják. A napi valóságshow műfaja nem ment nyugdíjba. Ráadásul az amerikai sorozatokkal szemben egy nagy televízió Európában mindenképpen szívesebben támaszkodik a saját gyártású műsorra, ha ezt anyagilag is megengedheti magának. A saját gyártású produkciókkal lehet ugyanis a leghatékonyabban védekezni a fragmentáció, a piac aprózódásával szemben. Amerikai sorozatot ugyanis a kis tévék ugyanúgy adnak, mint a nagyok, a kicsiken viszont nincs Barátok közt, X-Faktor vagy Való Világ.

A VV3 győztese, Milo 492 069 szavazattal nyerte meg a sorozatot. A három bennmaradt lakóra együtt pedig több mint egymillió voks érkezett a fináléban. Ilyen számokat, bevételeket lehet hozni 2010-ben?

- Nem hiszem, de a bevételi oldalról az hiányzik, amivel korábban számol az ember - mi idén nem tervezünk milliós voksokat, így legfeljebb kellemes csalódás ér majd.

Tehát idén mindenképp elindul?

- Biztosan elrajtol 2010-ben, de ennél közelebbi időpontot még nem szeretnék megnevezni.

Az előző villát a harmadik széria után gyorsan lebontották, a területen most az MTV új székháza van. 2004 körül állítólag a Campona környékén új villa épült a tervezett műsornak: hogy áll az épület?

- Valóban felépült egy komplexum, amely alkalmas arra, hogy onnan Való Világ-ot közvetítsünk. Stúdió is van mellette, a Heti hetes-nek néha volt ott felvétele, most a Reggeli ennek a komplexumnak egy részéből megy, a Mónika, a Balázs készült ott. Az új villa falai hamarosan fényképezhetők lesznek. Dolgozunk a díszleten, épületen, az engedélyeztetés is folyamatban van. Könnyű a dolgunk, mert direkt erre a célra épült a helyszín, megvannak a közművek, kiállások, úgy lett kialakítva minden, hogy gyorsan helyére kerüljön egy könnyűszerkezetes épület. Amikor az RTL Klub új székházába költözött, már gondoltunk a folytatásra.

Forrás: [origo]

A műsorvezető Stohl András a VV3 záróbuliján, illetve Segal, a VV3 később börtönbe került szereplője

Miben lesz más az új széria?

- Hamarosan kiderül, hány beköltöző lesz: ez még nem publikus. Újdonságok is lesznek, de nyolcvan százalékban ugyanaz lesz a reality, mint volt. Egymás közötti beszélgetéseken hangoznak el ötletek, és majd a végén lesz, ami változik a műsorban, lesz, ami nem. Nyilvánvaló, hogy bizonyos pontokon változtatni kell, hiszen hét év a televíziózásban nagy időnek számít, sokat változott a világ. A Fókusz-ban jelentettük be, hogy lesz új évad, másnapra már 1400 ember jelentkezett interneten, pedig akkor még nem is volt látható a tévében a jelentkezési felhívás. Egy hét után 10 ezer felett járunk, mára pedig már a 11 ezret is meghaladta, ezért döntöttünk arról, hogy a jelentkezési szakasz le is zárul szeptember 1-jén, utána indulhat a casting.

A VV2 és a VV3 nyert nézettségben, gyakori botrányokkal. Extrém fazonok várhatók megint?

- Célunk olyan műsort csinálni, amit nagyon sokan néznek. Ehhez jó sztorik kellenek: célunk, hogy olyan legyen, mint egy napi szappanopera, életszerű, valós karakterekkel.

Külföldre is eladták a formátumot: a cseh és a szlovák verziók bukdácsoltak.

- Az első sorozat mindkét országban nagyon sikeres volt, csakúgy, mint Magyarországon, ott is megverte a Való Világ a Big Brother-t, ezért is készültek később folytatások.

Forrás: [origo]

A korábbi szériák szereplői

Háromból háromszor fiú nyert a VV-ben: főleg a női nézők szavaznak?

- Nem mondanám, hogy csak nők szavaztak, de valószínűleg több nő voksolt, mint férfi. 60-40 százalékban maximum, de ez nem nagy eltérés. Amúgy számunkra is kérdés, hogy a szavazási affinitás miképp változott. Hányan nézik tévén, hányan követik majd csak weben? 2004 előtt kevesen jelentkeztek e-mailben bármilyen műsorra, mostanában viszont az online jelentkezés nagyon erős. Az életkorra lehetett következetni a beérkezett voksokból, ugyanis a fiatalok főképp sms-ben, az idősebbek fix vonalon szavaztak kedvenceikre. Hogy ez most miképp lesz, majd kiderül.

Szombaton már itt az X-Faktor: magyar döntés volt a licenc megvásárlása?

- Nem volt semmiféle tulajdonosi nyomás. Fontos tudni, hogy az RTL formátuma volt a Pop Idol, és ennek testvérei, az American Idol vagy Németországban a Deutschland Sucht den Superstar. Ezt a Tv2 lekoppintotta, megcsinálta a Megasztár-t, így mi az Idol-t nem hoztuk már be, mert mi másodikként semmivel nem jelenünk meg a piacon, még akkor sem, ha mienk az eredeti, a Tv2-é pedig lopás. A világon most a trend, hogy az X-Faktor felváltja a másikat, sok országban, így az USA-ban is, ez kerül az Idol-sorozatok helyére. Amaz elhasznált, ez viszont izgalmasabb formátum. Nyilvánvaló volt, hogy mi meg akarjuk csinálni, és nem véletlen, hogy már régen, a Csillag születik végén jeleztük, hogy indul.

rtl klub, sajtóklub

Az X-Faktor mentorai

Egy új Csillag születik feleannyiból kijött volna, mint az X-Faktor. Nem lett volna ellenfele a Megasztár-nak, nem tudott volna spórolni több százmilliót az RTL Klub?

- A második Csillag születik a legnézettebb magyar tehetségkutató volt a kereskedelmi tévék megjelenése óta, de az első is nézettebb volt, mint a Megasztár-ok. Lehet, hogy elég lett volna egy harmadik Csillag születik, de mi kifejezetten az X-Faktor-t akartuk megcsinálni. Nem akartuk megvárni, hogy egyes elemeket átemeljen belőle a Tv2, amely amúgy - mindkét show-ban próbálkozó versenyzőktől származó információim szerint - folyamatosan cseni át az X-Faktor ötleteit, fordulatait a saját műsorába. Nem szerettük volna megvárni, amíg riválisunk lenyúl teljesen még egy RTL-es formátumot. Ráadásul itt folyamatosan szó van arról, hogy lesz egy nemzetközi döntője is az X-Faktor-nak, sok nációból származó énekesekkel. Mi fontosnak tartjuk, hogy a magyar győztes is ott lehessen, a Megasztár pedig ilyen lehetőséget nem tud adni. Az pedig, hogy az X-Faktor drágább, igaz, de hosszabb is, sokkal több epizódból ál, mint a Csillag születik.

Végezetül: megalakult a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, megszűnt az ORTT. Mit vár az új szervezettől, illetve mi a helyzet a 12 órás elsötétítéssel, amit még az ORTT mért ki az RTL Klubra?

- Az ORTT 12 órás elsötétítésről szóló határozatát megtámadtuk a bíróság előtt, úgyhogy az ezzel kapcsolatos döntést a bíróságtól várjuk.