Nem a Tv2 kezdte a celebek szívatását

Vágólapra másolva!
A Tv2 Ezek megőrültek! címmel indított új show-t október 18-án, amelyben celebek hajtanak végre különféle ügyességi feladatokat: van, hogy sárban kell csúszkálniuk, máskor áramütés éri őket, ha nem jól teljesítenek. A sztárok megalázása nem új ötlet, több ilyen célú műsort láthattunk már a képernyőn.
Vágólapra másolva!

Az Ezek megőrültek! című produkcióban a Tv2-közeli celebek színe-java mutatja meg, hogy némi pénzért hajlandó kinevettetni magát: a Majka és Rákóczi Ferenc által vezetett show-ban a Jóban Rosszban néhány szereplője és az Irigy Hónaljmirigy pár tagja mellett többek között Kiszel Tündét, Fekete Pákót, Benkő Dánielt és Zámbó Árpyt is láthatja a tévéző az akadálypályákon csetleni-botlani. Újjáéled tehát a Játék határok nélkül, csak éppen ismert emberekkel - és sokkalta megalázóbb feladatokkal. (Az első adás nézettségéről itt olvashat.)

A celebek szívatására épülő műsorok prototípusa talán a Fear Factor volt, melyet itthon A rettegés foka címmel láthattunk. Az amerikai televízióban 2001-ben feltűnt produkció alapvetően civilekre épült, de hamar előállt olyan különkiadásokkal, amelyekben playmate-ek vagy helyi szépségkirálynők versenyeztek egymással. A megalázást ilyen esetekben fokozott figyelemmel követték a nézők, hisz olyan szépségekről van szó, akiket amúgy mentesnek tartanak minden emberi problémától.

A hat évadot megélt Fear Factor mindegyik adásában hatan vagy nyolcan versenyeztek (előbbi esetben önállóan, utóbbiban kétfős csapatokban), és mindenkinek ugyanazt a három feladatot kellett teljesítenie. Az első próba mindig valamilyen fizikai kihívás volt (mondjuk átugrani egyik épület tetejéről a másikéra), a második inkább a lelkierőről szólt, itt kellett például bogarakat enni vagy kígyók közé ereszkedni; harmadik feladatként egy összetettebb kaszkadőrmutatványt kellett végrehajtaniuk az arra vállalkozóknak.

A műsor A rettegés foka címmel nálunk is ment az RTL Klubon, itt már számos celeb versenyzett: Sebestyén Balázst és Fekete Pákót is láthattuk például, amint egy patkányokkal teli üvegkoporsóban merítkezik meg. A show főszerkesztője egyébként ugyanaz az Ökrös Gergely volt, aki az Ezek megőrültek!-et is kitalálta - talán nem véletlen a két produkció közti hasonlóság.


Fekete Pákó a patkányok között


A sztárok szívatására épített a hasonló feladatokat felsorakoztató Celeb vagyok, ments ki innen! is, amely annyiban terjesztette ki az alázást, hogy adott annak egy valóságshow-s keretet. A játékosokat itt kitették valamilyen egzotikus környezetbe - a magyar verzióban éppen az argentin őserdőbe -, ahol összezárva kellett élniük egy ideig.

Hasonló koncepcióval (és címmel) futott Nagy-Britanniában az I'm Famous and Frightened!, amelynek négy évadjában nyolc-nyolc celeb sínylődött egy állítólag kísértetjárta kastélyban, ahol ijesztő feladatokat kellett végrehajtania - a készítők mentségére szolgáljon, hogy a sikeres próbák függvényében elnyert pénzt valamely jótékonysági szervezet kapta. A műsorban itthon alig vagy egyáltalán nem ismert sztárok szerepeltek, az első szériát például a Coronation Street című szappanopera egyik szereplője, Julie Goodyear nyerte.

Paris Hilton a benzinkúton

A celebeket szokatlan, sokszor kellemetlen helyzetben ábrázolta még a Tv2-n futott Celebműszak, melyben a résztvevők egy hétre civil foglalkozást választottak maguknak: Ganxsta Zolee például mentős lett, Bódy Sylvi pedig kocsmárosnak állt. Az Egyesült Államokban valamivel ötletesebben oldotta ezt meg az I Get That a Lot, amelynél az alapkoncepciót a kandikamerás műfajba oltották: a humor forrását az adta, hogy az arra járók felismerték-e vagy sem a benzinkutasként dolgozó Paris Hiltont vagy a parkolóban serénykedő Snoop Doggot.

Egy celeb persze úgy is a szívatás tárgya lehet, hogy nem kell különféle fizikai feladatokat végrehajtania: erre épül számos átverőshow mellett például a Comedy Central Roasts című műsor is, melynek minden adása egy-egy hírességet - többek között Pamela Andersont, William Shatnert vagy David Hasselhoffot - figuráz ki, az illető jelenlétében.