56 ezer sms érkezett a legutóbbi Megasztár alatt

Vágólapra másolva!
Bár a Tv2 nem szokta elárulni, hány szavazat érkezik a Megasztár-döntőkben, abból az adatból, hogy 2,8 millió forintot gyűjtött össze a csatorna a vörösiszap-katasztrófa károsultjai számára, kiszámítható, hogy 56 ezer 547 sms érkezett október 9-én, szombaton.
Vágólapra másolva!

A Tv2 a legutóbbi Megasztár-adás befejezéséig beérkező minden egyes sms után 50 forintot ajánlott fel a vörösiszap-katasztrófa károsultjai számára, a károk enyhítésére. A nézők szavazataiból 2 827 350 forint gyűlt össze, melyet a Tv2 a Magyar Kármentő Alap számlaszámára utal át. Bár nem szokta elárulni egyik nagy kereskedelmi televízió sem, hogy hány szavazat érkezik egy-egy nagyobb show-ba, az adatból kiszámítható, hogy 56 ezer 547 sms-t regisztrált a rendszer szombat este.

Az [origo] kérdésére médiapiaci szereplők elmondták, hogy már messze nincsenek olyan szavazatszámok, mint a napi valóságshow-k indulása idején. A Való Világ idejében az RTL Klub még kommunikálta a valós szavazatszámot (azóta inkább százalékokat mutatnak a nagy tévék), a VV 3. szériáját például 492 069 szavazattal egy Milo nevű fiú nyerte, de a második helyezett Leo is 425 ezret kapott. Ennél még több érkezett 2002 végén, a VV1 vége felé.

A Megasztár-ban már a fellépések előtt is lehet szavazni, a műsor első percétől, tehát a produkciók ismerete nélkül is küldenek voksot a nézők: ezek rokonszenvszavazatok, nem a napi teljesítményt díjazzák. A Tv2 pedig - kereskedelmi vállalkozásként - mindent bevet a bevétel maximalizálása érdekében, mert a vége felé többször is felmutatják, kik állnak az utolsó öt helyen, hogy újfent mozgósítsák a lemaradók szavazóit is. Ezzel a produkció azoknak tesz jót, akik a lista vége felé vannak, mert rájuk még érkezhet pár száz támogató voks, ami pedig épp elég lehet ahhoz, hogy olyan kerüljön a kiesés szélére, akit addig nem említettek. A közönség azonban hiába akar kiejteni valakit: ha a zsűri nagyon kedveli, heteken át a műsorban tarthatja - ebből a szempontból az X-Faktor sem más, ott a két, legkevesebb voksot kapott szereplő párbajozik a végén, annak alapján a zsűri dönti el, ki jut tovább.

Forrás: [origo]

A tévéiparban jártas szakemberek szerint több nő szavaz, mint férfi (illetve többet szavaz, több sms-t küld). Abból a tényből, hogy a fiatalok főképp sms-ben, az idősebbek fix vonalon szavaztak eddig kedvenceikre, ki lehet következetni, hogy ha sokkal több a vonalas hívás, akkor idősebbeket mozgatott az adás, ha rengeteg az sms, akkor tinikedvencek voltak a kiesés szélén.