Jövőre mindenképp fizetős lenne kábelen az RTL Klub

Vágólapra másolva!
Az RTL Klub eltökélt, 2011-től pénzt kér a kábeltévés cégektől műsora továbbítása után. A csatorna szerint a kábelszolgáltatóknak szemléletet kellene váltania, és azokat a csatornákat szerepeltetni, amelyekre valóban tömeges nézői igény mutatkozik, és kihagynia azon tévéket, amelyekért fizet az ügyfél, de nem nézi soha.
Vágólapra másolva!

Reagált az RTL Klub Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének legutóbbi nyilatkozatára, amelyben kifejtette nézeteit a kereskedelmi tévé és a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség közt lévő viszályról. A problémát az okozza, hogy az RTL Klub a jövőben díjat kér a kábeltársaságoktól műsorának továbbításáért, amelyek szerint ez a lépés felborítja a televíziós piacot, és számos, főképp kisebb cég bezárásához vezet - erről korábban itt írtunk.

Az RTL Klub szerint Szalai nyilatkozatából az derül ki, hogy jogos igénynek tartja a díjra vonatkozó igényt, valamint fontosnak tartja a kábel-előfizetési díjképzés átláthatatlanságának megszűntetését. Az a szándék, hogy ezeket a kérdéseket a készülőben lévő új médiaszabályozás rendezze, egyben azt is jelenti, hogy 2011-től új időszámítás kezdődhet a kábelszolgáltatók és a televíziós műsorszolgáltatók viszonyában - teszik hozzá.

Az RTL Klub szerint furcsa volt, hogy az országos kereskedelmi televíziók indulásakor az alakuló tévék műsorait a kábeltársaságok nem az úgynevezett - Magyarországon csak a közszolgálati csatornákat tartalmazó - szociális csomagba, hanem a jelentősen drágább bővített csomagba tették, így - az RTL szerint - a szolgáltatók így az évek során több százmilliárdos bevételre tettek szert, amely összegen csak a tematikus adókkal osztoztak és osztoznak a mai napig is. A piacvezető kereskedelmi tévé szerint a bevételekből csak éppen az a két adó nem részesül, amelyek a legnagyobb szerepet játszották abban, hogy az előfizetők a drágább csomagokat választották, mindeközben a kábelszolgáltatók ráadásul jelentős állami támogatásokhoz is jutottak a hálózataik fejlesztéséhez, amelynek anyagi fedezetét éppen az országos kereskedelmi televíziók koncessziós díja adta.

"Így ma Magyarországon az a helyzet, hogy a kábel-előfizetők gazdagítják a kábelszolgáltatókat, fizetnek sok olyan csatornáért is, amelyet ritkán vagy akár soha nem néznek. A kábelszolgáltatók a nekik befolyó tízmilliárd feletti éves bevételeiken csak éppen azokkal a társaságokkal nem osztoznak, amelyeknek elsősorban köszönhetik ezen bevételeik keletkezését. Álláspontunk szerint ez a helyzet közgazdaságilag és erkölcsileg egyaránt elfogadhatatlan. Így a probléma végletes leegyszerűsítésének tartjuk a szolgáltatók azon álláspontját, amely törvényszerűnek tekinti, hogy az általunk szorgalmazott díj bevezetése a kábel-előfizetések drasztikus emelkedéséhez vezetne. Nem kell ugyanis ettől tartani, ha a kábelszolgáltatók maguk is szemléletet váltanak és azokat a csatornákat szerepeltetik legnagyobb csomagjaikban, amelyekre valóban tömeges nézői igény mutatkozik" - áll a szövegben.

Az RTL Klub állapontja szerint az antennával szabadon fogható csatornák vétele csak azon nézők számára ingyenes, akik ezt a vételi módot választják. Az adás továbbítása kábelen, vagy bármilyen más, a földfelszíni műsorszórástól eltérő módon azonban már most is engedélyhez kötött - véli a csatorna. "Ezeket az írásos engedélyeket a kábelszolgáltatók csatornánk vonatkozásában eddig is tőlünk szerezték be. Az RTL Klub most éppen arról döntött, hogy a jövőben ezt az engedélyt csak ellenszolgáltatás fejében biztosítja" - teszik hozzá.