Valódi rendőrök nyomoznak az új magyar thrillersorozatban

MAB
Vágólapra másolva!
Elkészült a MAB, melyet az első magyar thriller websorozatnak szán alkotója, Horgas Ádám: az előzetes már öt nyelven fent van az interneten, az eredeti verziót egy hét alatt több mint tízezren nézték meg. A projekt Andy Vajna érdeklődését is felkeltette, holott igen szűk költségvetéssel készült: a színészek ingyen játszottak, és egymást sminkelték, a filmben látható rendőrök pedig az V. kerületi kapitányság állományából kerültek ki.
Vágólapra másolva!

A MAB című websorozat honlapján és YouTube-oldalán - a magyar mellett - már angol, német, spanyol és orosz nyelvű felirattal is megnézhető a széria előzetese, amely izgalmas, a hazai tévésorozatoktól képileg elütő produkciót ígér a nézőknek. A történet középpontjában egy rejtélyes tömeggyilkosság áll, melynek áldozatai egy bérház lakói: a nyomozók egy emelet kivételével mindenhol találnak holttesteket, vérnyomokra viszont csak a kimaradt szinten bukkannak. A megoldás a misztikum felé viszi el a filmet: ebbe az irányba mutat a cím is, amely az álom tündérére, Mab királynéra utal.

"Ahonnan én ismerem ezt a dolgot, az a Rómeó és Júlia - amelyet én már kétszer is rendeztem -, abban van Mercutio monológja, a Máb-monológ. Máb tehát egy régi kattanásom, az egyik Rómeó és Júlia-előadás, amelyet az Atlantis Színházzal készítettem, kifejezetten az ő figurájára épül, az egész történetet úgy dolgoztuk fel, mintha minden Júlia álmában történne. Hallatlanul izgat az álom és valóság közti mezsgye, régi kedvenc témám" - mondta el az [origo] megkeresésére Horgas Ádám, aki egyébként az Atlantis Színház alapítója, társulata produkcióiban rendezőként, színészként, táncosként, koreográfusként és zeneszerzőként is közreműködik.

Színházi emberként elég karakteres szereplőgárdát sikerült összeszednie Horgasnak, többek között Bánsági Ildikó, Botos Éva, Fodor Annamária, Almási Sándor, Hirtling István és Stubnya Béla is feltűnik a szériában. "Jó barátaim mind, dolgoztam már velük korábban is. Ettől függetlenül hallatlanul nagy emberi gesztusnak tartom, hogy mertek velem belevágni ebbe a kísérletbe, ráadásul teljesen ingyen - sőt ők hozták a jelmezeket is, és egymást sminkelték, gyakorlatilag nem volt stáb. Az egész sorozat így 500 ezer forintomba került, miután saját kamerával vettem fel, és a házi stúdiómban vágtam meg. Életem talán legjobb munkája volt egyébként, már ami a hangulatot illeti, baráti, szeretetteli légkörben zajlott az egész forgatás" - mondja a rendező.

A sorozatban - a téma miatt szép számban - szereplő rendőrök sem fizetett statiszták, hanem valóban a rendőrség kötelékében állók, az V. kerületi kapitányság dolgozói, akik szolgálati autójukkal együtt jelennek meg - sőt a szériában egy rendőrségi helikopter is feltűnik, amelyet pedig a Készenléti Rendőrség biztosított. "Hihetetlenül aranyosak voltak, konkrétan csak annyi történt, hogy bementem a rendőrségre, és elmondtam, hogy min dolgozom: nagyon kedvesen fogadtak, szolgálatkészek voltak, a kapitány egyből engedélyezte a forgatást" - meséli Horgas arról, hogyan sikerült ilyen szinten bevonni a rendőrséget.

Forrás: ShakuEcho

A MAB-ot így akár a Tűzvonalban utódjaként is elsózhatta volna, eszébe sem jutott azonban, hogy tévécsatornáknál házaljon a produkcióval: "A MAB-ot kimondottan websorozatként szeretném elindítani, a formája is ennek megfelelő, egy epizód csupán nyolcperces. Nagyon izgatnak a webes felületek, hisz az egész média nagyon erősen dolgozik az internetnek, Amerikában már komoly hagyományuk van a websorozatoknak is. Mindig kísérletező típus voltam, szeretném itt Magyarországon is megteremteni a websorozat műfaját, vagy legalábbis az első lépéseket megtenni e felé. Ha a MAB-bal megtalálom a piacot, akkor talán több hasonló darab fog születni."

Horgas az internetes műfaj adottságait ki is használja, a sorozat honlapján így nemcsak az egyes epizódokat nézhetjük majd meg, de már most olvashatunk ott különféle háttéranyagokat Mab figurájáról, illetve az őt övező legendákról. Néhány, a sorozatban ábrázolthoz hasonló bűntényről is olvashatunk, ezeken a rendező húga, Horgas Judit dolgozott. Horgas szerint, ha valaki rákap a sorozatra, a kiegészítő anyagokat is örömmel olvassa majd.


Érdeklődők már most akadnak, a magyar nyelvű trailert egy hét alatt több mint tízezren nézték meg a sorozat YouTube-oldalán. Horgas az eredménnyel maximálisan elégedett, szerinte ez igen szép szám, ha figyelembe vesszük, hogy a vállalkozás hirdetés nélkül, "nulla reklámmal" indult el. A rendező jelenleg is keresi azonban a szponzorokat, mivel utólag szeretne a színészeknek némi gázsit adni: több céggel áll tárgyalásban, a sorozat híre pedig Andy Vajnához is eljutott már, aki szintén érdeklődik a projekt iránt, de csak december elején lesz újra Magyarországon.

"Ezért nem tudok konkrétumot mondani, hogy mikor indul a MAB: szeretnék előtte egy-két szálat végigjárni, ahonnan pénz folyhat be. Amint az első részt felrakom, a reklámfelületem már el is veszett, úgyhogy csak akkor fogom ezt megtenni, ha már lezárultak a tárgyalások. Kész van egyébként mind a tizenhat rész, már csak feltöltésre vár" - mondja Horgas, amikor arról kérdezzük, hogy a sorozat mikor lesz látható.