Száguld a Szomszédok - Csűrös Karola emlékezik

Vágólapra másolva!
Megháromszorozza átlagos nézettségét az MTV, amikor a Szomszédok sokadik ismétlése fut, a kereskedelmi tévék által amúgy hanyagolt délutáni sávban. Csűrös Karola, a teleregény Etusa szerint hiteles kórképet adott a sorozat a korabeli problémák felvázolásával, és társadalomformáló szerepe is volt a szériáknak. Csak arra a jelenetre nem emlékszik vissza szívesen, amikor mínusz húsz fokban forgattak a Gellért-hegyen.
Vágólapra másolva!

November 9-én, kedden, az ötvenéves kor alatti felnőtteknél 12,3 százalékkal ment a Szomszédok sokadik ismétlése az MTV-n - azon a csatornán, amely heti átlagban 5 százalék körül teljesít a reklámozók által favorizált korcsoportban. Másnap, szerdán a teleregény már 16 százalékos közönségaránnyal futott, azaz háromszorosára nőtt a köztévé iránti érdeklődés az átlagoshoz képest: a Szomszédok érdemeiből pedig semmit nem von le az, hogy a délutáni, egyórás műsorsávban olyan ellenfelei voltak, mint a Gyapjúsapka című dráma vagy a Kvízió című műsor a Tv2-n, az Asztro Show az RTL-en vagy Monk a Viasat3-on. A kereskedelmi televízióknál persze nem kulcsfontosságú nézettséget nyerni délután egykor, amikor kevés a tévé előtt ülő - ezek a tévétársaságok inkább az esti főműsoridőbe teszik nézővonzó műsoraikat.

Teljes lakosságban sem áll rosszul a teleregény, az ismétléseket jó 200 ezren megnézik naponta, de volt olyan nap, november 5-e, amikor közel 300 ezren figyelték, kap-e fuvart Taki bácsi. Ezekkel a számokkal a Viasat3 és a Monk egyáltalán nem tud versenyre kelni, de az RTL Klubra is csak az Asztro Show sötétje után süt rá a nap, amint elkezdődik a Fél kettő című magazinműsor.

A pedagógusfizetés, a gázár mindig téma

Csűrös Karola, a teleregény Etusa szerint nagyon jó visszanézni a sokadik ismétlést is. "Persze, hogy jó érzés, húsz évvel fiatalabb vagyok, és már az akkori szülők gyerekeinek gyerekei is nézik a sorozatot. Elsősorban persze nosztalgiából követik, de ugyanakkor kórképet is ad az 1987 és 1999 közti időszakról, politikától mentesen mutatja be, hogyan éltek akkor nagyon sokan. Épp a napokban jegyeztük meg, hogy érdekes, hogy akkor is állandó téma, probléma volt a pedagógusfizetés, a gázár" - mesélte az [origo] megkeresésére.

Forrás: MTI

A Madách Színház egy darabjában

Kedvenc időszakot, évet nem tud kiemelni, neki mindegyik periódus nagyon szép, néhány kolléga elvesztése viszont fájó volt. Úgy látja, nem lógott ki senki abból a társaságból, és ennek bizonyítéka, hogy a komplett stáb máig tart karácsonyi összejöveteleket, minden évben. A bulit mindig megszervezi valaki, ilyenkor kibérelnek egy éttermet, ott jönnek össze újfent.

"Férjem, Horváth Ádám először Zenthe Ferencet, Komlós Jucit, Kulkát, Frajt Editet meg a többieket kereste meg, hamar meglett a tizenhárom alapember. Boldogan vállalták a munkát, megszerették a kitalált figurákat. Keramikus, taxis, mentőorvos szerepelt a teleregényben, mert ők a munkájuk során sok mindenkivel találkoznak: orvosok például sztorikat gyűjtöttek, hogy azokat dolgozzuk fel" - emlékezett a kezdetekre.

Legcudarabb forgatásként egy január 1-jei napot említ, amikor Sinkó Lászlóval volt hosszú jelenete a Gellért-hegyen. "Mínusz húszban kellett előadni a dialógust, megfagyott az arcunk, megdermedtünk, olyan hideg volt - de egy színész minden megold. Nagyon szép emlék is volt persze, imponált, hogy a hatvanadik születésnapomat beleírta a történetbe a férjem, így mindenki tudott róla, jóformán az egész országgal együtt ünnepeltem" - mesélte.

"Ha az Etus megy, akkor én is megyek"

Csűrös Karola szerint a széria társadalomformáló szerepe nem elhanyagolható, mert volt szó benne a tüdőszűrés fontosságáráról, és a visszajelzések szerint a levetített epizód után állítólag sokan választották a vizsgálatot. "Ha az Etus megy, akkor én is megyek, gondolhatták sokan. A csontritkulás korábban nem volt téma, akkor jött be Magyarországra, nem nagyon tudtak róla senki. Kérték, hogy írja bele a sztoriba a férjem, és egy országos mozgalom lett, azóta majdnem kötelező a szűrés. Ugyanígy a magas vérnyomás, az adott epizód után az egész ország elment megmérni" - vélte.

A színésznő, aki az évek alatt sem tanult meg kerámiákat készíteni, csak az alapvető fogásokat sajátította el, kapott már meghívót nemzetközi keramikusfesztivál ünnepélyes megnyitójára, az előadásokra. A lapra óvatosságból a Szikszay Etus és a Csűrös Karola neveket is ráírták, de külföldi útja miatt kihagyta az eseményt.

A Szomszédok feltámasztása már nyilvánvalóan képtelenség, de az Életképek visszatérésében még reménykednek néhányan: "Az Életképek folytatásáról sajnos semmi hír. Mi készen állunk, de ebben a zűrzavaros helyzetben nem lehet tudni semmit."