Óvatosan adagolja majd a szexet a Való Világ 4

való világ
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa elfogadta az RTL Klub által megírt etikai kódexet, amely a Való Világ 4 című valóságshow-ra vonatkozik. Az írás szerint az erotikus jellegű képsorok nem lehetnek domináns elemei az adott műsornak, de intimszoba mégis lesz a villában. Ha 2011 elejétől szabad lesz a termékelhelyzés, az RTL Klub nem fog habozni.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa korábban aggályát fejezte ki az RTL Klub Való Világ 4 című műsora miatt, mert 2002 és 2004 közt az első három széria többször is az ORTT elé került (erről itt olvashat bővebben). Az NMHH november 17-én tudomásul vette a kódexet, amelyet az RTL Klubnál készítettek 2010 októberében és novemberében, és csak erre a valóságshow-ra vonatkozik.

A műsor általában nem lesz látható élőben sem a képernyőn, sem az interneten, tehát ebből a szempontból könnyebb dolguk lesz a szerkesztőknek, mert ha a játékosok politikai pártokat, vallásokat, azokat gyakorló embereket szidnak, akkor egyszerűen nem teszik be a másnap esti összefoglalóba a szöveget. Élő adások szombatonként lesznek, de néha hétköznap is kapcsolják majd a villát: ha ilyenkor hangzik el rasszista, társadalmi csoportokat sértő szöveg, akkor a műsor szerkesztőinek mindent el kell követni a közlés megszakításáért, illetve "a vélemények problematikus voltának kihangsúlyozása mellett a megfelelő kritikájú ellensúlyozásért." Emellett az RTL Klub figyelni kíván arra, hogy antiszociális, destruktív vagy erőszakos viselkedésformák nem tűnjenek pozitív magatartásnak, követendő mintának.

A műsorban kiskorú személyek játékosként nem szerepelhetnek. A kódex szerint a műsorkészítők biztosítják, hogy szexuális tartalom csak mértéktartó módon, a dramaturgiailag szükséges mértékben és ne öncélúan kerüljön bemutatásra. "A műsoron belüli erotikus jellegű képsorok nem lehetnek domináns elemei az adott műsornak, és az ábrázolás módját tekintve pedig visszafogottnak kell lennie, az nem lehet elnyújtott, részletező" - áll a szövegben. A trágár kifejezések használata a műsorban ugyancsak tiltott.

Az etikai kódex szerint a műsornak alapvetően nem célja, hogy értékrendeket közvetítsen, azonban az RTL Klub ígéri, hogy a nemi szerepeket és a partnerkapcsolatokat illetően nem fog az alapvető társadalmi normákhoz képest torz és negatív kliséket bemutatni. A csatorna a fizikai és lelki megterhelés miatt a játékosok egészségének megóvása érdekében a helyszínen szükséges orvosi és pszichológusi ügyeletet biztosít, és elvileg engedi, hogy a játékot bármely okból, szabad elhatározásukból abbahagyhassák - noha a megfogalmazásból nem tiszta, hogy egy napi feladatról, vagy az egész valóságshow-ról van szó (utóbbi esetben milliós kötbér lehet a következmény, ilyen szokott szerepelni a tévés szerződésekben).

Feliratos póló is lehet 2011-ben

A műsorban burkolt reklámot nem lehet közölni, de amennyiben a műsor folyamán a termékelhelyezés lehetősége megnyílik a műsorkészítők számára (az új médiatörvénnyel), annak lehetőségével RTL Klub élni kíván, de a termékelhelyezés tényéről egyértelműen tájékoztatni fogja a nézőket, áll a szövegben. A műsoron belül addig nem tűnhet fel a támogató neve, védjegye, megkülönböztető jelzése, jelszava, a nyereménytárgyak viszont bemutatás céljából megjelenhetnek.

A VV4 november 20-án indul, erről bővebben itt olvashat.