"A piac nagyon telített, nehéz bekerülni" - régi megasztárosok az újakról

Dér Heni énekesnő, Megasztár
Vágólapra másolva!
Ha futószalagon gyártják az énekeseket, egy idő után a nézők meg sem tudják különböztetni az előadókat: jó ha tizenöt új énekesből egy-kettő megmarad a köztudatban. Teljesen nyilvánvaló, hogy nincs elég hely az új sztároknak a piacon, vélik a korábbi show-k szereplői. A régi megasztárosok szerint nincs könnyű dolga annak sem, aki kap egy kis rivaldafényt a műsorban - megkérdeztünk, mit gondolnak az újakról.
Vágólapra másolva!

A legizgalmasabb részhez közeledik a Megasztár a TV2-n. Az [origo] arra volt kíváncsi, hogy mit gondolnak a versenyzőkről azok, akik az elmúlt években maguk is végigcsinálták a felhajtást, kisebb-nagyobb mértékben ismertek lettek, esetleg befutottak. Mit tanácsolnak, mit vettek észre és mit sajnálnak az egykori megasztárosok?

"A többiek néha aláintonáltak" - Király Viktor

Van hely több előadónak is Magyarországon, az előző Megasztár-okból is csak az erősek maradnak fenn, így nem lesz túlzsúfolt a piac. Tizenkét-tizenöt énekesből egy vagy kettő marad csak a köztudatban, ez igazán nem sok. A Megasztár 5-ben egy csomó ismerős arc feltűnt, aki már korábban is jelentkezett, de nem válogatták be. Ugyanezt láttam a másik tehetségkutatónál is: akit nem vettek fel a Megasztár-ba, az elment oda, és fordítva.

Minden héten másnak az előadása tetszik. Mindegyik versenyző nagyon erős, akit esélyesnek tartok a győzelemre, az Szíj Melinda és Kökény Attila: ők emelkednek talán ki a mezőnyből, és ha nekem kellett volna duetteznem a múltkori műsorban, kettejük közül választottam volna partnert. Patai Annát sajnáltam még, hogy kiesett, nemcsak a korához képest, de általánosságban is nagyon tiszta a hangja: amíg a többiek néha aláintonáltak, kicsit hamisak voltak, addig ő sosem. Nem értettem, hogy miért ejtette őt ki a zsűri.

------------------------------

"Meg kell kapniuk a lehetőséget" - Molnár Ferenc

Caramel Mióta megnyertem a Megasztár-t, azóta lement már három széria, és én még mindig színpadon vagyok. Nem azon múlik, hogy hány előadó jön utánam. Nekik is meg kell kapniuk a lehetőséget. Tehetség, alapanyag szerintem van még bőven az országban hatodik, hetedik szériához is, addigra az olyan gyerekek is, mint Patai Anna - aki egyébként nagyon jól énekelt - már kicsit idősebbek, érettebbek lesznek.

Szerintem nagyon erős a mostani mezőny, és kiegyenlített is, a jelenlegi versenyzők közül már bárki lehet a győztes. Személyes kedvencem Radics Gigi volt, aki sajnos a döntőbe már nem jutott be, pedig nagyon jól énekelt. A mostaniak közül két ember győzött meg nagyon, Tolvai Renáta és Kökény Attila: Tolvai Reni magabiztos, Kökény Attila pedig fantasztikus duettet énekelt Miklósa Erikával, végig szinte egyenrangú partner volt a dalban..

------------------------------

"Csak ámítjuk a fiatalokat" - Dér Heni

Feleslegesnek tartom ezt a sok tehetségkutató műsort. Ehhez nagyon kicsi ország vagyunk, a piac pedig nagyon telített, így is nehéz bekerülni. Attól félek, hogy csak ámítjuk a fiatalokat a lehetősséggel: persze mindegyiknek jelenik meg egy lemeze, de mi lesz azután? Csak a nagyon erősek, illetve a nagyon szerencsések maradnak bent.

Semmiképp sem lehet összehasonlítani az első széria mezőnyét az utána következőkkel. Amikor én jelentkeztem a műsorba, még nem volt előzménye, nem lehetett pontosan tudni, mit keresnek a készítők. Amikor a Megasztár elindult, még jóval kisebb színpadon énekeltünk, nem voltak megfelelők a technikai feltételek sem minden helyzetben, de családiasabb, közvetlenebb volt az egész. Öt széria alatt aztán kinőtte magát a produkció, sokkal profibb lett, és számos tehetség tűnt fel, akik elsőre talán nem mertek jelentkezni, mert nem tudták, miről szól a műsor.

A korhatár leszállításával nem értek egyet, annak ellenére, hogy Annácskát imádom. Nagyon féltem őt, magamból kiindulva, én ugyanis éppen elmúltam tizenhat, amikor ismertté váltam, és akkor is nagyon nehéz volt feldolgozni a sikert. Mindenkinek csak azt tudom tanácsolni, látogassa sokat a családját és a barátait, csak így tud önmaga maradni.

------------------------------

"Kevesen tudnak betagozódni a popszakmába" - Gál Csaba Boogie

Teljesen nyilvánvaló, hogy nincs elég hely az új előadóknak, és ezt nem szakmai féltékenységből mondom. Egy-egy ilyen műsor inkább a szórakoztatásról szól, a többi az illúzió világába tartozik, amin talán el lehet menni egy darabig. Az már plusz, ha valaki önállóan - akár szólóban, akár zenekarral - is meg tud állni. A külföldi versenyek nyertesei közül is kevesen tudnak betagozódni a popszakmába, nehezen tudnak azonosulni azzal a karakterrel, amit a műsor teremtett. Bennem már most is volt némi kétség, hogy fogyóban vannak a tehetségek, és nyilván van sok olyan is, aki nem fog itt megmutatkozni, inkább alternatív irányba mozdul.

Legesélyesebbnek Szíj Melindát tartom: amennyire lehet tudni, eddig nem került a kiesők környékére sem, valószínűleg sok ember vetíti ki rá a saját sorsát - még akkor is, ha ő ezzel nem tud mit kezdeni. Személyes kedvencem az Adam's Comedy volt, a mostaniak közül pedig Giorgio.

------------------------------

"A nézők meg sem tudják különböztetni az előadókat" - Palcsó Tamás

A hazai piacon nincs sok hely, de eddig sem volt. Le fog tisztulni, hosszú távon csak azok maradnak, akik fenn tudják tartani a közönség érdeklődését. Nem mondom, hogy nincsenek tehetségek, de már nem lenne szükség arra, hogy keressék őket. Ha futószalagon gyártják az énekeseket, egy idő után a nézők meg sem tudják különböztetni az előadókat. Az énekes elértéktelenedik.

Patai Annát tartom nagyon tehetségesnek, a korához képest nagyon jó volt, belőle sok minden lehet. De túl fiatal volt még a versenyhez. A mostaniak közül Kállay-Saunders Andrást kedvelem, talán ő vonultatja fel a legtöbb technikai elemet az éneklésben. Giorgio is nagyon jó előadó, csak neki a színpadi megjelenésén van még mit javítani. Őt régebbről ismerem, amikor karaokeműsorokat vezetett, énekeltem vele párszor. A győztes szerintem mindenképp a fiúk közül fog kikerülni, én Kökény Attilával és Kállay-Saunders Andrással képzelem el a döntőt.