Háromszoros pénzt hozhat Szíj Melinda kiesése

Vágólapra másolva!
Az online sportfogadások mellett most már arra is tippelhetünk, hogy ki esik az X-Faktor-ból vagy a Megasztár-ból: Tolvai Renáta vagy Szíj Melinda kiesése esetén háromszoros összeget lehet nyerni. A tévés eseményekhez kapcsolódó fogadások Magyarországon még gyerekcipőben járnak, külföldön viszont már komoly hagyományuk van.
Vágólapra másolva!

Tétjének 4,9-szeresét kapta meg az a játékos, aki az X-Faktor november 27-i adásában Wolf Kati kiesésére fogadott a BetClic oldalán. A legkevesebb pénzt (kétszeres összeget) Király L. Norbert kiesése esetén fizette volna az iroda, ami azért érdekes, mert a végső győztes megtippelésénél is viszonylag kis szorzóval számoltak vele - legalábbis aznap, hisz Norbi a következő hét elején már 1,01-es, illetve 6,25-ös oddsszal is futott.

A szorzók véletlenszerűnek tűnő váltakozása amiatt van, hogy úgynevezett pool fogadásokról van szó, amelyek esetében az oddsokat kizárólag a fogadásokra tett összegek nagysága, illetve a fogadások száma befolyásolja. Az X-Faktor december 4-i adása jól mutatja a jelenséget: azzal, hogy Vastag Tamás esett ki, nem akadtak nagy nyeremények, mert sokan fogadtak rá, így sokan nyertek kisebb (1,58-szoros) összeget. Ha viszont Vastag Csaba esett volna ki - akire lényegesen kevesebben tettek tétet -, tizenháromszoros pénz jutott volna a néhány bátrabb fogadónak.

A BetClicen az X-Faktor-on kívül a Megasztár-ra is lehet fogadni, ahol december 2-i állás szerint akkor kaszálhattunk volna a legtöbbet (tizenháromszoros pénzt), ha a végső döntőt Tolvai Renáta nyeri meg. December 6-án erre viszont már nem lehet fogadni, csak a december 10-i adás eredményeire: itt Reni vagy Szíj Melinda kiesése esetén fizet háromszoros összeget az iroda.

A hazai online fogadóirodák közül a SportingBet oldalán találtunk még hasonló játékot, itt viszont - érdekes módon - csak a brit és a görög X-Factor eredményeit lehet megtippelni, magyar vonatkozású tévéműsorokkal kapcsolatban egyelőre nem tudunk fogadni. A honlapon korábban is csupa angol nyelvű produkció - például a Big Brother brit változata vagy a Stars on Ice - adott okot a tippelgetésre, az iroda ügyfélszolgálata szerint egész egyszerűen azért, mert magyar eseményekre ez idáig nem volt kereslet.

Egyedi, nem sport témájú fogadásokkal amúgy is csak elvétve találkozhatunk itthon, és ezek sem a tévéhez kötődnek: az expekt.comnál például a 2012-es amerikai elnökválasztás eredményére lehet tippelni.

Külföldön gyakorlatilag bármire lehet fogadni

Az egyedi fogadásoknak talán Nagy-Britanniában van a legnagyobb divatja, ott, ha az ember bemegy egy fogadóirodába, jóformán arra is tehet pénzt, hogy milyen színű autó megy el legközelebb az épület előtt. Visszatérő fogadási téma például, hogy karácsonykor lesz-e hó Londonban, de ide kötődik a legkülönösebb jegyzett fogadás is: ha (a halott) Elvis Presley belovagol Londonba, és (az eltűnt) Lord Lucannel játszik egy teniszmeccset Wimbledonban, akkor az erre fogadó pénze húszmilliószorosát kapja.

Nyilván ezen esemény sohasem fog bekövetkezni (mint ahogy nem is igen van olyan bolond, aki erre tenné fel a pénzét), de a tehetségkutató műsorok is állandó tippversenyek forrását jelentik, mind a szigetországban, mind a tengerentúlon. A gambling911.com nevű amerikai oldalon igen nagy volt az érdeklődés például az American Idol tavalyi fináléja iránt, az adás napján percenként átlag tizenöten kattintottak a versenyzők szorzóit tartalmazó táblázatra. Jól is járt, aki kezdettől fogva bízott a győztesben, Kris Allenben, hisz a fiú továbbjutásáért a verseny elején még tizenkétszeres pénzt fizettek.

Az Egyesült Államokban gyakorlatilag minden nagyobb tévés eseménybe bekapcsolódnak a fogadóirodák: az említett énekverseny mellett a Szombat esti láz kinti megfelelőjének, a Dancing with the Stars-nak a nyertesére is lehetett tippelni, jelenleg pedig a februári Oscar-díjátadással foglalkoznak a honlapok. Sőt, az oddsokat össze is hangolják, a SportBookon és a bodog.comon egyaránt akkor szakíthatjuk a legtöbb pénzt (huszonötszörös, illetve huszonhatszoros összeget), ha a Blue Valentine, a Love and Other Drugs, a The Fighter vagy a Winter's Bone lesz 2010 legjobb filmje.

A bodog.com korábban is előrukkolt már pár érdekes fogadással: a Maffiózók utolsó évadjánál például azt lehetett megtippelni, hogy ki fog először meghalni a főbb szereplők közül, de a fogadók itt arra is tehettek már téteket, hogy A szökés-ben Tweenert játszó Lane Garrisont mennyi időre ítélik börtönre.