Százmilliós bírságot kapott a Tv2 erotika és trágárság miatt

Vágólapra másolva!
Már százmillió forint büntetésnél tart a Tv2 az Édesnégyes című műsora, annak sorozatos törvénysértései miatt - közölte a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság.
Vágólapra másolva!

A Médiatanács december 15-i, szerdai határozatában 25 millió forint büntetést állapított meg az Édesnégyes című Tv2-es reality miatt, korábban pedig egyszer 19 millió, egyszer pedig 56 millió forint fizetésére kötelezte a csatornát ugyanazon valóságshow más epizódjainak vizsgálata után. A műsor alig két hónapig futott, ráadásul az utolsó két-három hétben gyenge nézettséggel is ment.

A hatóság szerint a párkereső reality (ahol Majka, Kozsó randizott nőkkel, Szorcsik Viki és Szabó Zsófi férfiakkal) rendszeresen megsértette a médiatörvény gyermekek védelmében hozott jogszabályait. A NMHH szerint a szóbeli és fizikai agresszió, amit a közönségmérések szerint alkalmanként több mint félszázezer négy és tizenhét év közötti gyerek látott rendszeresen, súlyosan károsíthatta a kiskorúak pszichés fejlődését. A tanács közleményében arra is felhívta a műsorszolgáltatók figyelmét, hogy az új médiatörvény elfogadása után, a hasonló esetek elkerülése érdekében kérjenek előzetesen iránymutatást.

Az NMHH még szeptemberen indított vizsgálatot a Tv2-vel szemben az Édesnégyes című, akkoriban hétköznap 19 órai kezdettel futó műsorával kapcsolatban. Akkor azt írták, számos nézői bejelentés érkezett hozzájuk a műsor egyes epizódjaira vonatkozóan, melyek "elsősorban a műsorban elhangzó trágár kifejezéseket panaszolják, illetve azt, hogy a jelenetek folyamatosan és közvetlen módon utalnak a szexualitásra". Panasz érkezett arra is, hogy a kereskedelmi csatorna a műsort tizenkét éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlottnak sorolta be, továbbá olyan idősávban sugározta csatorna, amikor még rengeteg gyerek ült a képernyő előtt.