Itthon is képernyőn 2010 legjobb újoncai

Vágólapra másolva!
Lenyűgözően eredeti, mindent elsöprő sorozat, amely mindenkit leültetett volna Amerikában a képernyők elé, nem született 2010-ben, így a hazai csatornák programigazgatói nem nagyon fognak változtatni az eddig megszokott programszerkezeten az új szériák miatt. Egyetlen olyan sincs, amelyet akkora visszhang kísérne, hogy abból egy olyan, tömegeket megmozgató hazai sikersztorit lehessen fabrikálni, mint annak idején a Lost vagy akár A szökés esetében. Akadt azonban pár olyan sorozat, amely szép sikert ért el az USA-ban, egy részük itthon is látható lesz - vagy már be is mutatták.
Vágólapra másolva!

Hawaii Five-O (CBS)

Forrás: [origo]

Jó két éve kezdődött el a régi klasszikus és a külföldi szériák feldolgozása Hollywoodban - korábban is volt egy-egy ilyen széria, de két éve megszaporodtak ezek a próbálkozások. A Hawaii Five-0 kultikus kriminek számított a hatvanas és hetvenes években, ezért nem csoda, hogy a Hawaiin játszódó, akcióorientált bűnügyi sorozat lett a legnépszerűbb újonc. A látványra és lövöldözésre nagy hangsúlyt helyező széria ugyan heti 11-12 millió néző kedvence Amerikában, azonban a CBS csatorna előzetesen sokkal nagyobb érdeklődésre számított a retróhatásnak köszönhetően. A sorozat a Tv2-n látható.

---------------------------------

Született detektívek (Rizzoli & Isles) (TNT)

Forrás: [origo]

A TNT csatorna Amerikában a legnagyobb sikereit az idősebb nők körében szokta elérni, erre remek példa a 2011-ben befejeződő Kyra Sedgwick-krimisorozat, A főnök (The Closer), mely hétmilliós nézettségével évek óta a legnézettebb kábeles tévésorozatnak számít az USA-ban. Nem csoda, hogy A főnök farvizén egy másik szériát próbált felfuttatni a TNT, mely ugyancsak krimi, és női főszereplője van - sőt, egyszerre kettő. A kemény, fiús imiddzsel bíró Rizzoli (ő nyomozó) és a rettentő okos, 100 százalékig nő Isles (ő a halottkém) furcsa párosa pillanatok alatt nagy siker lett - először csak A főnök-nek köszönhetően, viszont idővel már önállóan is, hiszen a fiatalabb célcsoport is elkezdett rákapni Rizzoliékra. A szériát a Viasat3 vetíti itthon.

---------------------------------

Mike & Molly (CBS)

Forrás: [origo]

Nemcsak drámák arattak sikert Amerikában, hanem komédiák is, így a Mike & Molly is. A Két pasi meg egy kicsi-t és az Agymenők-et is jegyző Chuck Lorre által gründolt sorozat két kövér emberről szól, több leírást pedig nem is igényel, hiszen a viszonylag egyszerű felütést próbálják változatossá tenni az alkotók sok ducipoénnal. Azt ugyan nem tudni, hogy a sorozat 12 millió nézője csak a felvezető Két pasi meg egy kicsi miatt marad, vagy valóban érdekli őket Mike és Molly, de az biztos, hogy a szitkom előtt még szép jövő áll.

---------------------------------

The Walking Dead (AMC)

Forrás: [origo]

Országos kereskedelmi csatornának eszébe nem jutott volna Robert Kirkman The Walking Dead című zseniális, zombis képregényét tévésorozatos formátumba adaptálni, azonban egy kábelcsatornának nem okozott gondot egy zombisorozat megrendelése. Igaz, az AMC-t eddig a Mad Men és a Breaking Bad tette híressé, de a kórházban pár hetes kóma után egyedül ébredő és szép lassan a zombiapokalipszisre ráeszmélő rendőr története rengeteg nézőt érdekelt, és háromszor akkora nézettséget produkált, mint az előbb említett két kritikuskedvenc - leginkább talán A remény rabjai című film rendezőjének, Frank Darabontnak köszönhetően. A meglehetősen grafikus széria első szezonja mindössze hatrészes volt, de októbertől tizenhárom új epizódot kapnak a horror és a dráma kedvelői.

---------------------------------

Pretty Little Liars (ABC Family)

Forrás: [origo]

Természetesen a tinik sem maradtak idei nagy kedvenc nélkül, és ezúttal is egy könyvfeldolgozás, a Pretty Little Liars érdemelte ki a legsikeresebb címet. A Sarah Shepherd lányregényszériájából készített dráma a Tudom, mit tettél tavaly nyáron népszerű megoldását veszi kölcsön, ugyanis a történet négy lányról szól, akik egy évvel a legjobb barátnőjük titokzatos eltűnése (és valószínűsített halála) után rejtélyes üzeneteket kapnak - a szóban forgó barátnőtől vagy olyantól, aki azt akarja elhitetni velük, hogy a lány visszatért az élők közé.

---------------------------------

Gengszterkorzó (Boardwalk Empire) (HBO)

Forrás: [origo]

Bár egyelőre nem dönget Maffiózók-szintet a Gengszterkorzó, azonban az HBO az elmúlt hat év legjobb premiernézettségét köszönheti a Martin Scorsese által rendezett pilotnak, amely 30 millió dollárba került. A drágaság fő oka az, hogy a Steve Buscemi főszereplésével készült maffiózós sorozat az 1920-as években, a szesztilalom idején játszódik, az HBO pedig nem fukarkodik, ha hangulatról és részletgazdagságról van szó, így többek között egy majd százméteres korabeli díszletet is felhúztak. A valós figurákat is felvonultató történet igazi tabló, bár lehet, hogy az alkalmi nézők több csavarra vágynak - talán a bemutatkozó epizód 5 milliós nézőjéből nem szivárgott volna el 1,5-2 millió izgalmasabb sztori mellett. A szériát itthon január 10-én láthatják az HBO nézői.

Szekeres Viktor