65 panasz érkezett a médiahatósághoz a Való Világ miatt

Vágólapra másolva!
Az RTL Klub valóságshow-ja miatt eddig összesen 65 panasz érkezett a médiahatósághoz. Döntés még nem született.
Vágólapra másolva!

Az RTL Klub Való Világ című realityje miatt eddig összesen 65 panasz érkezett a médiahatósághoz - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési hatóság az [origo] kérdésére. Az NMHH korábbi, január 12-ei sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy napi öt-tíz panasz érkezik a műsor miatt (2009-ben volt olyan negyedév, amikor az összes hazai tévécsatorna és rádióadó műsorai miatt összesen tizennégy negatív észrevétel volt). A beadványok egy részét még nem dolgozták fel: többségük a médiatörvény kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezéseinek megsértését kifogásolta, valamint általánosságban fogalmazott meg észrevételeket a műsorszámmal szemben.

A panaszok nagy száma miatt a médiatanács 2010. december 15-ei ülésén elrendelte a valóságshow általános hatósági ellenőrzését. "Folyamatosan vizsgáljuk a valóságshow-t, főleg a kiskorúak védelmére és a reklámszabályokra vonatkozó és a reklámszabályok megsértésére vonatkozó rendelkezések miatt. A médiatanács még nem hozott döntést a Való Világ ügyében" - tették hozzá.

2010 szeptemberében már tárgyalt az RTL Klub és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a valsóságshow-ról, a realityre vonatkozó etikai kódex első verziója pedig el is készült október közepére.