Süveges Gergő: Valóban faramuci az m2 helyzete

Vágólapra másolva!
Március 15-én tematikus nappal indul az új m2, amely kiforrott formájában csak szeptember 1-jén startol, addig csak rövid időszakokra mutatja meg, miképp képzeli az MTV az új gyerek- és ifjúsági tévéjét. Az m2 intendánsa - aki szerint 6-7 milliárd forintból már minőségi tévét lehetnek működtetni - nem bánná, ha új részek készülnének a Mézga család kalandjaiból, magyar és vásárolt élőszereplős sorozatok is várhatók a gyerektévére, de minden pénz függvénye, költségvetés pedig csak áprilisban lesz, akkor indulhat a hazai gyártás. Az éjszakai sávba klipeket, koncerteket szánnak, de feltűnhetnek ott Rózsa György, Vitray Tamás, Egri János, Vágó István régi MTV-s vetélkedői, kvízei is.
Vágólapra másolva!

A korábbi MTV-s vezetők is gyakran beszéltek régi tartozásról, arról, hogy a gyerekeket elhanyagolta a közmédia. Rájuk fókuszál az átalakuló m2: behelyezhető a tervezett csatorna a Minimax - Disney Channel tengelybe? Mennyire konkurencia a Cartoon Network és társaik?

- A mienk közszolgálati gyerek-, ifjúsági és családi csatorna lesz, nem hiszem, hogy be kellene tenni a külföldi gyerektévék mellé, amelyek csak és kizárólag szórakoztatnak. Választási lehetőséget akarunk adni, olyat, ami vonzó, és mégis van értelme. A célcsoport nagyjából 20-25 éves korig terjed, de beleértjük a gyerekek szüleit is. Most, amikor a struktúrát tervezzük, azt vesszük alapul, hogy melyik korosztály mikor van otthon, mikor lehet jó tartalmakkal megtalálni. A képernyő mellett hangsúlyos lesz az új csatorna kínálata az interneten, mobilon is: sok hétéves már ügyesen használja a világhálót. Oda-vissza kommunikációt szeretnénk megvalósítani, interaktív felületekkel. Jó külföldi minták vannak, például a Kikát is nézzük (az ARD és a ZDF gyerektévéje - a szerk.), de másokat is; Hollandiában, Németországban élő kollégák írnak épp elemzéseket.

A gyakorlatban hogyan fog működni a csatorna, mikor derül ki, mennyiből gazdálkodhat?

- Úgy tudom, hogy áprilisban lesz költségvetés. A mi dolgunk, hogy megcsináljuk a struktúrát: ez készen is van, februárban elfogadhatják. Úgy látom, hogy a mi célcsoportunk a teljes magyar lakosság huszonnégy százaléka. Ha a közszolgálati költségvetés tíz százalékát műsorkészítésre fordíthatnánk, vonzó és valódi választási lehetőséget nyújtó médiumot építhetnénk (az alap büdzséjét 63,1 milliárd forintban határozták meg 2010 decemberében - a szerk.). Szerintem huszonnégy százaléknak tíz százalék: nem telhetetlen igény.

Hány ember dolgozna az új m2-nél?

- Még nem látom tisztán, hogyan működik majd a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap. Aki MTV-s volt, bekerült az MTV-s divízióba, a volt dunások pedig a Duna-divízióban vannak. A párhuzamosságok megszüntetése nem megy egyik napról a másikra. Ami biztos: szükségünk van olyan munkatársakra, akik csak nekünk dolgoznak, mert egy 24 órás tematikus csatorna nem tud folyamatosan kölcsönemberekkel működni. Ide állandó stáb kell, és már most is arra törekszünk, hogy legyenek olyanok, akikre mindig számíthatunk. Harminc-ötven emberre lesz szükségünk. Az eddigi struktúrát, a tematikus napokat, az őszig megvalósuló menetrendet dolgoztuk ki eddig úgy, hogy figyelembe vettük a levélben, e-mailen özönlő javaslatokat, valamint a www.m2intendans.blog.hu oldal ötletládájába érkező elképzeléseket. Ötszáznál is több jött eddig.

Olvastam: volt olyan köztük, amely szerint nem is kell tévé a gyereknek, mert menjen inkább játszani, fogócskázni, tanulni.

- Valóban faramuci a helyzet, mert a szülőknek nem az a céljuk, hogy a gyerekeik a televízió előtt üljenek, hanem az, hogy inkább menjenek kirándulni, békát nézni, beszélgessenek a barátokkal. Ugyanakkor az is tény, hogy átlagban napi négy-öt órát tölt egy gyerek a képernyő előtt. Márpedig ha ez így van, legalább olyan impulzusokat kapjon, amelyek nem csak élvezhetők, hanem talán a javára is válnak.

Őszre - fejben - megvannak a műsorok is, vagy csak a műsorsávok?

- Inkább a műsortípusok vannak meg fejben. Kiszámítható, állandó struktúrát szeretnénk, amit meg lehet tanulni. A hétköznapi és a hétvégi adásnapunk persze más lesz, de mindig figyelünk arra, hogy jó eséllyel épp ki van otthon. Éjjel zene lesz főleg, terveink szerint, reggel hat körül kezdünk, egy "hagyd aludni apáékat"-sávval, majd így gurul tovább a nap. Hét és nyolc közé háttértelevíziót tervezünk, ekkor sokan reggeliznek, öltöznek, indulnak iskolába, munkába. A délelőtti sáv inkább az otthon lévő szülőknek, az óvodáskor alatti gyerekeknek szólna, majd délután a nagyobb gyerekeket, a fiatalokat szólítjuk meg. Sok remek ötletünk van. A struktúra hamarosan olvasható lesz a blogon, lehet cincálni bátran.

Milyen arányban lesz hazai és vásárolt, külföldi tartalom?

- Nem az a lényeg, hogy magyar vagy külföldi, hanem az, hogy értékes-e vagy sem. A médiatörvény egyébként pontosan szabályozza az arányokat. Szeretnénk heti és napi sorozatot is indítani, és sok filmmel, sok zenével megszólítani a fiatalokat.

Magyar élőszereplős sorozat lesz?

- Ha pénz lesz, az is lesz. Bővelkedünk tehetségekben; vannak kiváló írók, rendezők, színészek, örömmel foglalkoztatnánk őket. Úgy gondolom, hogy amit mi meg tudunk csinálni, az inkább kevesebb legyen, de minőségi, mint rengeteg ócska. Az animáció is drága műfaj, de nagy szükség van rá. Színházi és bábszínházi közvetítés is lesz, terveink szerint szombat délelőtt.

A régi magyar animációt, Frakkot, Bubót, Mézga Gézát sokan sírják vissza a fórumokon, az intendáns-blogon. Lesz új epizód régi kedvencből?

- Nagyon sokan szeretik, hiányolják a régi, magyar rajzfilmeket, így lesz olyan sáv, amelybe az archívumból emelünk át régi sorozatokat. Amiből biztosan lesz pár új epizód, az a Magyar népmesék, ezek készülőben vannak. De jó lenne, ha meg tudnánk csinálni a mai Mézga-sorozatot! Biztos vagyok abban, hogy Geszti Péter vagy Varró Dani méltó utóda lenne Romhányi Józsefnek.

Ön melyeket szerette?

- Majdnem mindet. De nem ízlésrendőrnek szegődtem, tehát attól még, hogy a Varjúdombi meséket vagy a Kockásfülű nyulat nem szívesen néztem, mások szerethetik őket. Első lépésként egyébként az esti mese sávját szeretnénk új alkotásokkal megtölteni. Aztán lépegetünk tovább .

Az éjszakai sávban csak zene, koncert várható?

- Az már a fiatalok sávja. Az esti film után zenés műsor következne, esetleg egy összefoglaló a nap legjobb pillanataiból. Éjszaka pedig elővennénk olyan régi műsorokat, amelyekre mindannyian nosztalgiával gondolunk. Ilyen a Leg, leg, leg, a Csepű, lapu, gongyola, a Van benne valami. De akár Egri János egykori vetélkedőit is elővehetjük, mert nagy élményt jelentenének most is.

Forrás: Magyar Televízió
Forrás: Magyar Televízió

Tematikus napokat terveznek. Mi lesz biztosan?

- Havonta tervezünk egy-egy tematikus napot, amíg az m2 átalakul gyerek-, ifjúsági és családi csatornává.. Az első ilyen nap március 15-e lehet, reggel hattól éjfélig úgy néz ki majd a nap, mintha már az új rendszer működne. Rajzpályázat lesz, ezekből a rajzokból készül a déli harangszó háttere, lesz kitelepülés, filmek, versek, közösségi élményt nyújtó interaktív lehetőségek. Nagy izgalommal készülünk már erre. Áprilisban húsvét lesz a tematikus nap, májusban pedig a gyereknap.

Karakteres arcokra szükség lesz. Hányan lesznek?

- Szükség lesz olyanokra, akik a csatornához köthetők, de hogy kik lesznek, hosszabb egyeztetés kérdése még. Minden munkatárs az Alapban van, a keresztbedolgozás most már lehetséges, de akiket nehezebb mozdítani, azok éppen a képernyősök. . Négy-öt meghatározó személyiségre feltétlenül szükségünk lesz.

Neveket mondana?

- Persze, majd ha lesz végeredmény. Addig nyilván sem nem ildomos, sem nem taktikus, sem nem érdemes. Egyébként a tervek szerint minden napnak lesz egy délelőtti és egy délutáni házigazdája, aki a stúdióból irányítja és fogja össze a napot.

Kimentek már az első, gyártásra vonatkozó megrendelések?

- Március 15-e kapcsán már sürget az idő, közeleg az első tematikus nap. Mostanában dől majd el, mekkora összegből gazdálkodhatunk ezen a napon. A többi megrendelés akkor mehet ki, ha már elfogadták a költségvetésünket.

Ön benne volt az MTV-n látott A Nagy Könyv-ben. Lesz itt hasonló?

- Betűtészta címmel tervezünk olvasásnépszerűsítő műsort, vasárnap délután lenne. De szeretnénk olyan műsorsávot is kialakítani, amelyik az iskolai tananyaghoz kapcsolódóan segít a fiataloknak. Mindehhez persze brandváltásra is szükség lesz, szeretném, ha a logó, a színvilág, a csatorna neve is megváltozna. A blogon is számos érdekes ötlet kering már, nekünk is van saját jelöltünk. Idejében hírt adunk majd arról, melyik lesz a befutó.

Készített vallási műsort is, ír keresztény lapokba. Lesz vallási műsor is az új m2-n?

- Egyházi műsor nem, vallási műsor lesz. A különbség nagyon fontos. A közszolgálatnak része az is, hogy a magyar emberek gondolkodásmódjához, értékeihez, életformájához igazodjék. A magyaroknak jóval több mint a fele vallásosnak mondja magát; nem tehetjük meg, hogy ezt figyelmen kívül hagyjuk. A tervem az, hogy ebben a hétvégi műsorban - fiatalok bevonásával - egy-egy fogalmat járnánk körül - olyat, mint a bűn, a hűség, a szeretet -, és megnéznénk, hogy melyik vallás melyik hitvilág mit mond róla. Beszélgetős, töprengős, gondolatébresztő műsor lenne, távol minden dogmától. Egy tematikus csatornának érdemes beszélnie az érintett korosztály közös problémáiról.

És feliratos filmek, sorozatok lesznek? A nyelvtanulást segítendő.

- Nagyon szeretném, ha az oktató- vagy az esti sáv helyet adna feliratos produkcióknak. Nyilván nem a szuahélit, kínait feliratoznánk, hanem angol, német nyelvű filmek mehetnének így.

Nézettségi elvárás van már?

- Az hangzott el a parlamentben, hogy a közszolgálatnak nem kell felvennie a versenyt a kereskedelmi médiával, így magam is arra figyelek inkább, hogy meg tudjuk csinálni a struktúrát, amit tervezünk. Reklám viszont a médiatörvény értelmében lesz a csatornán: nem állítom, hogy örülök neki, de ez olyan adottság, amit tudomásul kell vennem, vennünk.

Miért fontos önnek a blogolás?

- Remélem, nem csak nekem, hanem az érdeklődőknek is fontos, hogy első kézből kaphatnak információkat a munkánkról, a terveinkről. Számomra elsősorban az interaktivitás fontos. Minden folyamat átlátható lesz, időről időre tájékoztatni szeretném a nézőket arról, éppen min dolgozunk. És mivel nem mi vagyunk a világ legokosabb emberei, minden ötletet szívesen meghallgatunk. Persze a blog védelem is a korrupció, az esetleges politikai vád vagy nyomás ellen.

Mi volt a legvadabb ötlet, ami a blogra érkezett?

- Névügyben vannak a legmeredekebb elképzelések. Érdemes tallózni köztük.