Lehetett volna Dallas Larry Hagman nélkül - színészcserék sorozatokban

Vágólapra másolva!
Ma már nehezen - vagy egyáltalán nem - tudnánk elképzelni a Dallas-t Larry Hagman nélkül, esetleg a Jóbarátok-at hat másik szereplővel. A televíziózás történetében pedig viszonylag sűrűn előfordult, hogy egy ma már kultikusnak számító szerepet eredetileg másnak szántak - így Jockeyét és Rossét is, de például James Gandolfini vagy Teri Hatcher sem az első választás volt Tony Soprano, illetve Susan Mayer szerepére.
Vágólapra másolva!

Dallas

Jockey figurája olyannyira összeforrt Larry Hagmannel, hogy más színészt ma már el sem tudunk képzelni a szerepben. Pedig a munkát először Robert Foxworth-nek ajánlották fel, aki azonban visszautasította: később egy egészen hasonló karaktert alakított a Falcon Crest-ben. A Dallas-ban a később látott színészek között is nagy volt a kavarodás: a Cliff Barnes szerepét játszó Ken Kerchevalt először Ray Krebbs karakteréhez illesztették volna, a Rayként megismert Steve Kanalyt pedig Bobby Ewingként láthattuk volna, ha a készítők ragaszkodnak az eredeti elképzelésükhöz.

A női szereplőknél is voltak cserék: Pamelát eredetileg Linda Evans játszotta volna, aki aztán inkább a Dinasztia mellett tette le a voksát, a rivális program több mint kétszáz epizódjában láthattuk. Samanthát Mary Frannek kellett volna megszemélyesítenie, ő azonban sem ezzel, sem más szereppel nem lett igazán híres, később olyan sorozatok egy-két epizódjában láthattuk vendégszereplőként, mint a Bonanza, a Mike Hammer magándetektív vagy a Lois és Clark: Superman legújabb kalandjai.

Jóbarátok

A Jóbarátok-ban is egész másképp nézett volna ki a hatfős baráti társaság, ha minden eredeti jelölt elvállalja a munkát. Ross szerepét nem David Schwimmer, hanem Mitchell Whitfield játszotta volna, aki végül Rachel exvőlegényét, Barryt alakította a sorozatban. Ezzel sokkal rosszabbul járt, hiszen míg Ross mind a 238 epizódban feltűnt, addig Barry csak hat részen keresztül szórakoztathatta a tévénézőket - nyilván jóval kevesebb gázsiért, mint az utolsó két évadban már epizódonként egymillió dollárt kaszáló Schwimmer.

Chandler tökéletes megformálóját sem találták meg egykönnyen a készítők: először Jon Cryernek (akit jelenleg a Két pasi - meg egy kicsi-ben láthatunk, Charlie Sheen oldalán), majd Jon Favreau-nak ajánlották fel a szerepet, Matthew Perry csak utánuk került szóba. Favreau-t később mégiscsak érdekelni kezdte a Jóbarátok, 1997-ben Monica Pete nevű, dúsgazdag barátjaként tűnt fel a sorozatban.

Monica szerepét eredetileg Janeane Garofalónak ajánlották fel, de visszautasította - a színésznőt azóta is láthattuk azonban pár jelentős tévésorozatban, például Az elnök emberei-ben és a 24-ben. A Monicaként megismert Courteney Cox eredetileg Rachel szerepét kapta meg, de miután átolvasta a forgatókönyvet, ő maga kérte az alkotókat, hogy hadd bújjon inkább Monica bőrébe, hisz a karakter sokkal jobban illik hozzá. Utólag nézve, nagyon úgy tűnik, hogy igaza volt.



Nekik szánták Ross, Chandler, illetve Monica szerepét

Maffiózók

James Gandolfini annak köszönhette Tony Soprano szerepét, hogy a sorozat ötletgazdájának, David Chase-nek egyik kedvenc zenésze visszautasította azt - mondván, jobb lenne egy gyakorlott színészre bízni. Végül a Chase által preferált zenész, Steve Van Zandt is remekül hozta a maffiózófigurát, ő játszotta ugyanis Silvio Dantét. A Maffiózók-ban debütált színészként, előtte többek között Bruce Springsteennel is játszott együtt - Chase az akkori albumborítókon figyelt fel Van Zandt karakterére.

Lost

A Lost stábjában - a viszonylag ismeretlen színészek mellett - eredetileg legalább egy neves színésznő is lett volna, Libby szerepét ugyanis először Jennifer Jason Leigh-nek ajánlották fel a készítők. A színésznőt csupán a nyolcvanas, kilencvenes években olyan mozifilmekben láthattuk, mint Az utolsó kijárat Brooklyn felé, a Lánglovagok vagy az Egyedülálló nő megosztaná; a szerepet ehhez képest a másodvonalat erősítő Cynthia Watros kapta.



Libby a Lost-ból: ahogy elképzelték, és ahogy ismerjük

A szökés

Arról nem szól a fáma, hogy Michael Scofield szerepére eredetileg kit szántak az alkotók, annyi mindenesetre bizonyos, hogy Wentworth Miller szinte az utolsó pillanatban vált a stáb tagjává: meghallgatása után alig egy héttel már kezdhette is a forgatást. Akadt a stábban átjelentkezés is, hisz a Haywire-t alakító Silas Weir Mitchell eredetileg egy másik börtöntöltelék, T-Bag szerepét szerette volna eljátszani.

Született feleségek

Teri Hatcher a sokadik választás volt Susan szerepére a Született feleségek-ben: előtte olyan színésznők kerültek szóba, mint Heather Locklear, Mary-Louise Parker, Courteney Cox vagy az Ally McBeal címszereplője, Calista Flockheart. A Bree-t alakító Marcia Cross eredetileg Mary Alice Young megszemélyesítésére jelentkezett, míg az Edie-ként telitalálatnak bizonyult Nicollette Sheridannek először Bree szerepére fájt a foga.



Dana Delany lehetett volna Carrie Bradshaw, Pamela Anderson pedig Scully

Szex és New York

Ha már Született feleségek: eredetileg az ott Katherine-t játszott Dana Delany kapta volna a Szex és New York főszerepét, de ezt csak jó tíz évvel később árulta el a sajtónak. Carrie Bradshaw figuráját végül Sarah Jessica Parker tette ismertté, Delany azért nem vállalta, mert korábban az Irány az éden című filmben volt pár pikáns jelenete, nem akart ez után egy olyan sorozatban szerepelni, amelynek a szex a központi témája.

X-akták

Gillian Anderson még Delanynál is később - az 1993-as induláshoz képest csak 2008-ban - vallott arról, hogy a készítők eredetileg hogyan képzelték el az X-akták szereplőgárdáját. A színésznő elmondása szerint Scully karakterét jóval dögösebbnek írták meg, és a tévében akkor már ismert és népszerű Pamela Andersont akarták megnyerni a szerepre. Hogy a meglévő koncepció ellenére miért a másik Anderson kapta meg a munkát, azt ő maga sem tudja, de állítja, hogy a Fox vezetői még akkor is tiltakoztak ellene, amikor a sorozat már elindult.