Két cégnek is fizet az MTV a magyar-holland Eb-selejtezőkért

Vágólapra másolva!
A magyar válogatott mérkőzéseinek kizárólagos közvetítési joga eddig a Sport TV-nél volt, így a megállapodás értelmében az MTV-nek fizetnie kell a sportcsatornát birtokló Chello Central Europe Zrt.-nek és a nemzetközi sportjogokkal kereskedő Sportfive-nak is. Ha maradt volna a kizárólagosság, a Sport TV a magyar-holland meccsel könnyen megdönthette volna saját nézettségi csúcsát, a Magyar Televízió pedig az összes hátralévő Eb-selejtezőt közvetítené.
Vágólapra másolva!

Az új médiatörvény rendelkezik arról, hogy audiovizuális médiaszolgáltató nem gyakorolhatja a kizárólagos közvetítési jogot "nagy jelentőséggel bíró események" esetében úgy, ha a hazai közönség legalább nyolcvan százalékát nem éri el. A társadalom számára kiemelten nagy jelentőséggel bíró eseményeket a Médiatanács hatósági határozatában állapítja meg. "A határozat elfogadásakor figyelembe kell venni azt, hogy a kiemelten nagy jelentőséggel bíró eseménynek minősített esemény iránt a nézők széles körében jelentkezzen érdeklődés, az esemény valamely világ- vagy európai szintű, illetve magyar érdekeltségű esemény legyen" - áll a szövegben.

Szabó László, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kommunikációs igazgatója az [origo]-nak elmondta, hogy téves az a nézet, miszerint ezen szabály értelmében kellett lemondania a Chello Central Europe Zrt.-nek, így a tulajdonában lévő Sport TV-nek a hazai rendezésű magyar-holland, és jövő heti Hollandia-Magyarország Eb-selejtező közvetítésének kizárólagos jogáról, és ezért kellett átengednie azt az MTV-nek. "Állami eseményekre, sportközvetítésekre, fontos kulturális eseményekre vonatkozik az a szabály, de azt még nem tudjuk, hogy az Eb-selejtezőket a Médiatanács ilyenné nyilvánítja-e, így ez médiaszakmai és egyben üzleti megállapodás. A két fél közti együttműködés jegyében arra törekszünk, hogy mindenki megnézhesse a válogatott találkozóit akkor is, ha nincs műholdas vagy kábelelőfizetése" - tette hozzá.

"Az árról akkor tudnunk nyilatkozni, ha a teljes tárgyalás lezárult. Két cégnek is fizetünk érte, egyrészt a Sportfive-nak, a nemzetközi sportjogokat értékesítő cégnek, másrészt a Sport TV-nek, mert lemond a kizárólagosságról. Tervünk, hogy a még hiányzó egy tavaszi és három őszi selejtező látható legyen az MTV-n is, de más futballeseményekben is gondolkodunk" - magyarázta Szabó, aki az [origo] kérdésére elmondta, hogy például a Real Madrid - Barcelona nincs a tervben, inkább olyan sportközvetítésről lehet szó, amely "személyes azonosulást nyújt" a nézőnek.

A vételárra vonatkozó kérdéseinkre a Chello Central Europe nem kívánt válaszolni. Korábban Máté Pál, a Sport TV főszerkesztője is csak annyit mondott, hogy a Chello Central Europe több héten át tartó tárgyalássorozat után biztosítja a Magyar Televízió számára, hogy párhuzamos élőben közvetítse a rég nem látott érdeklődéssel kísért 2011-es Eb-selejtező mérkőzéseit. A Sport1 19.30-as kezdettel közvetíti a pénteki hollandok elleni találkozót, a csatornánál pedig abban bíznak, hogy akik megszokták a Sport TV-n a válogatott meccseket, szeretik a nagyobb körítést, az előzetes és utólagos elemzéseket, azok akkor is náluk követik a találkozót, ha a köztévé is adja.