"A fantasy műfajához illenek a brit karakterek" - indul a Trónok harca

Vágólapra másolva!
A magyar HBO az amerikai premier után egy nappal, április 18-án mutatja be az év egyik legjobban várt sorozatát, a Trónok harcá-t, április 4-én pedig egy tizenöt perces prológust tűz műsorára. A széria két alkotója, David Benioff és D. B. Weiss hű akart maradni az eredeti regénysorozat világához, és az író, George R. R. Martin jelenléte is inspirálta őket a forgatáson. Szerintük a fantasy műfajához jobban illenek a brit karakterek, mint az amerikaiak, és már készülnek a második szezonra is, amelyet még meg sem rendeltek. Egy Beverly Hills-i hotelben, az HBO által szervezett nemzetközi kerekasztal-beszélgetésen kérdeztük őket.
Vágólapra másolva!

Április 18-án indul az HBO-n a Trónok harca című fantasysorozat, melyet A Gyűrűk Ura tévés változataként emlegetnek. A csatorna a szériát egy negyedórás prológussal - az első rész egy tizenhárom perces részletével és egy kétperces ajánlóval - vezeti be, amely április 4-én, egyszeri alkalommal lesz látható a képernyőn, de utána felkerül az HBO weboldalára is. A nagy hírveréssel futtatott Trónok harcá-t David Benioff és D. B. Weiss készíti, akik közül csak az előbbi volt korábban is ismert (olyan filmek forgatókönyvét írta, mint a Trója vagy az X-Men kezdetek: Farkas), utóbbinak ez az első komolyabb munkája.

---------------------------------------

Befolyásolta önöket az író, George R. R. Martin jelenléte a forgatáson?

David Benioff: Inspirált minket, mert mindennel elégedett volt, amikor először körbesétált a díszletben, csak annyit mondott, "Meg kell csókoljalak titeket, srácok!" Később együtt is vágtuk meg az anyagot, és a legtöbb dologban egyezett az elképzelésünk. Lenyűgöző volt látni, hogy mennyire megszállottja a saját történetének, és mennyire örül, hogy hozzá hűen, az ő gondolkodásának megfelelően visszük színre a könyvbeli eseményeket.

Hogyan választották ki a forgatás helyszíneit?

D. B. Weiss: Nem volt egyszerű, mert nemcsak a természeti környezetnek kellett ideálisnak lennie, hanem az is számított, hogy az adott helyen élők milyen karakterek - ez a statiszták miatt volt fontos, olyan embereket kellett találnunk, akikről el lehet hinni, hogy abban a korban léteztek, amikor a Trónok harca játszódik. Észak-Írország minden szempontból megfelelt az elképzeléseinknek, a karakteres emberek és a gyönyörű kastélyok, mezők, hegyek is illettek a sorozatba, egyedül az időjárásra lehetett panaszunk. A helyszín a színészeknek is könnyebbséget jelentett, hisz többségük angol, így közel lehetnek a családjukhoz.

Miért döntöttek úgy, hogy brit színészekkel forgatnak?

David Benioff: George könyveire erőteljesen hatott az angol történelem, valahogy egyértelmű volt, hogy olyan emberekkel forgassunk, akik ismerősek ebben a közegben. Talán furcsán hangzik, de a fantasy műfajához valahogy jobban is illenek a brit karakterek, még a brit akcentus is. A könyvet olvasva, Eddard karakteréhez például egyből Sean Bean jelent meg a fejemben, aki szerencsére örömmel vállalta is a szerepet.

Forrás: HBO

D. B. Weiss (balról a második) és David Benioff (jobbra) a forgatáson

David, az ön felesége Amanda Peet, neki nem szánt szerepet a történetben?

David Benioff: Én szerettem volna, de szerintem ő nem akarna velem dolgozni.

A női főszereplőnek, Emilia Clarke-nak viszont ez az első komolyabb szerepe. Miért rá esett a választás?

David Benioff: Nina Gold személyében van egy remek casting directorunk, aki a csapatával több száz lányt meghallgatott, mi már csak egy szűkebb kör bemutatkozó videóit láttuk. Emilia valahogy sugárzott a vásznon, nagyon intenzíven van jelen. Daenerys karaktere az egyik kedvencem a könyvben, aki óriási fejlődésen megy keresztül a történet során, félénk, szégyenlős lányból nagyon fiatalon válik királynővé, és kénytelen megmutatni, hogy képes hatalmat is gyakorolni. Emilia is nagyon fiatal és tapasztalatlan, de az első pillanatban lenyűgözi a nézőket.

Van a Trónok harcá-nak valami mélyebb üzenete, vagy csak egy szórakoztató történet?

D. B. Weiss: Nagyon reméljük, hogy van mélyebb mondanivalója, illetve, hogy ez a nézőknek is át fog jönni. George könyvei rengeteg morális problémát villantanak fel, és sok mindent elmondanak a hatalom, a hatalmi rendszerek működéséről, arról, hogy azok miként hatnak az egyes emberekre.

Forrás: HBO

Mi volt a legnehezebb a könyv filmre vitelében?

David Benioff: Az egész folyamat nehéz volt, amíg idáig eljutottunk. Öt évvel ezelőtt, 2006-ban jutott eszünkbe, hogy sorozatot kellene készíteni George írásaiból. Meg is kerestük az HBO-t az ötlettel, de egyáltalán nem voltunk biztosak abban, hogy tudjuk azt a minőséget produkálni, mint a csatorna korábbi sorozatai, mondjuk, a Maffiózók, a Deadwood vagy a Drót. Ráadásul a Trónok harca a műfaja miatt nem is illett teljesen a portfólióba - amikor előálltunk a koncepcióval, még sehol sem volt a True Blood, nem lehetett tudni, hogy az HBO-t érdeklik a fantasztikus, misztikus történetek is.

Mennyire maradtak hűek a könyvhöz?

David Benioff: George világa nagyon részletes, így olyan értelemben nem volt nehéz dolgunk, hogy sok támpontunk volt a jelenetek kidolgozásához. Vannak viszont olyan karakterek, akik a könyvben nem olyan hangsúlyosak, nerkünk viszont tetszett, ahogy a sorozatban megjelennek, és valamivel több szerepet adtunk nekik.

D. B. Weiss: Alapvetően hűek akartunk maradni George világához, de én azért nem mondanám, hogy ezzel könnyű dolgunk volt, hisz pontosan meg kellett értetnünk a nézőkkel, amit olvastunk. Sok energiát igényelt, hogy úgy adjuk át a dolgokat, ahogy az a könyv alapján a fejünkben megvolt - természetesen másféle narratívát kellett alkalmaznunk, de ez minden esetben így van, amikor valaki könyvet adaptál filmre.

Forrás: HBO

Lesz folytatás?

David Benioff: Hivatalos ígéret még nincs, de nagyon bízunk benne, hogy megrendelik a második szezont is, úgyhogy folyamatosan készítjük elő annak a vázlatát is, készen állunk a folytatásra.

---------------------------------------

Los Angelesben interjút készítettünk a Trónok harca több szereplőjével (Sean Beannel, Emilia Clarke-kal és Peter Dinklage-dzsel), valamint az eredeti regénysorozat írójával, George R. R. Martinnal is - ezeket később közöljük.