Török szappanoperát vet be az RTL Klub és a Tv2

Vágólapra másolva!
Török sorozattal próbálkozik az RTL Klub és a Tv2, és - természetesen - ugyanabban a műsorsávban mérkőznek. Utóbbi tévécsatorna ugyan előbb jelentette be, hogy ilyen szériát vásárolt és küld képernyőre, előbbi viszont néhány nappal korábban be is mutatja, mit zsákmányolt a piacon. Az Ezel, bosszú mindhalálig a legdrágább török sorozat manapság, van olyan piac, ahol húszezer dollárt is fizettek egy-egy részért.
Vágólapra másolva!

A latin-amerikai telenovellák hódítása után jönnek a török produkciók: néhány nap eltéréssel ilyesmivel próbálkozik az RTL Klub és a Tv2 is. A Hürriyet Daily News szerint nem véletlen, hiszen felfutóban az ország tévés exportja: 2010-ben ötvenmillió dollárnál több folyt be értékesítésből, hetven műsort adtak el húsznál is több országba: különösen a Közel-Keleten és a Balkánon kedveltek a török alkotások, Kazahsztánban és Üzbegisztánban is nagyon mennek. A törökök előbb ázsiai országokban próbálkoztak sikerrel, majd utána vették be a Balkánon lévő országokat: Macedónia, Koszovó, Albánia, Bosznia után a görög tévés piacon is megjelentek a török szériák, áprilisban pedig már Ukrajnában is indul náluk gyártott sorozat.

A lap megjegyzi, hogy korábban akár ötven dollárért is lehetett epizódot venni, mostanában ötszáz és húszezer dollár közti áron kaphatóak a jobb török sorozatok részei: az Ezel, bosszú mindhalálig a legdrágább. Mostanában egy harmincepizódos történelmi sorozatot is forgatnak majd, részenként majdnem egymillió dollárból (összehasonlításképp: a Stohl Andrással forgatott Tűzvonalban egész évadja került nagyjából ennyibe). A tévés sikerek pedig turistákat és további bevételeket hoznak: a 2005 és 2007 közt vetített, külföldön is bemutatott Gümüs című melodrámában látott vízparti házat az elmúlt években háromszázezer turista látogatta meg.

Börtön és bosszú

Az RTL Klub az Ezel, bosszú mindhalálig című produkciót teszi képernyőre, ez a 2010-es török televíziós díjkiosztó gálán kilenc díjat nyert, többek között a legjobb eredeti forgatókönyv, a legjobb rendező és a legjobb drámai szereplő kategóriában. "Nagyon fontos, hogy a latin-amerikai telenovellákkal szemben a filmsorozat története izgalmasabb és fordulatosabb, képi világának megjelenítése filmszerű, szépen fényképezett. A török producerek ráadásul jóval nagyobb költségvetésből gazdálkodhatnak, mint a már említett kollégáik, így az Ezel, bosszú mindhalálig rendkívül látványos és modern" - nyilatkozta róla Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója a sajtóklubon.

rtl klub, sajtóklub

A történet szerint Omer a kötelező katonai szolgálat letöltése után hazatér idős szüleihez és öccséhez. Minden vágya, hogy végre feleségül vehesse álmai asszonyát, a rá türelmesen várakozó Eysant. Úgy tűnik, hogy ez sikerülni is fog, amikor egy nap a rendőrség ráront a békésen alvó férfira, és gyilkosság vádjával letartóztatja. Életfogytiglan tartó ítélete alatt csak arra tud gondolni, vajon ki az, aki csőbe húzta, mivel érdemelte ezt ki, és hogyan állhatna bosszút. Az alkalomra tíz évet kell várnia, de végül elérkezik a pillanat, és a plasztikai műtéten átesett Omer új külsővel, illetve új névvel - Ezel - sétál be volt barátai életébe, hogy fényt derítsen a múltjára.

Az Ezel, bosszú mindhalálig dupla epizódokkal indul április 9-én, majd április 11-től minden hétköznap 17 óra 25 perctől egy-egy epizód látható majd a csatornán.

A Tv2 szintén bevásárolt

A csatorna a Seherezádé című török telenovellával tesz próbát, ezt április 14-től minden hétköznap este (az Árva angyal helyén) láthatják a magyar sorozatrajongók. A csatorna előbb jelentette be, mint az RTL Klub, hogy török szériát vetít, de utóbbi megelőzte a bemutatóval. A telenovella műfaja ugyanakkor nem ismeretlen a Tv2-n, mert az elmúlt hónapokban milliós nézettséggel mentek a latin-amerikai alkotások a Tények előtti műsorsávban.

tv2

A történet középpontjában Sehrazat áll, a tehetséges fiatal mérnöknő, aki egy jónevű építőipari vállalatnál dolgozik. Van egy ötéves kisfia, akinél leukémiát diagnosztizáltak. Hogy megmentsék az életét, sürgős és nagyon drága műtétre lenne szükség. Sehrazat reménytelenül kutatja a lehetőséget, hogyan tudná előteremteni a csontvelő-átültetéshez szükséges tetemes összeget, az idő pedig egyre sürgeti: a fia élete veszélyben van. Egyetlen megoldásként főnöke, Onur ajánlata kínálkozik megoldásként, a férfi ugyanis felajánlja, hogy állja a műtét összegét, cserébe azonban azt kéri Sehrazattól, titokban töltsön vele egy éjszakát.

A Seherezádé-t is bemutatták már több országban, így Görögországban, Szlovéniában, Horvátországban, Szerbiában és Bulgáriában is.