144 millióra büntette a médiahatóság az RTL Klubot a Való Világ miatt

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa május 11-én tartott ülésén központi téma volt az RTL Klub Való Világ című valóságshow-ja, amelynek 2010. november 20. és december 31. közti adásait vizsgálták. A csatornának 130 millió forintot kell fizetnie kiskorúak védelmének megsértése, 14 millió forintot a reklámszabályok áthágása miatt.
Vágólapra másolva!

A médiahatóság május 11-i döntése alapján az RTL Klubnak 130 millió forintot kell fizetnie a Való Világ-műsorok után kiskorúak védelmének megsértése miatt. (110 milliót az adások, 20 milliót pedig az előzetesek után.) A médiatanács szerint a VV4 gyakran volt hatásvadász, sokszor mutatott személyiségfejlődésre káros agressziót, hisztériát, botrányokat.

A csatornát további 14 millió forintos bírság megfizetésére is kötelezték reklámszabályok megsértése miatt. Az NMHH az alkohol- és dohánytermékek gyakori bemutatását is kifogásolta, de a büntetést méltányosságból nem a 377 eset, hanem a 38 adás alapján szabta ki.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ötszáznál is több súlyos, illetve enyhébb jogsértést állapított meg a Való Világ első 42 adásban: csak az indulástól, 2010. november 20-tól december 31-ig tartó időszakot elemezték. Mivel rögtön az első adások után számos nézői panasz érkezett, a testület célvizsgálatot rendelt el, azaz minden adáspercet elenőrzött.

Az NMHH arra jutott, hogy az első 42 adásban az RTL Klub nem a megfelelő korhatár alá sorolta a 12-es karikával sugárzott realityt, 141 esetben pedig nem adekvát műsorkörnyezetben sugározta az előzeteseket, azaz olyan sávban mentek ezek, ahol kisgyerekek is láthatták - mondta kérdésünkre Kiricsi Karola, a Médiatanács szóvivője. A szexuális tartalom, a káromkodások mellett az NMHH 377 olyan esetet is talált az első 42 adásban, amikor a műsor megsértette a reklámszabályokat (a valóságshow őszi adásaira még nem vonatkozott az új médiatörvény termékelhelyezést megengedő szabályozása).

A szavazást is vizsgálták

Az RTL Klub valóságshow-jának indulását követően az NMHH már jelezte, hogy tart a szabályszegésektől, hiszen a beköltözős valóságshow-k gyakran mutatnak meztelenkedést, a szereplők gyakran beszélnek szexről, sűrűn káromkodnak, ezért a médiahatóság aggályosnak tartotta, hogy este hét órai kezdéssel, 12-es korhatárral menjen a műsor. A csatorna nem tette át késő estére, ellenben kidolgozott egy etikai kódexet az NMHH megnyugtatására - de ebben nem vállalt olyan megkötéseket, amelyek ne szerepeltek volna a médiatörvényben.

Rögvest az első, élő adásban Benkő Dániel lantművész anyaszült meztelenül mutatkozott, és bár a csatorna egy másodperc után elvette a képet, sorra érkeztek a nézői panaszok. Noha a 2010. novemberi kezdéstől március közepéig száznál több feljelentés érkezett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz a Való Világ-gal kapcsolatban, a Médiatanács sokáig nem határozott: sem büntetést, sem figyelmezetést nem kapott az RTL Klub a valóságshow miatt. A döntéssel megvárta, míg véget ér a reality, miközben precízen számolta, hány meztelenkedés, hány dohányzó ember, hány szentségelő villalakó tűnik fel az adásokban. (Erről itt olvashat bővebben).

A Való Világ párbajaival is akadtak gondok: az április 3-i élő műsor után kevesebb mint 24 óra alatt 29 panasz érkezett a médiahatósághoz. "A panaszosok az sms-szavazás hitelességét kifogásolták, és csalást gyanítottak, valamit az ügy kivizsgálását kérték a hatóságtól. Egy panasz érkezett más témában: a panaszos szerint olyan képeket töltenek fel a villalakókról az internetre, amelyek uszítóak, és sérthetik egyes személyek személyiségi jogait. A beérkezett panaszokat a hatóság vizsgálja" - közölte akkor kérdésünkre az NMHH.

Újabb cikkünk a témában: Bírósághoz fordul az RTL Klub