A Médiatanács szerint milliárdos összegű is lehetett volna Való Világ büntetése

Vágólapra másolva!
A 144 millió forintos büntetés, amelyet a médiahatóság mért az RTL Klubra a Való Világ 4 miatt, az NMHH szerint az eddigi legmagasabb: korábban az ORTT Joshi Bharat talkshow-ját és a szintén Tv2-es Édesnégyes-t sújtotta százmilliós vagy afölötti tétellel. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság úgy véli, a 2010-ben érvényben lévő reklámszabályok áthágása miatt még jóindulatot is mutatott, mert akár milliárdos összeg is lehetett volna a vége.
Vágólapra másolva!

Az eddigi legnagyobb pénzbírságot szabta ki május 11-én a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az RTL Klubra: a 144 millióra büntetett Való Világ már úgy is első a negatív listán, hogy csak az első 42 adást értékelték (a 2011 januárja és májusa közti részeket a későbbiekben elemzik és - ha szükséges - büntetik). A VV4 előtt a legnagyobb bírságot a Tv2-féle Joshi Bharat című talkshow kapta, a stúdióban előadott verekedésekért 120 millió forintra büntette a csatornát az ORTT. Összesítésben a Tv2 Édesnégyes című párkeresője áll a harmadik helyen, 100 millió forintos büntetéssel - ez a reality 2010 augusztusában és szeptemberében volt képernyőn.

Az NMHH részéről az [origo] megkeresésére elmondták, hogy a szokatlanul kemény büntetést a tévécsatorna azért kapta, mert "visszatérően és rendszeresen sértette meg a jogszabályt, és nem tanúsított jogkövető magatartást." A Médiatanács a tapasztalható ismételtséget, valamint a közzététellel veszélyeztetett, 12 éven aluli nézők nagy számát vette alapul az összegek megállapításakor. A közlés szerint a Médiatanács figyelembe vette a korábbi hasonló törvénysértéseket: az RTL Klub 2010-ben tizenkét, 2011-ben (a VV4-ig) három alkalommal sértette meg a kiskorúakra vonatkozó rendelkezéseket, és a burkolt reklámozás is főleg a valóságshow képernyőre kerülésével indult be.

Kérdésünkre a Médiatanács nem kívánta hosszabban elemezni, milyen büntetés járt volna, ha az új médiatörvény már a VV4 indulásakor érvénybe lépett volna. "A január elseje után indult eljárásokban az új médiatörvény szabályait alkalmazza. A törvény hatályba lépése előtt elkövetett jogsértésekre az elkövetéskor hatályos rendelkezések alkalmazandók, azaz a Médiatanács a 2010-ben hatályos törvény alapján járt el" - válaszolták.

A reality fél évig ment, de a büntetés csak három nappal annak vége után érkezett. Az [origo] kérdésére, hogy miért nem szabott ki az NMHH menet közben bírságot, ha azzal meg lehetett volna fékezni a valóságshow-t, a szóvivői iroda azt válaszolta, hogy a hatóság szakmailag megalapozott döntéseket kívánt hozni, ehhez pedig idő kellett. "A döntés időpontját befolyásolta a panaszok és a folyamatosan feltárt jogsértések magas száma, illetve az eljárási határidők betartásának kötelezettsége is" - tették hozzá.

Decemberben nem volt megengedett a termékelhelyezés

Büntették a csatornát tiltott termékelhelyezés miatt is, de a 2010-es esetek miatt csak egy szerényebb, 14 milliós összeget talált méltányosnak az NMHH. "Január óta az európai uniós irányelvnek megfelelően jóval megengedőbb reklámszabályokat tartalmaz az új médiatörvény. Az új szabályozás már megengedi az ilyen típusú műsorokban a termékmegjelenítést. Természetesen a tanács a 2010-es adásokkal kapcsolatban a 2010-ben érvényben lévő jogszabályokat alkalmazta, vagyis a korábbi médiatörvény alapján ítélt, azonban méltányosságból nem jogsértésenként, hanem adásonként szankcionálta a VV4 november-decemberi adásait. Eszerint a 377 reklámszabályokkal kapcsolatos jogsértés, 38 adásra átszámítva 14 millió forintot ért az RTL Klubnak" - kaptuk a választ. A szankció mértékét befolyásolta az is, hogy sem az új, sem a régi médiatörvény szerint nem lehet alkoholt és cigarettát reklámozni, ezzel szemben a reality vizsgált időszakában a képernyőn megjelentek a tilalom alá eső termékek is.

rtl sajtóklub

A szóvivői iroda szerint a reklámszabályok megsértését szankcionáló pénzbüntetés mértékével kapcsolatos döntést "komoly szakmai vita" előzte meg: ha a lehető legszigorúbban jár el a Médiatanács, akkor az 1996-os médiatörvény és az RTL Klub műsorszolgáltatási szerződésében megállapított szabályok alapján akár a 14 millió forintos bírság sokszorosát is kiszabhatták volna. A reklámszabályok megsértésének kvótája a televízió szerződésében lefektetett kötbér maximum két százaléka lehet: ha a szabályt a médiatanács automatikusan alkalmazta volna, akkor 377 jogsértés akár milliárdos összeget is eredményezhetett volna - állítják. A Médiatanács szerint azonban ilyen magas bírság nem állna arányban a megvalósult jogsértés súlyával és aránytalan anyagi terhet jelentene a médiaszolgáltatónak is, ezért döntöttek a jóval alacsonyabb bírság kiszabása mellett.

A VV4 és az Alekosz - Szerelem a legfölsőbb szinteken 2011-ben sugárzott adásait már az új médiatörvény alapján fogják elbírálni, ahol a termékmegjelenítés nem számít majd törvénysértésnek.

Kérdéseinkkel megkerestük az RTL Klubot is, a válaszaikat hamarosan közöljük.