Vágólapra másolva!
A Vészhelyzet az Egyesült Államokban már 2009-ben véget ért, május 31-én pedig itthon is búcsúzik a képernyőtől. A korszakalkotó orvosi sorozat története 1994-ben indult: azóta a kezdeti színészgárda több tagja komoly karriert futott be, másokról viszont korántsem lehet annyit hallani. Utána jártunk, mi történt az eredeti szereplőkkel a több mint tizenöt év alatt.
Vágólapra másolva!

A Vészhelyzet 2009 áprilisában ért véget: akkor egy történeti cikkel és egy emlékezetes jeleneteket felvonultató összeállítással is elbúcsúztattuk a szériát, amely jócskán átalakította az orvosi sorozat műfaját. Magyarországon az MTV kezdte el adni - remek nézettséggel -, majd a negyedik szezon után az RTL Klub vette át - az utolsó, tizenötödik évad is itt indult el tavaly októberben, és egy téli szünet után május 31-én ér véget. A záró dupla epizódra, illetve az előtte lévő pár részre az eredeti színészgárda szinte minden tagja visszatér, de lássuk, mi történt velük a közbenső időben:

Athony Edwards (dr. Mark Greene)

A korábban többek között a Miért éppen Alaszká?-ban látott Anthony Edwardsnak a Vészhelyzet hozta meg az igazi népszerűséget, bár korántsem vált akkora sztárrá, mint, mondjuk, George Clooney. Az orvosi sorozat után több, itthon be sem mutatott filmben szerepelt, majd David Fincher Zodiákus-ában kapta meg az egyik nyomozó szerepét. Komolyabb tévés munkát a Vészhelyzet óta nem vállalt, csupán a Frasier - A dumagép egyik epizódjában vendégszerepelt még 2001-ben. A társadalmi szerepvállalásra viszont nagy hangsúlyt fektet: ő az elnöke a Shoe4Africa nevű civil szervezetnek, amely afrikai atléták számára biztosít futócipőket -, hogy alapítványára felhívja a figyelmet, a színész 2009-ben még a New York-i maratont is lefutotta.

Forrás: NBC

------------------------------

George Clooney (dr. Doug Ross)

George Clooneyt valószínűleg nem kell bemutatni senkinek, hisz Doug Ross szerepe a legkeresettebb világsztárok közé repítette. Már a Vészhelyzet idején olyan filmekben szerepelt, mint az Alkonyattól pirkadatig vagy a Mint a kámfor, a kétezres éveket pedig többek között az Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi és folytatásai, valamint két saját rendezés, az Egy veszedelmes elme vallomásai és a Jó estét, jó szerencsét! fémjelezte. A Sziriáná-ban nyújtott alakításáért az Oscar-díjat is megkapta. Edwardshoz hasonlóan ő is sokat tesz Afrikáért, 2006-ban például Dárfúrba utazott, hogy személyesen tájékozódjon az ottani katonai konfliktusról. Tapasztalatairól Dárfúr most címmel rendezett dokumentumfilmet, 2008-tól pedig az ENSZ békenagykövete.

Forrás: NBC

------------------------------

Sherry Stringfield (dr. Susan Lewis)

A Susan Lewist játszó Sherry Stringfield (először) már a harmadik évadban otthagyta a Vészhelyzet-et, amit óriási értetlenség fogadott a stábban, távozását pedig 37 millió néző figyelte - ami az évad legjobb eredményének számított az NBC-nél. A színésznő feltűnt aztán többek között az Ősz New York-ban című filmben és a Border Line-ban (melynek Anthony Edwards volt a producere), illetve komolyabb tévés munkát vállalt a Mondd, hogy szeretsz! című sorozatban. Olyan szériák egy-egy epizódjában vendégszerepelt, mint az Esküdt ellenségek vagy a Félig üres. Egy ideig tanított, és több színdarabot rendezett egykori egyetemének, szinkronmunkákat is vállalt, és részt vett egy tejfogyasztást népszerűsítő kampányban - annak ellenére, hogy ő maga laktózérzékeny.

Forrás: NBC

------------------------------

Noah Wyle (John Carter)

Az eredeti színészek közül Noah Wyle maradt a legtovább a Vészehelyzet-nél, de amúgy igencsak szerteágazó a tevékenysége. Emlékezetes szerepe volt a Donnie Darko-ban, Indiana Jones-szerű kalandort játszott a Titkok könyvtára-sorozatban, és főszereplője Steven Spielberg nyáron induló, ufóinváziós szériájának, a Falling Skies-nak. Színdarabokban is szívesen játszik - a Lobster Alice-ben például Salvador Dalít alakította -, színházi producerként pedig díjat is kapott. A társadalmi szerepvállalásra ő is nagy hangsúlyt fektet: rendszeresen kiáll az emberi jogokért, 2004-ben például az egészségügyi biztosításból kiesettekért emelt szót. Két évvel ezelőtt a WWF egyik szóvivője lett, a jegesmedvék kipusztulása ellen küzd.

Forrás: NBC

------------------------------

Eriq La Salle (dr. Peter Benton)

Érdekes, hogy a Vészhelyzet előtt Eric La Salle kapta a legtöbb figyelmet (nagy sikere volt például az Amerikába jöttem című filmben, Eddie Murphy oldalán), az orvosi sorozat után azonban egyáltalán nem vált keresetté, talán róla lehet a legkevesebbet hallani. A magyar mozilátogatók jóformán csak a Sötétkamrá-ban láthatták egy nyomozó szerepében, ezenkívül vendégszerepelt például a Nyomtalanul című krimisorozatban - ide rendezett is egy epizódot, mint ahogy a Különleges ügyosztály-hoz és a New York-i helyszínelők-höz is; de készített saját filmet is, Crazy as Hell címmel. 2006-tól három évre teljesen felhagyott a színészkedéssel, de aztán egy tévéfilmmel visszatért a képernyőre, és a 24 egyik részében is láthatta a közönség.

Forrás: NBC

------------------------------

Julianna Margulies (Carol Hathaway)

Julianna Margulies a Vészhelyzet-nek eredetileg csak a pilotjában szerepelt volna - mint egy kábítószer-túladagolásban meghaló nővér -, de aztán mégis állandó szereplő lett belőle, sőt az egyetlen olyan színész a csapatból, aki megkapta az Emmy-díjat. A tévés munkákat azóta sem hanyagolja el, ő a főszereplője A férjem védelmében című sorozatnak, amely az Egyesült Államokban a napokban zárta a második évadját. Felbukkant többek között a Dokik-ban, Az elveszett szoba című minisorozatban és a Maffiózók-ban, a rövidéletű - mindössze hat epizódot megért - Canterbury esetek-ben pedig főszerepet vállalt. Állítólag ajánlottak neki egy szerepet az Ál/Arc-ban is, de azt visszautasította, helyette olyan filmekben láthatta a közönség, mint A szellemhajó vagy a Kígyók a fedélzeten.

Forrás: NBC