Az RTL Klub elfogadhatatlannak tartja a VV4 miatti büntetéseket

Vágólapra másolva!
Közleményben reagált az RTL Klub a Való Világ miatt kapott újabb, ezúttal 88 millió forintos bírságra: úgy véli, a műsorfolyam alatt a hatóság semmilyen figyelmeztetést nem alkalmazott, az utóbbi egy hétben viszont már másodszor értesítette a sajtót az RTL Klubra kiszabott jelentős összegű bírságról, úgy, hogy a tévétársaság hivatalosan semmilyen értesítést nem kapott, és nem kézbesítették neki egyik határozatot sem.
Vágólapra másolva!

232 millió forint bírságnál tart a Való Világ 4. szériája, úgy, hogy a médiahatóság csak az első három hónapot vizsgálta eddig (legutóbb egy 88 milliós tétel ügyében határozott).

Az RTL Klub május 19-én este közleményben tiltakozott a döntések ellen. "Az elmúlt hónapokban több alkalommal kereste meg az NMHH az RTL Klubot olyan levéllel, amelyben törvénysértést vélelmezett, és várta az RTL Klub adott törvénysértés ügyével kapcsolatos álláspontját. Ezen válaszainkat minden esetben határidőre meg is küldtük a hatóságnak. A válaszainkkal kapcsolatos hatósági véleményt azonban mind a mai napig nem ismerhettük meg. Az NMHH kérésére a 2010. évről szóló beszámolónkban részletesen foglalkoztunk a Való Világ indulása előtt megszületett etikai kódex érvényesülésével is, a hatóság véleményét azonban ezzel kapcsolatban sem tudjuk" - írják.

A hatóság reakcióit azért tartja váratlannak az RTL Klub, mert a Médiatanács saját blogján levő közvélemény-kutatás arról tanúskodik, hogy a válaszadók 64%-a szerint a Való Világ szerkesztősége megfelelően óvta a kiskorúakat az ártalmas tartalmaktól, és ennek ellenkezőjét a válaszadóknak csupán 23%-a gondolja.

A csatorna "furcsának és szokatlannak" tartja, hogy a hatóság hat hónapon át hallgatott, május 19-én azonban már másodszor áll a sajtó elé, ráadásul olyankor, amikor a műsorszerkesztés gyakorlatán már azért sem tudnak változtatni, mert a műsor közben véget ért. Az NMHH megalakulásakor az újonnan létrejövő hatóság azt hangoztatta, hogy elődjéhez képest az azonnali szankciók alkalmazása helyett sokkal inkább előtérbe szeretné helyezni a műsorszolgáltatóval való konzultációt - az RTL Klub közleményében sajnálja, hogy "ez a szemléletváltozás mégsem történt meg az elmúlt fél év legnagyobb hatású és talán legnagyobb jelentőségű televíziós műsorának tekintetében sem".

rtl sajtóklub

A csatorna elfogadhatatlannak tartja a "nemzetközi mércével mérve is igen súlyos szankciók alkalmazását" egy olyan műsorral kapcsolatban, amelyhez hasonló programok a világ számos országában, ezen belül Európa csaknem összes televíziós piacán képernyőn vannak vagy voltak hosszú ideig - az RTL szerint hasonlóan súlyos büntetések kiszabása nélkül. A csatorna szerint a hatóságnak fél év alatt eljuttatott nézői panaszok száma elenyésző "egy szinte az egész országot fél évig foglalkoztató műsor esetében, amelyet naponta másfél-kétmillió néző kísért figyelemmel."

Az RTL Klub az NMHH által hozott összes határozattal szemben minden törvényes jogorvoslati eszközzel élni fog - teszik hozzá.