Playmate-ek, szörnyek, visszatérő halottak - 2011 új sorozatai

Vágólapra másolva!
A május 16-ai héten a nagyobb amerikai csatornák sorra jelentették be új, 2011 őszére, 2012 tavaszára tervezett, forgatásra kiadott sorozataikat. Mivel itthon a szitkomok és a felnőtteknek szóló animációs szériák nemigen mennek, ezeket aligha veszik meg a nagyobb hazai csatornák, de krimiből, kalandos-misztikus sorozatból elég jó az eresztés. Orvosos újonc érdekes módon alig akadt, viszont két sorozat is próbálja vegyíteni a mesék világát az amerikai valósággal.
Vágólapra másolva!

A korábbi dömping után talán meglepetés, hogy új, orvosos sorozat talán csak egy készül, ez A Gifted Man (szerepel benne a Dexter-ben is látott Julie Benz is), annál erősebb az idei felhoztal komédiákban. Christina Applegate az Up All Night-ban egy bulizós anyukát alakít, a különös című Are you there Vodka? It's Me Chelsea egy csaposlány és barátainak vicces kalandjairól szól, a Whitney tipikus párkapcsolati komédiának ígérkezik, a Best Friends Forever középpontjában pedig egy pár áll, amelynek lakásába beköltözik a lány egykori legjobb barátnője, több bonyodalmat okozva ezzel.

Az átlagos hazai tévéző azonban nem fogyaszt amerikai szituációs komédiákat, vígjátéksorozatokat - hogy azért nem, mert nem adnak, vagy azért nem vetítetnek, mert "úgyis elbuknának", az már külön cikket érdemlő kérdés. Mindenesetre a Viasat3-on megy ugyan a Két pasi - meg egy kicsi, A dadus, de főleg a Comedy Central ad ilyeneket, ugyanis a Tv2 és az RTL Klub meg van győződve róla, hogy nem lehet sikert elérni ilyen műsorral, mivel itthon jóformán csak az Egy rém rendes család futott be, és még a Jóbarátok is bukdácsolt. Az ígéretes komédiák tehát nem fognak országos kereskedelmi tévére kerülni itthon, így inkább a többi műfajra pillantunk.

A producer, J. J. Abrams személye, az egyik főszereplő, a Lost-ban látott Michael Emerson és műfaja (krimi) miatt akár itthon is befuthat a Person Of Interest, amelyben két férfi gyilkosságokat próbál megelőzni. A nézettségi adatok alapján megállapítható, hogy a magyarok szeretik a nyomozós sorozatokat, így az Unforgettable is esélyes lehet (a Kés/Alatt-ban látott Dylan Walsh is szerepel benne), ebben a szériában egy hihetetlenül éles memóriával megáldott nő segíti a rendőrség munkáját. Sean Bean halott CIA-s ügynököt alakít a Missing című sorozat gyakori visszaemlékezéseiben, amelynek központi szálát Ashley Judd viszi, kinek sorozatbeli fiát emberrablóktól kell visszaszereznie.

A Revenge koncepciója érdekesen hangzik, főleg a Született feleségek kedvelőinek: egy nagyon gazdag környékre új lány érkezik, akiről keveset tudni, ő azonban ismeri a helyiek mocskos múltját, és - várhatóan - szisztematikusan bosszút áll. A krimik közül azonban a Annie Ilonzeh, Minka Kelly, Rachael Taylor szereplésével készülő Charlie angyalai remake lehet, amely itthon is nézettségi sikert érhet el, hiszen az eredeti sorozatot is milliók szerették egy olyan korban, amikor Petrocelli és Derrick uralták az egyetlen hazai tévécsatorna képernyőjét. A háttér Miami, a költségvetés pedig sokkal magasabb, mint a korábbié volt, azaz képben, akcióban, vizualitásban mindenképp felülmúlja a nagy elődöt.


Furcsaságokkal teli, misztikus krimisorozat lesz az Awake, amely azonban könnyen kaphat korai kaszát, ha nagyon zavaros a történet, és nem tudják követi amerikaiak milliói. A főszereplő nyomozó autóbalesetet szenved a családjával, de kétszer ébred a kómából: egyszer a fia maradt életben mellette, a másik alkalommal a felesége. A történések két, párhuzamos világban zajlanak, a néző feladata megfejteni, melyik az álom, melyik a valóság.


Az amerikai sorozatipar 2011-be szokatlanul nagy figyelmet szentelt a meséknek. A Once Upon a Time című sorozatban keresztezi egymást az amerikai valóság és a tündérmesék varázslatos világa, meseszereplők reinkarnálódnak hétköznapi környezetben, úgy, hogy másik énjüket nem is nagyon ismerik. A Grimm hasonló, ennek univerzumában furcsa, mesebeli lények élnek, de csak nagyon kevesen látják őket:


Steven Spielberg idén is aktív volt a tévéiparban, producerként ott a neve a The River és a Terra Nova mellett. Előbbi csak 2012-ben lesz képernyőn, de izgalmas a koncepció: egy híres, eltűnt kutatót keresnek az Amazonas vidékén, dokumentumfilmesek is a csapattal tartanak, majd - természetesen - rejtélyes dolgok történnek, eltűnnek szereplők, furcsa jelekre bukkannak. A méregdrága dinoszauruszos sorozatról pedig az [origo]-n már többször írtunk: a szennyezett, nyomorúságos, kilátástalan jövőből a régmúltba repül több tucat ember, hogy új civilizációt kezdjen egy szépséges, paradicsominak látszó világban, amelyben mégis rengeteg a veszély. Szerelem, ármány, emberi gonoszság a dühödt dínók mellé:


Az időutazásnál maradva: a hatvanas évekbe tehet képzeletbeli kirándulást az, aki leül, és megnézi a Pan Am című sorozatot, amelyben természetesen flörtölő, szerelembe eső pilóták, utaskísérők a főszereplők. A The Playboy Club ugyancsak ebbe a korba visz, a hatvanas évek Amerikája, és az épülő Playboy-birodalom a háttér. Mivel itthon az ugyanazon évtizedben játszódó, mindenféle díjból (Emmy, Golden Globe, SAG, Satellite, WGA) több kilónyit összegyűjtő Mad Men - Reklámőrültek is teljes érdektelenség mellett ment, az amúgy sem nézettségi csúcsán járó M1-ről a még kevesebb tévéző által követett M2-re is áttették, előbbi két szériát aligha veszi meg és mutatja be főműsoridőben nagyobb magyar csatorna.

A borongós, sötét hangulatú sorozatokat kedvelők, ahogy az itthon nagyon nézett Szökés című széria hívei is az Alcatraz-t várhatják, és ehhez csatlakozhatnak azok, akik az Alias vagy a Lost miatt kedvelték J. J. Abrams munkásságát. Ő a producere a kriminek, amely a hírhedt börtönszigeten játszódik, és amely tele lesz pakolva misztikus, megfejtésre váró szálakkal: rögvest az elején kiderül, hogy egy ujjlenyomatok alapján keresett tettes elvileg évtizedekkel korábban meghalt.


Olyan sorozatok is készülnek a 2011-2012-es tévés évadra, amelyet szinte biztosan nem látunk majd itthon, legalábbis nagy tévé nem merné megkockáztatni őket. Mivel az USA-ban igen népszerű Glee itthon szerfelett haloványan teljesített, azonnali bukta lenne egy olyan zenés sorozat, mint a Smash, amely egy csapatról szól, és Marilyn Monroe életét próbálja feldolgozni musical formában. Ugyancsak esélytelenek Magyarországon az animációs műfajban induló Allen Gregory vagy a Napoleon Dynamite, ezeket - a letöltők mellett - legfeljebb a Comedy Central nézői láthatják majd.