Alekosz szerint csak ártalmatlan hobbijai vannak, nem betegsége

Vágólapra másolva!
Egy Asperger-szindrómás blogger szerint Alekosz a betegség jeleit mutatja, a VV4-et megnyerő férfi szerint azonban talán furcsának tűnnek a dolgai, de nem tartja magát orvosi esetnek. A szereplését egy társkereső műsorban folytató Alekosz az [origo]-val azt közölte, viselkedése azért tűnhet zavarosnak mások számára, mert "szeret gondolatban egy lépéssel mindig mások előtt járni". Az RTL Klub szerint a VV4-be csak olyan szereplők kerültek be, akiket pszichológusok rendben találtak.
Vágólapra másolva!

Egy Asperger-szindrómás magyar nő blogbejegyzése szerint egy beteg ember furcsaságain "röhög az egész ország", egyben a csatorna felelősségét is felveti. A bejegyzés írója ugyanakkor bevallja, hogy nem követte a Való Világ-ot, csak néhány videó alapján tájékozódott, de úgy gondolja, hogy a furcsa szokások, a mimika erős hiánya, a kínosan precíz, de így is sokszor hibás nyelvhasználat, az adott helyzethez sokszor nem illő reakciók alapján nem is lehet más a diagnózis.

"A képernyőn látottak alapján diagnózist felállítani nem lehet" - válaszolta megkeresésünkre Győri Miklós, az ELTE Gyógypedagógiai Pszichológiai Intézetének docense. "A diagnózisállítás elképzelhetetlen például a kisgyerekkori fejlődés ismerete nélkül, de gyűjtünk információkat a hozzátartozóktól és sok egyéb forrásból is" - tette hozzá. Az Asperger-szindróma nem olyan könnyen körülhatárolható rendellenesség, mint például a diszlexia, ezért Győri Miklós mindenképpen óvatosságra int az elhamarkodott, felületes diagnózisállítással kapcsolatban.

Az Asperger-szindróma és az autizmus spektrumzavar rokon rendellenességek, új besorolások szerint az Asperger-szindróma várhatóan az autizmus egyik variánsa lesz. Az autizmus az agyműködés zavara, amely genetikai tényezők vagy az agyat ért károsító hatások következményeként jön létre. A tünetek már kisgyerekkorban megmutatkoznak, és egész életre megmaradnak, nem gyógyítható. A spektrum óriási: az esetleg értelmi fogyatékossággal is társuló súlyos autizmustól az enyhe szociális zavarig terjed. A rendellenesség a fiúknál négyszer gyakoribb, és nagyon ritka, hogy az autistának különleges képessége van valamihez. Tévhit ugyanakkor, hogy az Asperger-szindróma az autizmus enyhe formája, mivel akár súlyos viselkedési zavarokkal is járhat.

Köszöni, jól van

Alekosz fél éve a sajtó elől elzártan él, de néhány kérdést sikerült eljuttatnunk neki. A blogot olvasta, reakcióját e-mailben juttatta el nekünk a párkereső műsor sajtófőnöke. "Szeretném megköszönni, hogy ilyen mélységben elemzett engem, örömmel tölt el, hogy végre valaki ilyen tisztán és egyértelműen megmagyarázta működési mechanizmusomat. :) Bár különösnek találom, hogy úgy formál véleményt rólam, hogy elmondása szerint nem nézi a műsort és elsősorban a cikkekre hagyatkozik" - írja.

"Amiket felsorolt, szóról szóra úgy vannak, az életem részét képezik ezek a - másoknak talán furcsának tűnő - szokások. A fizetésemet valóban a bankba szoktam vinni egyből és felváltom ötszáz forintos címletekre, mert szeretem érezni, hogy van pénzem, de ártalmatlan hobbi ez is, mint a többi. Az iróniát és azt, hogy engem ki, milyen módon szándékozik kihasználni, tökéletesen átlátom, tudom és értem. Ezeket a dolgokat szándékosan nem veszem észre, hogy kellőképpen kibontakozhasson az a személy és ezzel önmagát hozza a végén méltatlan helyzetbe. Szeretek gondolatban egy lépéssel mindig mások előtt járni, ezért is kedvenc játékom a sakk" - magyarázta. Bevallotta, hogy nagyon szereti a filmeket, gyakran idéz a kedvenceiből, ahogy sokan mások is, de nem hiszi, hogy ettől már beteg lenne.

"Kedves blogíró, köszönöm, hogy az Ön segítségével felhívhatjuk az emberek figyelmét az Asperger-szindrómára, amely minden bizonnyal kevés figyelmet kap a médiában. Ha valaki a sorai alapján mégis magára ismer, azt javaslom, hogy mindig, minden körülmények között kérje ki azért szakember véleményét is" - fejezte be sorait Nagy Alekosz.

Fotó: Mudra László [origo]

Az RTL Klub a válogatásról azt közölte, hogy a jelentkezőket hosszasan vizsgálta orvoscsoport, és a játékra alkalmasnak találta a beszavazóshow-kon indult csapatot. A villalét alatt végig pszichiáter figyelte az eseményeket, de egyszer sem kellett beavatkoznia Alekosz viselkedése miatt. Örömét, bánatát nem mutatta ki ugyan olyan hevesen, mint társai, nem is látszott rajta, ha hiányzott épp neki valaki a kinti világból - de a győzelem pillanatában kiderült, hogy vannak érzései, örömtáncot lejtett a villában.

Anyja rendre nevelte

Alekosz édesanyja, Gakisz Vája szerint fiának gyerekkorában is voltak mániái, és nincs ebben semmi furcsa. "Rendre, tisztaságra próbáltam nevelni őket. Ettől különleges, precíz ez a gyerek. Nem ment el bandázni, drogozni. Szűk körű baráti társaságban érezte jól magát, ő nem szeretett eljárni diszkóba. Nem dohányzott, nem ivott" - emlékezett.

Anyja nem tud róla, hogy Alekosznak problémái lettek volna a különcsége miatt, de kérdésünkre elmondta, tud róla, hogy járt pszichológusnál. "Említette nekem ezt a dolgot, de csak egy-két alkalommal volt, nem járt rendszeresen. Semmi különöset nem mondtak ott neki. Nem azért ment oda, mert problémái voltak: azért jelentkezett be, hogy tesztelje a pszichológust, majd elbeszélgethetett vele" - mesélte. Az asszony szerint nem baj, hogy nincs érettségije, nincs diplomája, fő, hogy értelmes emberekkel keveredett, tőlük, és édesapjától szerezte a nagy szókincsét.

Ő tesztelte a pszichológust?

Apja, Nagy Tibor szerint Alekosz filmekből szívta magába, amit tud, de olvasott is. Úgy véli, pszichológushoz csak azért ment, mert kíváncsi típus, olyan dolgok is érdekelték, amelyekre nem is figyelne oda más, átlagos ember. "Amúgy normális gyerek volt, eljárt születésnapi zsúrokra, voltak barátai. Ő minden részletre odafigyel, és mivel miniszterek, politikusok is járnak pszichológushoz, ő is kipróbálta. Azért ment oda, hogy megtapasztalja, milyen, mit tudnak neki mondani. Valójában ő tesztelte le az orvost" - emlékezett.

rtl

Apja szerint a seregben csak az volt számára probléma, amikor füvet kellett nyírni, ugyanis parlagfűre, virágporra allergiás. "Ercsiben volt katona, előtte Kalocsán húzott le három hónapot. A honvédségnél könnyen beilleszkedett, felszolgált, zenélt a tiszti klubban. Nem akarta megúszni a sereget, örült is neki, hogy bevonulhat: a katonaélet vonzotta, az egyenruha, az éleslövészet tetszett is neki. A villában is örült a katonai hétnek, bár pont akkor volt beteg" - tette hozzá.

Apja 2010. november 20-a óta jóformán nem is látta személyesen, csak a VV4 fináléja után kapott pár percet, akkor feleségével, másik fiával és Alekosszal családi dolgokról beszélgettek. Azt mondta, akkor felhevült állapotban volt a fia, mámorosan a győzelem után, komoly dolgokra nem jutott volna idő. "A párkereső műsorban már mintha más ember lenne, megkomolyodott. Átértékelt sok mindent. Amikor bement, talán lazább volt, most a lányokkal is kimértebb" - véli az apa, aki szerint a blog írója csak "irigyli Alekosz sikereit, magára akarja felhívni a figyelmet", és szeretne a VV4 győztesének "fényében sütkérezni".

A blogger szerint magánvéleményt közölt

A blog szerzőjét is kérdeztük a témáról: "A blogomon közzétett poszt magánvélemény, amit a videókat nézegetve, illetve a témáról más érintettekkel beszélgetve szűrtem le. Nem az volt a célom, hogy hivatalos diagnózist adjak, nem is lehetett volna, hiszen az Asperger-szindróma diagnosztizálási folyamata nagyon hosszadalmas, amihez fel kell térképezni az érintett személy teljes életútját. Ugyanakkor sokat olvastam a témáról, és sok Aspergerrel élőt ismerek" - írta, névtelenséget kérve.

"Arra is szerettem volna ráirányítani a figyelmet, hogy a médiának komoly felelőssége van abban, hogy hogyan ábrázolja az Aspergerrel vagy ahhoz hasonló tünetekkel élő embereket, hiszen ezzel azt is befolyásolja, hogyan tekint a társadalom az Asperger-szindrómára, és úgy általában a hasonló tünetekkel élő emberekre" - tette hozzá.