"Pillanatok alatt kellett dönteni a legvégén" - válaszol az Éden Hotel producere

Vágólapra másolva!
Végjátékba fordult a Viasat3 valóságshow-ja, az Éden Hotel, amely jó nézettsége után várhatóan második évaddal folytatódik 2012-ben. A gyártó Mastiff Hungary egykori producerét, a Viasat kreatív igazgatóját, a produkció nagy részét a helyszínen végigkísérő Kereszty Gábort kérdeztük a kiválasztás módjától, a stáb kedvenceiről, a furcsa csavarokról, és arról, marad-e műsorvezető Horváth Éva, lehet-e stábtag az egyik legügyesebben taktikázó játékos, Ádám.
Vágólapra másolva!

Miért pont ez a tíz ember kezdett? Előnyben van a régi lakó, az újhoz képest, aki senkit nem ismer, csak bekerül egy adott rendszerbe, hierarchiába.

- Sok ezer jelentkezőből ki kellett választani azokat, akikkel végig lehet vinni a műsort, előre persze nem tudtuk biztosan, kik lesznek főszereplők. Úgy számoltunk, hogy nagyjából harminc játékosra lesz szükség. Az első eresztésnek olyan társaságot szerettünk volna, ahol olyan karakterek vannak, akik egymással gyorsan valamiféle viszonyba tudnak kerülni. Különböző típusú emberekre volt szükség, de úgy, hogy közben homogén legyen valamennyire a csapat, nézzenek ki jól és legyenek értelmesek is: valamifajta intelligencia mindenkinél kellett, hiszen ez egy stratégiai játék.

Minden Kolumbiába kiutaztatott játékos bekerült a műsorba?

- Igen, de olyan is volt, aki már pár nap után kiesett. Akadt olyan játékos, aki kiutazott a helyszínre, majd több napig várakozott egy másik szállodában, hogy beköltözhessen az Éden Hotelbe.

Dani egyszer kiesett, de mégis visszakerült, ilyen nemigen volt még magyar valóságshow-ban. Ettől a döntéstől ő protekciósnak tűnhetett a tévézők szemében.

- Visszahoztuk, vállaljuk ezt a döntést. Mert hogyan lehet igazságossá tenni egy realityt? Nagyjából sehogy. És hogyan lehet izgalmassá tenni? Reményeim szerint épp ezen a héten meglátjuk. Amikor Dani kiesett, hazautazott, és nem is tudtuk, hogy visszakerülhet. Később azonban úgy alakult, hogy izgalmas fordulatot jelentene a visszatérése. Ezt simán meg is lehetett lépni, ebbe a formátumba bele is fér: ez olyan műsor, mint az élet, ahol elvált házaspár újra összekötheti az életét. Mint sokszor említettük is adásban, ez az a reality, ahol nincsenek szabályok és ahol bármi megtörténhet. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy ő nem eshetett volna ki a visszaköltözése után, hiszen többször is veszélybe került. Lehetett volna tartani tőle, hogy protekciósnak tűnik majd, de fontosabb volt, hogy ezzel olyan szituáció adódott, amit meg kell oldaniuk a játékosoknak. Az ilyen váratlan elemek viszik előre a játékot.

Ki volt a stáb kedvence?

- Dani még a legelején, a casting alatt nagy kedvence volt a válogató női tagoknak, majd kissé sete-suta volt eleinte, a visszatérése után azonban kiderült, hogy van humora, izgalmas karaktere. Érdekes volt megfigyelni, hogyan hat egy ilyen műsor egy emberre: a világutazónak nem nevezhető Dani egy kis faluból, Vöröstóról belecsöppent egy nemzetközi műsorba, elutazott Kolumbiába, ahol soha nem járt. Fel kellett dolgoznia sok mindent, látszott is, ahogy rácsodálkozott a természetre.

És a többiek?

- A közönségkedvenc Ádám is jó játékosnak bizonyult, mint fő taktikus. Szandrát is megkedvelték, mert mindent bevállalt, szókimondó volt. Igazából mi is majdnem minden fő karaktert megkedveltünk, Nikit is, vagy épp Levit, a naiv, őszinte énje miatt.

Ha már Ádám: a comment:com-on azt nyilatkozta, hogy szívesen dolgozna a stábban a második széria alatt. Van esélye?

- Nem tartom kizártnak, hogy dolgozzunk vele vagy bármelyik lelkes és agilis játékossal. Olyan stratégiai játék ez, amelyben a játékosok mellett a stáb is részt vesz, és nem baj, ha egy stábtag már átélte belülről, milyen is ez. Volt már példa ilyenre. A Viasat3 első, Bár című valóságshow-jának nyertese Tiger szerkesztő volt később sokáig, az RTL-es Survivor egyik szereplője is a tévéiparban maradt, épp nekünk dolgozott Kolumbiában.

rtl klub, sajtóklub

A szereplőknél maradva: Szandra nagyobb esélyt kapott, mint mások. Kétszer védettsége volt, közben három hétig a fiúk voltak többen, ki sem eshetett öt héten át.

- Kulcsfigura lett, aki nem egyszerűen megkapta a védettséget ajándékként, hanem ügyesen megszerezte azt, akárcsak később Robi. Igaz, a második alkalommal, amikor egy borítékot kellett csupán kinyitnia, akkor szerencséje volt, de a lányok közül bárki megtehette volna, ő viszont élt is a lehetőséggel. Egy igazán bevállalós szereplő volt, az állóvizet is megmozgatta szókimondó, őszinte, néha a nyomdafestéket sem tűrő modorával.

Volt olyan szerkesztői szándék, hogy maradjon benn sokat, mert konfliktusos ember?

- Szándékosan nem tartottunk bent senkit, de elmondhatjuk, hogy Szandra kifejezetten jót tett a műsornak. A pofon után, ami tettlegességnek minősült, viszont megpecsételődött a sorsa. Bizonyos dolgok egyszerűen nem megengedhetőek egy játékban. Ő pedig abszolút tisztában volt vele, hogy ez lesz a pofon konzekvenciája, amikor kijött a hotelből, akkor már nem volt sértett.

Ott hirtelen döntést kellett hoznia a stábnak - volt ilyen máskor is?

- Nem is egyszer. A legextrémebb helyzet a döntőben lesz, csütörtökön: az úgy alakult, ahogy azt tényleg senki nem gondolta. Ott a szerkesztői csapatnak tíz másodperc állt a rendelkezésére, hogy hozzon egy döntést, így a műsorvezető sem tudta, mi lesz a vége. A lehető legjobb döntést hoztuk akkor, így látjuk utólag. Aztán ott volt Dani esete. A stáb felvetette, mi lenne, ha visszajönne, mire én megkérdeztem, hogy mi ennek az akadálya? A kiválasztott fiatalok addig játékosok, amíg vége nincs a forgatásnak, szerződésük értelmében bármikor bevethetőnek kellett lenniük. Danit azért hoztuk be újra, mert a korábbiak közül ő alakított ki olyan érzelmi rendszert a házban, hogy visszatérve egészen új helyzetet hozott létre.

Volt pár szereplő, akit eleve áldozatnak vitt be a stáb? Attila, Laci, Toldi eléggé jellegtelennek tűntek.

- Nem volt olyan, akit azért küldtünk be, hogy essen is ki hamar. Volt valóban egy-kettő olyan, aki nagyon hamar, egy-két nap után kihullott, de ez alapvetően azért alakult így, mert nem tudtak beilleszkedni, ami például Szandrának barátkozás nélkül, míg Robinak és Lindának ügyes taktikázással sikerült.

Sokan új emberként buktak, mert nem tudták, milyenek a viszonyok benn.

- A vége felé bekerülni vagy óriási előny vagy hatalmas hátrány - de alapvetően friss emberként már igen nehéz manipulálni úgy a többit, hogy ő legyen a végső győztes. Tuti embert nem lehetett berakni, így senkiről nem tudtuk megmondani előre, hogy "na, ő benn marad végig". Szandra vagy Nikol például egyszerre kerültek be a realitybe, mi meg nem tudtuk, melyik ragad meg a műsorban. Ha a testet nézzük, a szőke Nikol dögösebb volt, simán lehetett volna meghatározó játékos - de kettejük közül Szandra volt a rafináltabb.

rtl klub

Hogyan érte el a Viasat3, hogy a tavaly decemberi forgatás után még idén májusban se derüljön ki a nyertes személye?

- Mindenki átérezte a játék szépségét, és nem akarta elrontani mások örömét. Nálunk is vannak olyanok a Viasatnál, akik nem vettek részt ebben a munkában, de nézik a műsort, és izgulni szeretnének a végéig - nekik egy szót sem szabad mondanunk. A játékosok pedig fegyelmezettek, nem kotyogták ki a végét a rokonoknak, amúgy pedig ott vannak a szerződések, titoktartási kötelezettséggel.

Horváth Éva műsorvezetői munkájával elégedett?

- Abszolút mértékben, de persze én is olvastam a vele kapcsolatos kommenteket. Ő teljesen hiteles. Jó kapcsolatot alakított ki a játékosokkal, miközben megtartotta a távolságot. Éva igazán jó stábtag volt. Nem mindegy, hogy a műsorvezető milyen ember, urizál, váratja-e hosszan a stábot, vagy ott van mindig időben, és segít, ha kell. Évát, aki pontos és segítőkész volt, hihetetlenül megszerette a csapat.

Ismerjük személyesen, sokkal közvetlenebb és lazább, mint ami a képernyőről ebben a műsorban lejön. Itt egy szigorú, merev tanárnőt kell alakítania, ami nem ő.

- Ez az első ilyen műsor volt mindenki életében, hiába dolgozott a stáb több tagja más valóságshow-ban is. Mindenkiben volt egy félsz, kis feszültség az elején, és nem csak a játékelméleti rész miatt. Nem titok, hogy Éva nem csak a játékosokkal állt kapcsolatban, hanem fülesen keresztül a stábbal is, azaz sok mindenre kellett figyelnie. A második szériát azonban vele tervezzük, és addigra a rutin is megengedi, hogy belevigye a személységét is.