Kezdődhet a Borgiák uralma a képernyőn

Vágólapra másolva!
Június 28-án este indul a magyar HBO-n a részben itt forgatott Borgiák - a bűnös család, amely leginkább az ókori sorozatok (Róma, Spartacus) vagy a középkorban játszódó Tudorok nézőinek kínál nyárra megfelelő szórakozást. Jeremy Irons VI. Sándor pápaként szívós, számító és kegyetlen, a díszletek igényesek, a méreg pedig - mint gyorsan kiderül - halálos.
Vágólapra másolva!

Június 28-án este, 22.20-kor indul a magyar HBO-n a részben Etyeken, a Korda-stúdióban forgatott Borgiák, az amerikai Showtime sorozata. A történelmi széria (amelyről már több cikket írtunk) 1492-ben kezdődik, VIII. Ince pápa haldoklásával. "Marakodni fogtok, mint a kutyák, a tetemem felett" - hörgi röviddel elhalálozása előtt az egyházfő, és igaza lesz: ugyan a Showtime-sorozatoktól nem szokatlan szexjelenet a második, utána már rögvest elkezdődik az intrika, alakulnak az összeesküvések.

Miközben megfelelően adagolt akciót, hirtelen jött párbajt is kap a néző, megismerheti a pápaválasztás akkori metódusát, megtudhatja, miképp szerezte meg fondorlatos megvesztegetésekkel Rodrigo Borgia a pápai trónt. Az első epizód ugyanakkor nem elégszik meg a lassú karakterábrázolással, gyilkossági kísérlet, majd hidegvérrel kitervelt merénylet is jelzi, hogy az egyház történetének egy zavaros, vérrel szennyezett időszakáról készítettek tévésorozatot.

A Borgiák kanadai-ír-magyar koprodukcióban készült. VI. Sándor pápa magyar hangát Kulka János kölcsönzi, és olyanok dolgoztak a szinkronban, mint Kálid Artúr, Tordy Géza, Pápai Erika, Hegedűs D. Géza. A főbb szereplők közt magyart nem találunk, a statiszták közt annál inkább - illetve játszott a sorozatban Árpa Attila, aki a sorozat második epizódjában játssza a címadó assassint, azaz bérgyilkost. Az előkészületekkel együtt hét napot forgatott a Borgias stábjával, amelyből egy napot vett igénybe a jelmezes próba, két napot pedig a stunt koreográfia, vagyis a kaszkadőrmutatványok betanulása, amikor a vívást gyakorolta, és azt, hogyan kell létráról leesni.

A színésszé lett tévés az egy hét alatt két alkalommal találkozott Jeremy Ironsszal: "Sajnos nem volt közös jelenetünk, de találkoztam vele kétszer, egyszer a helyszínen, egyszer pedig az éjszakai életben. Azt kell hogy mondjam, ahhoz képest, hogy nem ő a legfiatalabb csődör az istállóban, nagyon élvezi az életét. A kora ellenére is úgy él, mint egy huszonkét éves, szingli egyetemista, szereti a bulit, szeret táncolni, szereti a szép csajokat - mindkétszer, amikor találkoztunk, volt az oldalán egy vagy két szép nő. Ő egyébként az egyik kedvenc filmem, a Végzet főszereplője, és az ottani alakításához gratuláltam is neki: ahogy reagált, az igen ritka a hollywoodi sztároknál, látszott ugyanis rajta, hogy őszintén örül a dicséretnek, nem csak a megjátszott sablonmosolyt dobja fel egy olyan mondatra, amelyet már ezerszer hallott. Borzasztóan emberi, nem nagyon vannak sztárallűrjei, testőrt sem láttam a környékén, és tényleg baromira élvezi az életét." Többet a forgatásról itt olvashat.

A sorozatért Neil Jordan forgatókönyvíró és James Flynn producer felel. Előbbi eleinte egyestés nagyfilmben gondolkodott, de minél mélyebbre ásta magát a pápaság legsötétebb figurájának múltjában, annál inkább érezte, hogy egy többévados tévésorozat lenne alkalmasabb a feldolgozásra. Jordan az HBO-nak nyilatkozva elmondta, hogy Jeremy Ironst már régóra ismeri, fel is kérte a munkára, de a színész aggódott, mert ő vékony, míg a valódi Rodrigo Borgia kövér, nagydarab ember volt. "Felejtsd el, és gondolj a karakterre, az összetett és ellentmondásos személyiségére" - mondta neki, és meg is győzte. Flynn-nel száz napig forgattak Magyarországon, három hatalmas stúdióban, és kétszáz hektárnyi külső terepen.

A kor hiteles megjelenítésében nagy szerepe volt Varga Judit díszlettervezőnek is, aki így foglalta össze munkája lényegét: "Meg akartuk mutatni, hogyan éltek ezek az emberek, és hogyan fejezték ki magukat a belsőépítészet révén. Nem könnyű ilyen típusú bútorokat találni, így a bútorok mintegy hetven százalékát mi magunk készítettük. Néhány darabot be tudtunk szerezni különböző európai kölcsönzőkből. Gazdag szövetek, kiváló kárpitosmunka, gyönyörűen faragott bútorok különleges evőeszközök - ezeket a dolgokat nem lehetett megtalálni a római közemberek otthonában."

A Borgiák kilencrészes első évadjának első három része már elérhető az HBO GO és az HBO On Demand kínálatában. A Showtime áprilisban már meg is rendelte a második évadot, amelyet jó eséllyel Magyarországon forgatnak majd - írta nemrég az ew.com. A második évad tíz epizódja 2012 nyarára várható az USA-ban.