"Nem lep meg, hogy az RTL Klub gyakran támad minket" - György Bence, a Tv2 hírigazgatója

Vágólapra másolva!
A Tv2 hírigazgatója szerint kimondottan csak a legérdekesebb híreket és történeteket tudják és akarják elmondani, senki nem kér és vár el tőlük ennél többet. Nem gondolja úgy, hogy túl sok lenne a bűnügyi híradás a csatorna hírműsoraiban, és úgy véli, hogy az RTL Klub kritikáit az irigység szülte, mert valamivel jobb nézettségi számokat szállít a Tények. György Bence szerint a Várkonyi Andrea - Azurák Csaba páros olyan sikeres, mint a több mint tíz éve együtt dolgozó Szellő István - Erős Antónia duó, és semmi sem indokolja, hogy ne fél hétkor legyen adásban a Tények.
Vágólapra másolva!

Mit szól az RTL Klub hírigazgatójának észrevételeihez?

- Versenyhelyzetben vagyunk, megértem, hogy az RTL Klub hírigazgatója a saját műsorát dicséri és a konkurenciát kritizálja. Az sem lep meg, hogy mostában gyakran támad bennünket, mert éppen egy éve fordult meg a piaci helyzet, és vette át a vezetést a Tények. Az viszont meglepett, hogy a médiahatóság fellépését hiányolja, mert egyrészt ez teljesen indokolatlan, másrészt szerintem ezt a versenyt jó tartalommal kell megnyerni. A sajtó általában az állami szabályozás és a hatósági beavatkozás ellen szokott érvelni. Szerintem az RTL Klub sincs olyan helyzetben, hogy a hatóság segítségére szorulna egy piaci versenyben.

Milyen képet sugall ön szerint az országról a Tények, és milyet az RTL Híradó?

- Állítom, hogy aki a Tények tartalmát elemzi, meglehetősen hiteles képet kap a magyar tévénézők ízléséről és érdeklődéséről. Nagyon sok év tapasztalatát és kitűnő szakemberek tudását felhasználva nagyon pontosan meg tudjuk mondani, hogy mely témák milyen feldolgozásban érdekesek a nézők számára. Az a módszertan, ahogy a nézettséget elemezzük, nagyban hozzájárult a Tények sikeréhez. Mindez persze semmit sem érne a szerkesztők és a riporterek mindennapi munkája nélkül.

Gyakori vád a kereskedelmi tévék híradóival szemben, hogy sok bennük az erőszak. Miért van több bűnügyi hír a híradókban, mint tíz évvel ezelőtt?

- Folyamatosan változik a hírműsorok jellege, és ez természetesen összefügg a társadalmi folyamatokkal. Most például bár a rendkívül intenzív kormányzás sok hírt generál, maga a hatalom stabil, a konfliktusok nem veszélyeztetik a status quót. Így akármilyen furcsa is, csak a konkrét döntések, azok közül is elsősorban a jövedelmeket és az árakat befolyásolók érdeklik az embereket ilyen tömegben. 2006 ősze, a Gyurcsány-kormány instabilitása és persze a tavalyi választási kampány voltak az utolsó igazán érdekes politikai korszakok. Magyarországon már nem csak elméletben plurális a médiarendszer, valódi választék van televíziókból is, nem egy vagy két kereskedelmi televízió feladata, hogy minden hírről, és azok teljes hátteréről beszámoljon. Mi kimondottan csak a legérdekesebb híreket és történeteket tudjuk és akarjuk elmondani, senki nem kér és vár el tőlünk ennél többet. Mindazonáltal tisztában vagyunk azzal, hogy a Tv2 Magyarország legnagyobb hírszolgáltatója, és az felelősséggel jár, ami elől nem fogunk kitérni. Így felelősséggel állíthatom, hogy a Tv2 nézői, kezdve a Tények Reggel-től, folytatva a Mokká-val, majd este a Tények-kel, késő este a Tények Esté-vel és vasárnap a Napló-val, alapos tájékoztatást, sőt elemzést kaphatnak a magyarországi eseményekről és közéleti folyamatokról.

Valóban sokszor túllépte idén a 20 százalékos kvótát a Tények? (A jelentős befolyásoló erővel rendelkező kereskedelmi televíziók reggeli és esti hírműsoraiban a bűnügyi tematikájú híranyag vagy tudósítás nem lehet hosszabb terjedelmű a hírműsor időtartamának húsz százalékánál - a szerk.)

- Ez természetes, vannak, és nyilván lesznek is olyan napok, amikor valamiért az átlagosnál több bűneset történik, de ahogy eddig, mi ezután sem fogjuk ezeket öncélúan bemutatni.

Vannak adatai arról, hogy százalékos arányban mennyit foglalkozott bűnügyekkel a Tények, és mennyit az RTL Híradó-ja?

- Az éves átlag jelenleg valamivel húsz százalék fölött van, de folyamatosan csökken, nyár végére várhatóan a törvényi kritérium alá megyünk. Az RTL Klubot nem elemezzük.

De lesz olyan, amikor csak a műsoridő csekély része lesz bűnügy, hogy év végére stimmeljen?

- Az adások többségében már most is jó ideje húsz százalék alatti a bűnügyek aránya, elárulom, még nullaszázalékos nap is volt az idén.

És volt olyan hirdető, amely nem kívánt reklámozni a Tények előtt vagy után?

- Ez a kérdés arra a tévedésre, illetve arra, a kizárólag a konkurencia által sugallt feltevésre épül, hogy vannak, akiket taszít a Tények. Ez nem így van. Szeretném hangsúlyozni, hogy a Tények Magyarország legnépszerűbb hírműsora, így az adás előtti reklámblokk kifejezetten népszerű a hirdetőink között.

Mit mutatnak a képernyősökről szóló felmérések, hogyan szerepel Azurák, Várkonyi, az RTL-es hírolvasókkal szemben?

- Mindkét csatorna büszke lehet a híradósaira, mert az egyébként nem publikus felméréseink alapján ők mindannyian nagyon hitelesek és népszerűek. Nálunk például még csak másfél éve vezeti a Tények-et hétköznap együtt Várkonyi Andrea és Azurák Csaba, mégis vannak olyan sikeresek, mint a több mint tíz éve együtt dolgozó Szellő István - Erős Antónia páros.

Az RTL szerint nem az a fontos, ki nyeri a fél hét és hét közti sávot egy-két százalékkal, hanem az, ki nyeri a főműsoridőt, és mely cég nyereséges, melyik veszteséges. Mit gondol erről?

- Az olyan állításokkal, mint hogy nem fontos egy műsor nézettsége kereskedelmi környezetben, nem tudok mit kezdeni. A nézettség nem egy negatív merőszám! Azt jelzi, hogy hányan nézik a műsort. Kíváncsi lennék, kik azok a nézők, akikre nincs szüksége az RTL Klub híradójának. Nekünk az a célunk, hogy minél többen nézzenek bennünket, és nem nézzük, hogy mennyi a fizetésük, hol laknak, vagy milyen végzettségűek. Megjegyzem, teljesen homogén a nézőink összetétele, de ilyen magas nézőszám mellett ez természetes. Hiába mérik külön, büszke vagyok arra is, hogy az ötven év feletti tévénézők körében messze a Tények a legnézettebb hírműsor.

Nézett - de gazdaságos is? Nem érné meg jobban rövidebb hírműsort készíteni?

- Jelenleg a Tények a Tv2 egyik húzóműsora, a nézettség az adás alatt folyamatosan nő. Régóta szerettem volna, hogy hosszabb legyen a műsor, hiszen tudjuk, hogy ahogy fejlődik a híradózás, ahogy fejlődik a videotechnika és az internet, egyre könnyebben egyre több anyaghoz férünk hozzá. Ma, ha van egy látványos vihar, már válogatni is tudunk a jobbnál jobb videók között, amelyeket a nézőink hihetetlen sebességgel és nagyon jó minőségben küldenek el nekünk. Szóval a nézettség nő az adás alatt, így igen, van értelme, és remélem, hogy sokáig így is marad. Érdekes, hogy Romániában például nem létezhet komoly televízió másfél órás hírműsor nélkül! Megjegyzem, a hosszú hírműsor létjogosultságát és sikerességét az is bizonyítja, hogy egy ideje az RTL Klub lemásolta ezt a metódust, és majdnem olyan hosszú adásokat készít, mint mi.

Sok csatornán, így a Channel 4-on hétkor vagy később kezdődik az esti hírműsor. Valóban nem korai a fél hetes kezdés?

- Hírműsorok esetében nagyon fontos a stabilitás. A Tények 13 éve 18.30-kor kezdődik, és jelenleg semmi okunk változtatni rajta. A Tények Este éjfél körül, a Tények Reggel 6.30-kor kezdődik, így kifejezetten könnyű a Tv2-n megtalálni a hírműsorokat.