Megveheti az MTV bérelt székházát a médiaalap

Vágólapra másolva!
Vételi jogot szerzett az MTV III. kerületi új székházára a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap. Az elképzelések szerint a jövőben egy helyre költözhetne a teljes közmédia. Az új MTV székházat jelenleg bérlik, bár a konstrukció az Állami Számvevőszék szerint előnytelen.
Vágólapra másolva!

A közmédiát felügyelő Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vételi jogot szerzett a Kunigunda utcai MTV-székház és gyártóbázis megvásárlására. Az MTVA csötörtöki közleménye szerint az ingatlan jelenlegi bérbeadójával, a Millennium Média Kft.-vel féléves tárgyalássorozat után, 2011. július 26-án írták alá a székház és gyártóbázis megvásárlásának szándékáról szóló szerződést.

A Budapest III. kerületében található épületegyüttes, illetve annak telke az MTVA szerint alkalmas arra, hogy helyet adjon az egységes közmédiának, vagyis azon létrejöjjön a közszolgálati médiaközpont. Bár a köleményben nem szerepel, ez azt is jelenti, hogy valószínűleg a jövőben fölöslegessé válik a Magyar Rádió, az MTI és a Duna TV saját székháza, így azokat értékesíthetik.

Korábban az Állami Számvevőszék is megállapította, hogy az új MTV-székház bérleti konstrukciója az állam számára előnytelen volt, mivel az MTV 2010 májusáig 16,2 milliárd forint bérleti díjat fizetett, illetve 38 évig további 2,2 milliárdot fizet évente, ami összesen - a jelenlegi értéken számolva - 83,6 milliárd kifizetését jelenti.