Százból tizenhat magyar láthatja a Bajnokok Ligája keddi meccseit

Vágólapra másolva!
A Tv2 testvércsatornája, amelynek az országos, földi sugárzású televízió leadta a keddi BL-meccseket, a hazai háztartások 16,3 százalékában fogható. A döntés ugyan nem nézőbarát, de programstratégiai szempontból érthető, mivel nem nézték elegen a Bajnokok Ligáját a csatornán. A döntő és az elődöntők azonban a Tv2-n lesznek.
Vágólapra másolva!

Mint korábban megírtuk, a Tv2 2011 szeptemberétől nem ad Bajnokok Ligája-találkozót. A keddi meccseknél van előválasztási joga a tévétársaságnak, amely mostani döntésével leadta a férfi célcsoportra fókuszáló PRO4-nek a mérkőzések közvetítését. Mint az [origo] a Pro4 sajtóosztályától megtudta, a lefedettség jelenleg 16,3 százalékos. A szűkszavú válasz ugyan nem tér ki rá, de ezzel a döntéssel a Tv2 erősíteni kívánja a bőven egyszázalékos nézettség alatt lévő kisebb tévéjét, kívánatosabbá, értékesebbé szeretné tenni a kábelszolgáltatók számára.

A döntés nem példa nélküli. A Viasat Hungária Zrt. 2009-ig rendelkezett a Bajnokok Ligája közvetítési jogával, így a 2006-2008-as szezonokban a Viasat3 adta minden kedden élőben a mérkőzéseket. A csatorna vezetősége azonban 2008 nyarán úgy döntött, hogy a fociközvetítéseket a TV6-ra (azóta Viasat6 a csatorna neve) helyezi át.

A Tv2 lépése ugyanakkor nem is meglepő, programstratégiai szempontból jogos, még akkor is, ha nem nézőbarát. A 2009 áprilisában létrejött, Várdy Zoltán akkori vezérigazgató által bejelentett vétel után általános vélekedés volt a médiaiparban, hogy a "Tv2 nagyon drágán vásárolt több tucat nézettségi buktát, három évre előre". Korábban is elhangzott, hogy országos kereskedelmi tévén a sport önmagában veszteséges, presztízsokokból viszont megéri, jó külső PR, és egyben új hirdetőket is vonz egy-egy sportesemény.

Nézettségben azonban sorra jöttek a vereségek, az első meccs a teljes lakosság körében csak 14,5 százalékot ért el, miközben az RTL Klub (a BL-nél olcsóbb) Vacsoracsatá-ját kétszer annyian követték. 2010 augusztusában volt olyan találkozó, az Anderlecht - Partizan Beograd, amely csak 10 százalékot ért el az akkor főműsoridőben 20 körül szállító Tv2-n - minden ilyen esetben a rivális RTL szippantotta el a legtöbb elkapcsoló nézőt. Olyan is volt, hogy Barcelona-meccset is csak a tévézők 12,6 százaléka választotta, miközben a Barátok közt jóval 40 fölött teljesített, így elmondható, hogy drága bukta volt a BL-kaland első két éve a Tv2 számára.

"A vezetőség a döntést az UEFA-t értesítette" - tudtuk meg a Pro4 sajtóosztályától, amikor az európai futballszövetség jóváhagyását firtattuk: a meccsek reklámozóinak sem mindegy, hogy egy 15-20 százalékos nézettségű, vagy egy egy százalék alatti kis tévé adja-e a találkozókat.

Nincs magyar csapat, nem kiemelt esemény

A Médiatörvényben az áll, hogy "audiovizuális médiaszolgáltató nem gyakorolhatja a kizárólagos közvetítési jogot olyan módon, hogy az audiovizuális médiaszolgáltatásokhoz hozzáférő hazai közönség jelentős részét - több mint húsz százalékát - kizárja a társadalom számára kiemelten nagy jelentőséggel bíró eseményeknek az eseménnyel egy időben vagy későbbi közvetítés útján, előfizetési díj megfizetése nélkül is hozzáférhető audiovizuális médiaszolgáltatáson keresztül történő figyelemmel kíséréséből."

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ajánlása szerint az UEFA Bajnokok Ligája döntője, illetve az UEFA Bajnokok Ligája és Európa Liga selejtezőinek, csoportkörének és egyenes kieséses szakaszának magyarországi klubcsapat részvételével zajló mérkőzéseinek szerepelnie kell a kiemelt események jegyzékében, de mivel nincs magyar klubcsapat sem a BL-ben, sem az Európa Ligában, elvileg a csatorna dönthet közvetítései jogainak feladásáról.