MTVA: 122 millió a Tudorokért és Jack Bauerért

Vágólapra másolva!
A 2011 őszén az MTV-n bemutatott A Kennedy család című sorozatért 9,5 milliót fizetett a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, miközben 122 millióba került a Tudorok négy évadja és a 24 akciósorozat utolsó két szezonja. Egy átlagos sorozatepizód 10-14 ezer dollár körül van a piacon.
Vágólapra másolva!

Sem a magyar kereskedelmi tévécsatornák, sem a közszolgálati tévék nem közölték korábban, milyen sorozatuk mennyibe került, pontosan milyen csomagban került hozzájuk, de azt médiaipari forrásból lehetett tudni, hogy egy világszerte ismert, országos, amerikai csatornán futó, főműsoridős sorozat (mint A mentalista, a Dr. Csont, a Castle, az NCIS, A helyszínelők vagy a Született feleségek) egy-egy epizódjának első sugárzási joga szabadon fogható csatornán több millió forint is lehet, átlagosan 10-14 ezer dollár. Az Átlátszó.hu által publikált számokból kiderül, hogy mennyibe került a közszolgálati médiának egy-egy ismertebb széria.

A 2011 őszén bemutatott A Kennedy család Emmy-nyertes, nyolcrészes minisorozatért az MTVA 9 millió 516 ezer forintot fizetett a Muse Distribution Intertational nevű cégnek. A szinkron külön 1 millió 254 ezer forintba került, tehát 156 ezer forintért kapta meg az Alap egy-egy epizód magyar hangját. A múlt heti részt az AGB Nielsen mérése szerint 409 ezer tévéző látta, 8,3 százalékkal ment, ami átlagos az MTV-nél.

Nemcsak külföldi forgalmazóval, magyar tévétársasággal is szerződött az MTVA tévésorozat átvétele végett: az RTL Klubbal 121 millió 941 ezer forintról szóló dokumentumot írt alá az Alap, amely összeg fejében megkapta a Tudorok című sorozat négy évadjának és a 24 című akciószéria utolsó két évadjának közvetítési jogát. Ez még nem is a teljes ár, mert az IKO-nak ugyanakkor az MTVA 5,5 millió forintot fizetett a 24 című akciósorozat 7. és 8. évadjának csak a szinkronjáért (a szinkronos szerződésben összesen 50 epizódról van szó, mert benne van a csomagban A szabadulás című kétórás, 24-hez köthető tévéfilm is).

Mint Rákay Philip intendáns is közölte az [origo]-nak adott interjújában, a televíziózás nem olcsó mulatság - és valóban nem: Az Angyali érintés-ért közel 74 millió forintot fizetett ki az Alap a CBS Broadcast Internationalnak, és bő 61 millió forintba került az a csomag, amelyben MacGyver és az Édes élet olasz módra című sorozat pihen.

Az idei 58,7 milliárd forinttal szemben jövőre 64,8 milliárd forintot kap a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), amely szétosztja a pénzt az állami MTV-nek, a Duna TV-nek, a Magyar Rádiónak és az MTI-nek. Médiumra lebontott, 2012-es költségvetés még nincs.