A Barátok köztön is spórolna az RTL Klub

Kalamár Tamás, Barátok közt, producer
Vágólapra másolva!
Az RTL Klub szappanoperája évek óta a nézettségi listák élén található, mostanában az X-Faktor mögött. Mivel 2011-ben a kereskedelmi televíziózásban, az RTL-nél, a TV2-nél és a Viasat3-nál is világosan látható a költségmegtakarítási szándék, így a Barátok közt-ön is van ilyesféle nyomás. Kalamár Tamás producer mesélt a vonakodó, finnyás sztárokról, a félredobott ötletekről, és tagadja, hogy túl univerzális lenne a sorozat.
Vágólapra másolva!
Japán turisták is megbámulták a Barátok közt szereplőinek performanszát - képekhttp://www.origo.hu/teve/20111013-japan-turistak-is-megbamultak-a-baratok-kozt-szereploinek-performanszat.htmlVisszatérő bajkeverő a Barátok köztbenhttp://www.origo.hu/teve/20111003-visszatero-bajkevero-a-baratok-koztben-jon-kardos-eszter.htmlVolt Barátok közt-szereplőt igazolt a Jóban Rosszbanhttp://www.origo.hu/teve/20110913-ullmann-monika-a-joban-rosszban-csapataban.html

Érezhető a spórolás a kereskedelmi tévéknél. Van hatása a válságnak a Barátok közt-re?

- Nyilvánvaló, hogy rajtunk is van nyomás, próbáljuk meg elérni, hogy olcsóbban gyártsuk a sorozatot. A kérés azonban, hogy visszafogottabban költekezzünk, a kezdet óta megvan, amit nem is furcsállunk, mert az ország egyik legdrágább műsorát gyártjuk. A nézői szeretet egy dolog, megtermelni a pénzt pedig egy másik.

A 2012-re tervezett eléri az idei büdzsét?

- Jó lenne, ha elérné. A gazdasági válság nem direktben csattan rajtunk, mert van egy megrendelőnk, amely ezt közvetlenül érzi meg - és rajta keresztül mi is. Ez óhatatlan. Amikor a helyi piac erősen fragmentálódik, nyilván nem lehet, hogy egy műsor kimagaslóan sokba kerüljön. (Az összeg üzleti titok, de éves szinten milliárdos összeg - a szerk.)

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Hogyan tud spórolni a produkció? Kevesebb külső felvétellel?

- A racionalizálással. Ahogy a forgatásokat csináljuk, azon belül kell ésszerűsíteni. A stúdió adott, a külső forgatás persze drágább.

Van egy vezető író. Ön a sztoriba mennyire szól bele?

- Igen, van vezető író, de mi együtt és összedolgozunk. Én minden olyan írói összejövetelen részt veszek, amely a karakterek sorsáról, a történet alakulásáról szól: ezeken a találkozókon dőlnek el tényleg a dolgok. Rendszeresen előfordul, hogy beleszólok, mely főszál merre kanyarodjon. A napi megbeszéléseken nem veszek részt, de amikor nagyobb dolgokról döntünk, akkor igen. Az elmúlt években sok száz sztorit tettek le az asztalra, ezekből sokat félresöpörtünk - így konkrét, meg nem valósult történetre nem is emlékszem.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

A Barátok közt támadói szerint a szappanopera túl univerzális, történhetne akár Dániában vagy Uruguayban, nem reflektál a magyar valóságra, hazai eseményekre. Mit gondol erről?

- Ez nem igaz, én ezt maximálisan visszautasítom. Ezek a karakterek itt, ebben az országban élnek. A magyarok is emberek, mi pedig emberi kapcsolatokról szólunk. A szeretet, az utálat, az intrika a világon mindenhol egyformán működik, és ha ettől vagyunk univerzális sorozat, akkor ám legyen. Ugyanakkor nem hiszem, hogy a mi karaktereink máshol is ilyen jól működnének, kétlem, hogy egy Magdi néni, egy Vili bácsi, egy Gizi vagy Bartha Zsolt, Berényi Miklós megélt volna Franciaországban.

Lokális tartalom nem várható?

- Mit jelent a lokális tartalom? A napi hírek?

Mondjuk a végtörlesztés. A Szomszédok-ban biztosan szóba hozták volna.

- De mi nem a Szomszédok-at készítjük, mi a Barátok közt vagyunk. Mi mindig is azt mondtuk, hogy emberi kapcsolatokkal foglalkozunk, és így is teszünk. Nem aktualizálunk, nem politizálunk, mert nem ez a eladatunk. A mi feladatunk szórakoztatni a nézőket. A léggömbös akciónkkal is ezt szerettük volna elérni, bevonva egy kicsit a nézőt. Ha van olyan sztori, amit ki tudunk vinni a valós életbe, akkor azt megtesszük, hogy közelebb kerüljünk a nézőhöz. Ebben is szeretnénk elsők lenni.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Ősszel milyen vendégsztár várható a szappanoperában?

- Sokan irtó elfoglaltak, miközben mi feszített munkatempóban dolgozunk. Ugyanakkor sajnos vannak sztárok akik úgy érzik, hogy alantas munka lenne sorozatban szerepelni. Én amúgy nem hívom a mi sorozatunkat szappanoperának, mert nem az: ez drámai sorozat. Ilyen sorozat - a Jóban Rosszban-t leszámítva - nemigen akad a magyar tévés piacon, így a nemet mondó színészek nem tudnak megjelenni a kisképernyőn. Nem tudom, miért kell lenézni a televíziót? Egy Broadway-sztár el tud menni mozifilmbe, igent tud mondani tévésorozatos szerepre, és semmi negatív nem történik vele, senki nem nézi le. Ha valahol tömegeknek meg tudják mutatni, mit tudnak, akkor az épp a televízió, a legnagyobb színházi sztárok pedig épp azért lettek azok, mert valamikor a televízióban, tévéjátékokban szerepeltek.

Jáksó László producere lesz egy MTV-s szappanoperának. Tart tőle?

- Az a koncepció teljesen más, és náluk lehet, hogy össze tud mosódni a valós élet a sztorijukkal. Elég nehéz azt jól megcsinálni. Az pedig mindig jó, ha többen vagyunk egy területen, és nem egyedül vagyunk a műfajban. A konkurenciára soha nem úgy néztem, mint ellenségre, hanem olyan riválisra, mely serkent, inspirál.

Tíz év múlva hol lesz ön és a Barátok közt?

- Remélem, a Barátok közt a képernyőn, én talán producerként a helyemen - ha még bírom szuflával.