Decemberig döntenek több RTL-es műsor sorsáról

Vágólapra másolva!
Az év végéig megy a XXI. század és a Házon kívül az RTL Klubon, de jelen állás szerint úgy tűnik, 2012-ben nem lesznek képernyőn. A Fókusz, az esti Híradó változatlan hosszúságú marad, de a csatorna hírfőszerkesztőségének költségvetését megnyirbálták, az idei kétharmada jut műsorkészítésre jövőre. A Fókusz-tól elbocsátottak négy munkatársat, a Reflektor-os István Dani sem dolgozik már a csatornánál.
Vágólapra másolva!

A gazdasági válság, a reklámpiac gyengélkedése miatt sorra szűnnek meg a műsorok az RTL Klubon: nem lesz déli Híradó, Reggeli, Fél kettő, a Reflektor jócskán átalakul (az elbocsátott István Dani nélkül), az Esti Showder jóval rövidebb lesz, és - mivel a hírfőszerkesztőség büdzséjét is csökkentették - nagyon bizonytalan a XXI. század és a Házon kívül sorsa.

Kotroczó Róbert, az RTL Klub hírigazgatója az [origo] kérdésére elmondta, hogy a sajtó által megszüntetettnek kikiáltott késő esti, társadalmi-politikai műsorok nézettségével mindenki elégedett a csatornánál, a maguk területén jó számokat hoznak. "A XXI. század előállítása ugyanakkor elég drága. Ha a Magyar Televízió készítené, nyilván olcsóbb lenne, de mi, mint kereskedelmi tévé nem használhatjuk ingyen azt az archívumot, amit a magyar adófizetők pénzéből tartanak fenn. Nekünk másodpercenként 1800 forintot kell fizetnünk, ami igencsak megnöveli a költségeket. Úgy látom, hogy a jogalkotók abban nem segítenek nekünk, hogy könnyebben teljesítsünk közszolgálati vállalásokat. Megvannak az új médiatörvényben leírt kötelezettségek, de nem látom a segítséget, hogy a közszolgálati műsorainkat hogyan tartsuk fenn, hogyan gondozzuk. Egészen más logikával gondolkodhatnánk a jövő évről, ha ingyenesek lennének az archív anyagok" - vélekedett, hozzátéve, hogy rengeteg e-mail, jókívánság, nézői támogatás érkezik ezekkel kapcsolatban.

A Házon kívül-ből év végéig készülnek új adások, addig el fog dőlni, 2012-ben milyen műsorok lesznek a hírfőszerkesztőség gyártásában a változatlan hosszal biztosan képernyőn maradó esti Híradó, a Fókusz, a Portré, a Fókusz Plusz mellett. "Akik a Házon kívül-t készítették, készítik, mind itt vannak még a cégnél, és ugyanez igaz a XXI. század munkatársaira is. Nem arról van szó tehát, hogy a stáb utcán lenne. Az azonban nem biztos, hogy ugyanabban a formában, ugyanazokkal a műsorokkal tudunk majd jelentkezni 2012-ben. A hírigazgatóságnak megvan a maga költségvetése, de ez az idei harmadával csökken januártól, és egy nagyobb mértékű átszervezést igényel. Szigorú költségvetési sarokszámot kaptunk, ebbe bele kell férni" - fűzte hozzá.

Hogy megszűnik-e a XXI. Század, a Házon kívül? "Minden találgatás, ami a műsorok sorsáról napvilágot látott, csak valószínűségek és feltételezések vannak. Sok a terv, kevés a pénz. Mindkét műsor abszolút a saját gyerekem, én találtam ki őket, a kollégáim pedig továbbfejlesztették ezeket. Szívfájdalom lesz, ha meg kell válni ezektől a műsoroktól, ugyanakkor nem csak arról van szó, hogy mindössze pár nehéz hónapot kell átvészelni" - jelezte.

Kotroczó Róbert szerint olyan emberektől vált meg az RTL Klub, akik munkája nagyobb része olyan műsorokhoz kapcsolódott, amelyek megszűnnek (ilyen a Reggeli, a Fél kettő, a déli Híradó). A Fókusz-tól is elmegy négy munkatárs (ebből ketten riporterek), de a hírigazgató szerint nem könnyű pontos számokat mondani, mert voltak és lesznek félállású, részmunkaidős emberek a cégnél: "Tökéletesen átszervezünk mindent, hogy kevesebb emberrel, kevesebb költséggel tudjunk úgy működni, hogy közben a lehető legtöbbet adjuk. Az elbocsátások pedig drámai pillanatokat hoztak: a legtöbb embert én hívtam ide, én szerződtem velük, őket elküldeni nehéz, fájdalmas. Ők sem akarták nehézzé tenni a búcsút, mi pedig - rendkívül összetartó csapat lévén - próbálunk segíteni nekik, hogy a szakmában el tudjanak helyezkedni."