"Van benne szerelem és világvége" - mesél A bárka szereplője, Irene Montalá

Vágólapra másolva!
A barcelonai születésű Irene Montalá játszott a Lakótársat keresünk című filmben, forgatott horrort (Rottweiler - a halálkutya), drámát (Amic/Amat), a színpadi munkák mellett pedig több katalán és francia filmben, sorozatban fordult meg. 35 évesen A bárka csapatának egyik legtapasztaltabb tagja. A magyar nézők Az internátus című sorozatból is ismerhetik, ez az AXN-en ment jó nézettséggel. Az [origo] főképp újabb munkájáról, a Spanyolországban igen népszerű A bárka forgatásáról kérdezte.
Vágólapra másolva!

Jelentősebb színpadi és tévés múltja van. Ugyanúgy részt kellett vennie castingon, mint a fiataloknak?

- Én korábban Az internátus-on dolgoztam, ennek 2010-ben lett vége. Még be sem fejeztük, már akkor felkértek arra, hogy szerepeljek ebben a misztikus sorozatban, amelyet ugyanaz a gyártó cég készít, ugyanannak az Antena3 csatornának. Azért volt néhány próbánk Juanjo Arteróval, aki a kapitányt játssza, megnézték, tudunk-e együtt dolgozni. Gyorsan megkaptam a szerepet.

Miért lett vége Az internátus-nak?

- Mert minden véget ér egyszer. Hiba lett volna a végtelenségig húzni, csak azért, mert nézett. Azt hiszem, a legjobbkor zárták le a történetet. Részben örültem is annak, hogy újat kezdhetek, mert ott egy nácivadászt alakítottam, egészen más figurát, mint most.

Hogyan mutatná be A bárká-t, kiknek lehet érdekes?

- Kalandsorozatként definiálnám: van benne szerelem, világvége, misztikum is jócskán, de valójában egy kalandos sztori. Ötven százalékban romantika és párkapcsolati szálak dominálnak, de sok drámai jelentünk is van. Az én szerepem kiemelt fontosságú, Gamboával együtt (Juan Pablo Schuk, vele készült interjúnkat csütörtökön olvashatják - a szerk.) a karakterem az, aki tudja, mi is történik valójában a külvilágban. Szeretem a figurát, mert bájosan ügyetlen pár dologban, de ugyanakkor szuper intelligens, egy tudós, profi a szakmájában. Magánéletét tekintve azonban nem szerencsés.

Már az első részben tudni, hogy visz magával egy súlyos titkot.

- Igen, tudatában van sok információnak, a többiekkel szemben így előnyben van. Most, hogy már a második évad végét forgatjuk, egy kicsit többet tudok én is a történet hátteréről, de úgy tudom, hogy a magyar nézők még csak az első évad elején vannak. Itt a sorozat sikeres, így már megvan a szerződés a harmadik szezonra is, amely forgatása jövő februárban kezdődik.

Madridban és Valenciában forgatnak. Melyiket kedveli jobban?

- A madridi stúdióban is jó dolgozni, mert felkészült a stáb, a díszlet is hibátlan. Ha nagy a szél, hullámos a tenger, akkor nem nagy öröm a vízen lenni, de ha jó időben forgatunk, Valencia mellett, a Földközi-tengeren, az nagy szabadságérzetet ad.

Volt, aki panaszkodott a tengeri forgatásra.

- Igen, mert ha haragos a tenger, akkor olyan forgatni, mint egy rémálom. Nekem tengeribetegségem van, szédülök, gyógyszert is kellett szednem. Többször annyira kihajózunk, hogy nem is lehet látni a szárazföldet.

Melyik volt a legjobb és legrosszabb napja?

- Mindegyik nap egy kaland, örömmel jövök, vannak barátaim a színészek közt. Legjobb napot így nem emelnék ki, de a legrosszabbak a nyári forgatások voltak Valencia mellett, egész nap a hullámzó tengeren voltunk, nemigen bírtam gyomorral. Az sem jó, amikor több méter magasból lógsz, és imbolyog minden. De mivel a színészet a munkám, szeretem csinálni, és szerencsés vagyok, hogy ebből élek.

Forrás: [origo]

Forgatási képeket itt talál

Több rendezővel dolgoznak, kitapasztalták már, melyik milyen habitusú?

- Négy rendezővel kezdtük, az egyik most elment mozifilmet forgatni. Minden rendezőnek megvan a stílusa, munkamódszere, a színésznek pedig alkalmazkodnia kell a szerephez, a rendezőhöz. És reggel, ha bejövök, megkérdem, ki a mai rendező, és akkor tudom, hogy nagyjából milyen lesz, mit szeret, mit nem. A sorozatnak jót tesz, hogy többen dolgoznak rajta.

Hány évad van ebben a történetben?

- Azt soha nem tudni. Tévés színésznőként nagyon sok elismerést és szeretetet kapok, és mivel elég ismert vagyok itt, tudom, hogy nem szabad például az abszolút csúcsidőben kimenni a Gran Víára (Madrid egyik főbb útja - a szerk.), mert sokan megnéznek. Én teljesen normális életet élek, a többség ezt tiszteletben tartja. Az, hogy sokan felismernek, annak az eredménye, hogy a sorozat jól működik és ismert.

Forgatott Franciaországban is: beszéli a nyelvet?

- Franciául, katalánul, spanyolul beszélek, az olaszt tervezem megtanulni, és az angol is megy egy kicsit. Az első francia tévéfilm idején, amelyben szerepeltem, négyszer másfél órás volt, még nem beszéltem egy szót sem azon a nyelven. Barcelonai vagyok amúgy, de négy éve Madridban élek, itt több a munka.

A család mit szól az utazós életmódhoz?

- Gyerekem nincs, a párom viszont szintén színész, megérti... és két kutyám vár még otthon!

Magyarországon két-háromévente mutatnak be spanyol sorozatot. Kelet-Európát ismeri?

- Nem ismerem, de tervezem, hogy ellátogatok oda, imádnám. A párommal már többször terveztük, hogy utazgatunk arrafelé.