Öt tévécsatornát megbüntethet a médiahatóság túl hangos reklám miatt

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa elindította első vizsgálatait a túlságosan hangos televíziós reklámok miatt. A médiatörvény szerint a reklámok hangereje nem lehet nagyobb a környező műsorszámok hangerejénél - a nézők ugyanakkor számos bejelentéssel éltek a hatóság felé. Büntetést kaphat az RTL Klub, a TV2, a Duna TV, a Story TV és az MTV.
Vágólapra másolva!

A hatóság által használt "Humanoid" szoftver virtuális hangosságmérő műszereivel január elseje óta pásztázza a kijelölt médiaszolgáltatók teljes műsorfolyamát, így a törvény hatálybalépése óta pontos adatok állnak rendelkezésre a vélelmezett jogsértésekkel kapcsolatban. Az NMHH nemzetközi szakmai ajánlás alapján határozta meg, mi minősül hangerőugrásnak. A Nemzetközi Telekommunikációs Unió (ITU - International Telecommunication Union) olyan módszert, mérési eljárást tett közzé, amelynek segítségével számszerűsíthető a nézők, hallgatók által észlelt műsorhangosság - írta közleményében az NMHH.

A mérési adatokat január óta videomelléklettel együtt publikálja a hatóság (http://adattar.nmhh.hu/reklamhangerosseg), ami a médiaszolgáltatók számára is könnyen ellenőrizhetővé tette, hogy a közzétett reklámjaik hangereje meghaladta-e a környezetükben mért egyéb műsorok hangerejét. A törvény hatálybalépése után adott türelmi idővel a Médiatanács célja az volt, hogy a szolgáltatókat felkészítse az új törvényi előírás betartására, és együttműködésre ösztönözze őket, amely révén a zavaró hangerejű szpotok hatósági beavatkozás nélkül eltűnhettek volna a képernyőkről. Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján azonban világossá vált, hogy a nyilvánosságra hozott adatok nem tartják vissza a médiaszolgáltatókat a normaszegések ismételt elkövetésétől - áll a szövegben.

2011-ben már több mint hetven bejelentést tettek a tévézők a túl hangos reklám miatt. A magyar fejlesztésű szoftver szeptemberben öt szolgáltatónál - az RTL Klub, a TV2, a Duna TV, a Story TV és az MTV (m1) csatornáin - észlelte rendszeresen a kritikus hangerőugrásokat, ezért a hatóság megindította az első eljárásokat a televíziókkal szemben. A Médiatanács a vizsgálat lefolytatása során határozatban dönt a lehetséges szankciókról, amelyek ez esetben a figyelmeztetéstől a pénzbírság kiszabásáig terjedhetnek.