Nagy Feró: Egynyári slágereket nem lehet előadni

Nagy Feró, interjú, tévé
Vágólapra másolva!
Nagy Feró szerint élete egyik legjobb munkája az, amit az X-Faktorban csinál, de a korábbi balhékra, kereskedelmi tévés szerepeire is szükség volt ahhoz, hogy behívja az RTL Klub. Szerinte nem elég azt mondani egy énekesnek, hogy korrekt volt a produkciója, mert ez semmit nem jelent, és nem a fiatalok tehetnek arról, hogy nem ismernek régi magyar zenéket, hanem a rádiók. Interjú az X-Faktor mentorával.
Vágólapra másolva!

- Mentoráltjaid fiatalok, Muri Enikő 20 éves, Kováts Vera 16: mennyire ismerik a zenei pályádat?
- Nem nagyon, de ők már egy más korosztályhoz tartoznak. Nem hibáztatom őket, nem az ifjúság hibája, hogy nem tudják, mi a Ricse, mert melyik nótánk hallató a rádióban? Az elmúlt negyven évben szinte ki voltam tiltva a rádióból, leszámítva pár dalt, amit a Bikininek írtam. A Beatricétől legfeljebb két dalt adnak le, azt is kívánságműsorban, tehát nem egy zenei szerkesztőnek jut ám eszébe! Az új lemezünkön szerintem legalább három-négy olyan nóta van, ami mehetne, de nem tudom, minek kell megfelelni: ennél híresebb már nem tudok lenni! Ha egy ilyen ismert celeb nem tud beférni sehová... Jó lenne, ha felfedeznének még pár nótát az újabbakból is. Az MTV-n voltunk a DTK Show-ban, ott például teljesen odavoltak a Nyolcvanas évek című dalunkért. Az egy szerethető szám.

- Az sem megy?
- Az a baj, hogy Magyarországon el van hülyítve a közízlés, és a zenei szerkesztők is elöregedtek. Van alattam egy korosztály, amely Halász Jutkán nevelkedett, az határozza meg a tudatát. A kritériumokat nem tudom, de nem is próbálnék megfelelni nekik. Azonban a trükk sem jön be: az új lemezen van a Katicabogárka újabb verziója, odaírtuk, hogy "radio edit", de így sem játsszák! Viszont megy helyette Madonna, meg Lady Gaga utánzása - mert az eredeti az rendben, ők világsztárok, de gyakran az az érzésem, ha hallgatom a rádiót, hogy ezek magyar koppintásait hallom. Persze vannak nagyon tehetséges fiatal zenekarok is.

- Amikor elvállaltad 2010-ben az X-Faktort, akkor a pénz motivált, vagy az, hogy új lendületet adj a Beatricének?
- A családomat a pénz motiválta, engem meg a családom. Schiwert Takács László, a műsor főszerkesztője is igencsak motivált, mert azt mondta, hogy nekem ebben mindenképp benne kell lennem. Úgy mentem el a mentorok castingjára, hogy nem is volt időm, siettem - és épp attól, hogy félvállról vettem, nem értem rá, iszonyúan felszabadult lettem a válogatáson. Azt gondoltam, hogy én magam vagyok, biztos nem fogok tetszeni nekik, majd mehetek haza. Másodjára azt mondták, hogy kellek nekik, hazamentem, gondolkodtam, a család viszont unszolt, hogy teljesen nekem való ez a műsor. Én akkor még nem hittem el, most azt mondom, hogy életem egyik legjobb döntése volt, mert fiatal, tehetséges emberekkel foglalkozni a legjobb dolog. Egyik mentoráltam, Vastag Csabi meg is nyerte az első szériát, egy másik, Wolf Kati pedig szép sikereket ér el azóta is, például az Eurovízión. Világsztár, és az én drága zsűrim kidobta a hatodik körben!

- A lapok arról írtak, hogy a szombati show után dühödten, mogorván távoztál. Hogy történt ez?
- Otthagytam őket, mint Szent Pál az oláhokat, mert rendkívül igazságtalan döntés született. Nehéz volt róla beszélni, egy negyedórát pihentem kinn a hidegben, hogy ne küldjek el mindenkit a francba. Úgy gondolom, hogy a mentorok rosszul döntöttek. Amivel bántották az én mentoráltjaimat, az nekem is rosszul esett, és megvallom, rosszindulatot is felfedeztem. Ha előttem egy tehetség énekel, akkor én neki rosszat nem mondok, csak azért, hogy az én versenyzőm nyerjen. Magamban tudomásul veszem, hogy jobb, mint az enyém, de ilyeneket nem mondanék neki. Három énekesem volt még benn, ez sem tetszett mentortársaimnak. Lil C-nek pedig drukkolok, de a párbajdala nem sikerült, nem volt jó. Ő kész művész, kiteheted bárhova, jól fog táncolni, az énektudása is megvan egy show-hoz. Alexa ugyanakkor nagyon félt, látszott rajta, hogy remeg, de elénekelte a dalt. Szerintem több lehetőség van benne, így őt kellett volna továbbengedni. A zsűri nem így gondolta, veszélyt éreztek a lányban, kitették.

Fotó: Mudra László [origo]
További képekért kattintson!

- Alexa nincs, de van még Enikő, Vera. Melyik milyen jellem?
- Mindkettő betartja, amit kérek, de azért van identitástudatuk, akaratuk, ezt egy apának, mentornak, tudomásul kell venni. A munkám legnehezebb része észrevenni, mi az, amiben ők erősek, ami őket jellemzi, és a közönségnek hihető, elfogadható. Én nem akarok mást faragni belőlük. Tavaly is jó taktikát követtem, és most is ezer százalékig biztos vagyok benne, hogy Alexára sokkal több szavazat jött, mint Lil C-re.

- De ti sem tudjátok, kire hány szavazat jön?
- Csak a megérzéseimet mondom, nekünk sem mondják meg a számokat.

- Ugyanazt hozzák a lányok a próbán, mint az élő show-ban?
- Vera igen, ő akkor él igazán, ha közönség van. Enikőnél volt olyan, hogy visszavett szombat estére, valamiért nem akarta azt csinálni, amit mondtunk neki. Sokszor az erőnléttel van gond, visszafogja magát, mert tartalékol a nóta végére. Csakhogy vannak olyan nóták, amelyeket erőből kell tolni végig. Bírni kell a megterhelést, mert az énekhangon észre lehet ezt venni.

Fotó: Mudra László [origo]
További képekért kattintson!

- Bulizni mehetnek a fiatalok?
- Heti egyszer el kell engedni őket, mert olyan idegi megterhelés alatt vannak egész héten, annyi mindennek kell megfelelniük, hogy ki kell ereszteni a gőzt. Pityergés is van néha a feszültség, a stresszhelyzet miatt. Rendkívül sokat dolgoznak, nagyon be van osztva minden napjuk, új nótákat kell megtanulniuk. Előfordul, hogy azt hiszik, nem tudják megtanulni jól az adott dalt - holott igen, mert épp azért választottuk azt! Időnként kicsit kiborulnak, sírnak egy sort a vállamon, megölelem, aztán felturbózom őket, megmagyarázom, hogy jól fog állni nekik a dal. Fel kell készíteni pszichikailag őket. Ezért vagyok mérges a zsűrire, ha valakit azzal akarnak elengedni, hogy "benned sokkal több van". Én tudom, mi van az én énekeseimben, ő meg várjon sokkal többet a saját versenyzőjétől... De majd amit kap tőlem a zsűri a héten, azt nem teszi zsebre.

- Igaz a sztori, hogy Vera apjával volt egy vitád arról, mehet-e az éjszakába a kislány?
- Igaz. Arról volt szó, hogy egy nagyon nehéz hét, élő show után úgy gondoltam, hogy Verának lehetőséget kell adni arra, hogy éjfélkor elmenjen a nagy közös bulira, ami szombat éjjel van. Az édesapja nem engedte, holott elmondtam, hogy az egész stáb vigyázni fog a kislányra, és szükségük van arra, hogy együtt röhögjenek, táncikáljanak, beszélgessenek. Azt mondtam az apukának, hogy jöjjön érte másnap, vigye haza ebédre. Természetesen ez a megbeszélés egy "könyvárban" zajlott, és, hogy oldódjunk, kiolvastunk egy háromkötetes művet... Megbeszéltük, hogy ennek így kell lennie.

Fotó: Mudra László [origo]
További képekért kattintson!

- A sajtót mennyire tudod irányítani?
- Nincs komolyabb problémám vele. Megértem, hogy a bulvár hogyan működik, de azért néha felkapom a fejem. A minap azt írták több helyen, hogy "Feró elhagyta az RTL Klubot". Tényleg elhagytam az épületet, kijöttem, szellőztem egy darabig, majd visszamentem! Sokan kérdezték, hogy tényleg leléptem? Hát hogyan hagynám ott őket, ha szerződésem van, és egy rendkívül profi stáb dolgozik mellettünk? Ráadásul ez a műsor megengedi, hogy én Feró lehessek, ami öröm, mert a tévéműsorokban az szokott lenni a baj, hogy a szerkesztők ötletekkel jönnek, mit kéne csinálni, hogy vegyek fel szalmakalapot, ilyesmi. Ilyenkor állok, és nézek: ez én vagyok?

- Ez a médiabohóc-szerep.
- Igen, de ebben a műsorban magam vagyok, így sokat köszönhetek az X-Faktor-nak. Népszerű lettem, az egyik legnépszerűbb mentor. A társaimat szeretem, de azért vitázunk.

- Ki áll tőled legmesszebb?
- Most épp mind a három, egyformán. Hárman egy ellen. Egy profi nem mondhat olyat egy fiatal énekesnőnek, aki jól megoldott egy feladatot, hogy "korrekt." Az mi? Jó vagy rossz? Engem nem azért ültettek oda, hogy ezt mondjam neki, mert ezzel nem tud mit kezdeni.

- A múltban azért volt néhány műsor, amelyikben nem te voltál. Rockzenészként cilinderben korcsolyáztál a Sztárok a jégen-ben. Miért?
- Minden médiában való megjelenésem tudatos volt, és igazából ezek vezettek idáig, hogy az X-Faktor-ban lehetek. A korcsolyázást amúgy szeretem. A rockzenészek persze beszóltak, amire én azt mondtam, hogy vegyenek fel egy korcsolyát, mutatok pár figurát. Az a műsor életem egy fontos mozzanata volt, és ha nem vállalom el, akkor soha meg nem tudtam volna magamról, mit tudok. A művészet az ilyen dolog, engem meg az érdekel, ha felmegy valaki a színpadra, akkor van-e varázslat, vagy nincs. Ha bárki megnézi egyik produkciómat abban a műsorban, akkor azt hiszem, nem kell szégyenkeznem.

Fotó: Mudra László [origo]
További képekért kattintson!

- És a gasztrorealityk? Vacsoracsata, Hal a tortán. Ezekre mi szükség volt?
- Az egyiket megnyertem, a másikban negatív hős voltam. Utóbbiban szerintem négy ember rám volt állítva, hogy provokáljanak. Olyan társaság volt, amelyben nem éreztem jól magam, és amikor mondtam nekik, akkor csak néztek.

- Csak tolták eléd a pálinkát.
- Nem nagyon kellett kínálgatniuk, ittam én azt magamtól, annyira nem bírtam őket. Az lehetett az oka, hogy fel voltak készítve, szerintem utasításokat kaptak. Zsidró Tomi, Demcsák Zsuzsa, Gesztesi Károly volt ott, meg egy kislány, akinek a nevére nem emlékszem, de maradjuk abban, hogy nem egy nagy csapat (Feró Nócit, a Való Világ egykori műsorvezetőjét felejtette ki). De talán ez a botrányos reality is kellett, hogy az X-Faktor-hoz eljussak, mert a balhé is meghozza a reklámot.

Fotó: Mudra László [origo]
További képekért kattintson!

- Tízből egy szám magyar a műsorban, a többi angol. Elő van írva ez?
- Bocs, hogy visszakérdezek: hol az a tíz magyar szám? Soroljuk... Nem a zeneszerzők a hibásak, és ezzel vissza is térünk a rádióhoz. Mert mit játszottak? Ezeket a szarokat. Egynyári slágereket nem lehet előadni: lehet, hogy elment 1996-ban, arra táncolt a fél Balaton, de elmúlt fölötte az idő! Hol vannak az időálló magyar nóták, amelyeket még ráadásul hozzá is kell igazítani a mi előadóinkhoz? Jó, volt Cserháti Zsuzsánk, Máté Péterünk, de ami a nyolcvanas években működik, ma nem megy. Itt jön vissza Erdős Péter szelleme, mert a nyolcvanas években egy sztár volt, az Évi, a Csepi. De amit Csepregi Éva és a Neoton csinált, az használhatatlan egy ilyen zenés show-ban, mert azokban a dalokban nem volt valami hatalmas éneklés. Nem bántani akarom őket, mert állati jól működtek a nótáik, de mellettük süllyesztőbe került sok más előadó, például épp Cserháti Zsuzsa. Nagyon kotorászunk a magyar dalok közt, de iszonyú nehéz elővenni tíz olyat, ami népszerű is, és amelyben meg is tudja mutatni az énekes, mit is tud.

- Többször morogtál a rádiókra az interjú alatt: miért nem csinálsz rádióműsort, ha ilyen lesújtó a véleményed róluk?
- Nincs nekem most erre időm, de amúgy is csak akkor tenném, ha szabad kezet kapnék, ha azt mondanák, hogy "nesze, itt van két óra, garázdálkodj!".

- Kétmillió fölött a nézettség, nyilván lesz folytatás 2012-ben. Vállalnád?
- Abszolút. Megsértődnék, ha nem hívnának.

- Csapatot, fiúkat is vinnél?
- Amivel megbíznak, azt tenném, de tudni kell, hogy a csapatokkal nem könnyű. Sokan azt hiszik, hogy elég egymás mellé tenni három énekelni tudó embert, és kész a vokál. Ez nem így megy. A Queen azért is ment, mert nemcsak Freddie énekelt jól, hanem Brian May is. Egy háromszólamú vokálba pedig három ember kell, aki kurva jól énekel. Nem könnyű. Én kórusban is énekeltem, és az a csodálatos, hogy a torkodban érzed, amit a többiek énekelnek. Ha nagyon picit is eltolod, akkor már olyan hamis lesz... Az énekegyüttesek itthon azon buknak meg, hogy a tagok nem egyformán jók.

- Jön a Kopaszkutya második része. Mit gondolsz róla?
- Jön a film? Nem tudtam róla. Az elsőben sem szerepeltem, csak egy villanásra voltam benne. Hobóval jóban vagyok, de a többiek néha kicsit fújnak rám, ugyanis én más szinten zenélek, nem ott, ahol ők, és én nem is akarok oda visszamenni. A füstszagú kocsmarockhoz én nem akarok visszatérni. Tavaly műsorvezető és fellépő voltam egy olyan fesztiválon, ahol szinte csak öreg zenekarok voltak, és akkor megfogadtam, hogy én ezt nem fogom csinálni, mert szánalmas. A közönség egy része zokogott, de én nem akarok nosztalgiázni, én újat akarok. Nem megújulni akarok, mert én új vagyok, tökre nem vagyok öreg. Nem akarnám, hogy ott álljak, és játsszam a kib***tt Kétforintos dal-t. Legfeljebb a végén, mutatván, hogy ezek is mi voltunk - de előtte megmutatnám, kik vagyunk most. Vagy mondjuk azt, hogy ez egy retróparti...

- Nálatok nem a Jerichó-t meg ezeket követeli a közönség?
- Abszolút nem. A Hegyalja Fesztiválon velünk énekelték a fiatalok az új nótáinkat.