Nem zuhanhat le bárki a mélybe az MTV vetélkedőjében

maradj talpon
Vágólapra másolva!
Ha a Maradj talpon-ban kitörik egy boka, nem jár kártérítés, viszont a stúdióban a játékos könnyen összefuthat az Áll az alku egykori, titokzatos igazgatójával. De hová esik a vesztes, és hány éves kor fölött reménytelen a bejutás? Az MTV vetélkedőjének kulisszatitkai.
Vágólapra másolva!

A Magyar Televízió átlagos nézettségénél lényegesen jobban szerepel a több vetélkedőben látott Gundel Takács Gáborral felálló Maradj talpon című vetélkedő, amely a "nagy őszi megújulás" egyik legstabilabban működő eleme. A kvíz nem magyar fejlesztés, de az időzítése megfelelő volt: a Tv2-n kimúlt már a 40 milliós játszma, az RTL-en leállt A széf, a Story4 Szerencsekerék című műsora pedig nem vesz el túl sok nézőt, azaz olyan időszakban rajtolt, amikor hiány volt tévés kvízekből.

Sokakat érdekel, hová zuhannak a vesztesek, mi történik velük: az [origo] információi szerint nagyjából két métert esnek csak, puhára, szivacsok közé. Érdeklődésünkre Závodszky Zoltán, a gyártó Show and Game ügyvezetője ezt nem akarta kommentálni, mondván, a kihullott játékosok sorsát körüllengő titokzatosság éppúgy a műsor imidzsének része, mint volt az igazgató karakterének kiléte az Áll az alku-ban (korábban gyakran visszatért a kérdés, fórumokon, interjúkban, hogy ki volt Gundel Takács beszélgetőtársa a gameshow-ban). Mivel a két vetélkedőt ugyanaz a cég gyártja, akárcsak korábban a Jakupcsek Gabriellával készült Multimilliomos-t, a stábban most is ott van a rejtélyes, mindig csak hátulról látható alakot megszemélyesítő férfi.

"Ez egy nemzetközi licencműsor, többször kipróbált formátum, és mindenki túlélte, senkinek nem lett semmi baja. De valóban speciális a casting, legalábbis olyan műsorokhoz képest, mint a Legyen ön is milliomos, ahová jóformán bármilyen fizikai kondícióban be lehetett ülni. Itt az elméleti tudáson kívül szigorú kritériumoknak kell megfelelni, és eleve csak 18-55 év közti versenyzők indulhatnak" - válaszolta kérdésünkre az ügyvezető.


Mint Závodszky elmondta, csípőprotézissel, epilepsziával nem lehet beválogatni senkit, kizáró ok, ha a jelentkezőnek van krónikus betegsége, egyensúlybeli problémája, mozgásszervi baja, továbbá nem kerülhet be cukorbeteg, vagy várandós nő. "A rizikófaktorokat ki kell szűrni, mert itt szabadesésben zuhannak a játékosok. Teljesen biztonságban van egy egészséges ember, de meg kell felelni a nemzetközi sztenderdeknek. A szerződésben büntetőjogi felelősségük tudatában kijelentik a játékosok, hogy nincsenek rejtett betegségeik" - tette hozzá. Ha mégis kitörne egy boka, a produkció akkor sem fizetne fájdalomdíjat, sem gyógykezelést, mert mindenki aláírja, hogy saját felelősségére játszik. Nyilatkozni pedig nem szabad arról, hogy szivacsokkal teletömött gumiszobába esik-e a versenyző, vagy forró olajjal teli üstbe, mert súlyos kártérítést kell fizetnie annak, aki bizonyítottan fecseg.

agb

Nézze nagyban itt!

Mivel az MTV is elégedett a nézettséggel (olyan tévétörténeti pillanat is volt, hogy az ismétlés az m2-n verte az épp futó műsort az m1-en), a vetélkedőből újabb részeket rendel a köztévé. A produkció arra is büszke, hogy a 18-49-es kategóriában és a 18 éven felüli lakosságnál is erős a műsor. A képen az látható, hogy november 21-én a "18+" korcsoportnál ugyan kikapott a Híradó-tól és a Tények-től, de egy rövid darabon verte az ÖsszeEsküvők-et és a Fókuszt-t.

Mennyibe kerül egy Barátok közt-rész?