"Elhagyjuk a New York-érzést" - Fábry Sándor új műsoráról

Fábry Sándor sajtótájékoztató MTV MTVA
Vágólapra másolva!
Február elején indul a Fábry című show az m1-en: mivel az RTL Klubon nem kapott műsort 2011 őszén, az Esti Showder-t költségtakarékossági okból jegelte a csatorna, ezért a showman megkereste a közmédiát, műsorgyártás szándékával. Mint mondta, tárgyalásairól rendre beszámolt az RTL-nek és volt producerének is, és kellett neki ez a váltás, mert végre olyan vendégeket is hívhat a műsorba, akik nem feltétlenül vonzanak milliókat a tévé elé, de "minőségibbek", mint a celebvilág tagjai.
Vágólapra másolva!

Kétéves szerződést kötött az MTVA Fábry Sándor cégével, a többszöri meghosszabbítás lehetőségével, évi húsz adásra, összesen két plusz három évre - közölte Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója az [origo] kérdésére a Fábry című show-t beharangozó sajtóeseményen. Ugyancsak újságírói kérdésre a showman elmondta, hogy egy-egy adás 15-18 millió forintba fog kerülni az MTVA-nak. "Én tizenhárom évig nem tudtam, mennyibe kerül egy-egy Esti Showder, de azt elmondhatom, hogy a korábbinak most a harmada lesz a fellépői gázsim. Ehhez persze hozzájön még egy tisztes produceri haszon" - tette hozzá Fábry. Böröcz szerint az összeghez hozzá kell tenni a formátumdíjat, de így sem kerül többe - tervezett nézettség mellett - egy-egy adás egy honpolgárnak, mint 18 forint 30 fillér.

A show az MTV-n február 2-án indul, kéthetente lesz képernyőn, hetven percben. Az [origo] úgy tudja, hogy az RTL Klub rövidebb, olcsóbb formában akarta a humorista műsorát, ráadásul az Esti Showder, bár nyerte műsorsávját, nem hozta az elvárt, főműsoridős átlag fölötti számokat a csatornának. Fábry elmondta, hogy a váltás legfőbb oka a szabadság, már nemcsak főszereplő, hanem gyártó is lesz, meg tud hívni olyan művészeket, akik a nézettségmaximalizálásban érdekelt RTL-nél nem jöhettek volna szóba. "Több hónapos tárgyalás áll mögöttünk. A lényeg ugyanaz, én már nem tudok nagyon megváltozni. Nem lesz reklám, és nem lesz szakállpödörgető tudósklub sem a műsorban. Ez olyan show lesz, ami az igazi énemhez közelebb van" - jelezte Fábry, aki szerint az RTL nyáron megtartott volna mindent, "ami Sanyi", de nem kérte a sok körítést.

A díszlet is más lesz, ennek megfelelően: "Egy lepukkant bérház lesz a háttér, pesti háztetőkkel, tehát elhagyjuk a New York-érzést, mert finoman szólva sem New Yorkban élünk. Más lesz még a műsor annyiban, hogy hosszabb lesz a stand-up-rész, illetve a zenekar nem a legvégén, hanem a monológ vagy az első vendég után lép fel. Szeretnék minőségi vendégeket hívni" - jelezte a showman, aki Bereményi Gézát invitálta az első műsorba. A show-t fizető nézők, tehát nem statiszták előtt veszik fel, lesz Szőke-Badár páros is, a közönség bemelegítése végett. Hegedűművész, muzeológus, költő is várható a show-ba, illetve a volt szovjet hadsereg egyik parancsnoka is, aki Fábry szerint Magyarországon kertészként él.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A pénzre visszatérve Fábry szóviccet bevetve megjegyezte, hogy kedvenc énekese Johnny Cash, és nem esett neki jól a féléves mellőzés (anyagi okokból nem indult el az Esti Showder 2011 őszén). "Vannak írók, akik a fióknak írnak, én nem tartozom közéjük" - tette hozzá. Az RTL-től szerinte a lehető legharmonikusabb módon vált el, volt producerével pedig megmaradt a jó viszony, Kovács Kristóf akár társproducer is lehet a show-ban. A korábbi szerződéseket illetően szerinte jogértelmezési különbség van, de szerinte minden fél nyitott a kulturált megoldásra.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

"Nagyobb interjúkat ne várjanak tőlem, mert tizenhárom év alatt kiderült, hogy az alanyok nem nagyon érdekelnek. Az interjúkat majd csinálja D. Tóth Kriszta" - magyarázta, hozzátéve, hogy a vendéglista szempontjából rugalmas, de csak kérni lehet tőle, utasítani nem, mert azt nehezen viseli. A műsor várhatóan május 31-ig lesz adásban, első lendületre (március 15-i pihenővel), majd augusztus közepén, az olimpiai nézettségre alapozva folytatódik.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A hétvégén hosszabb Fábry-interjút olvashat az [origo]-n.