Tévés Golden Globe: nem mindenben jött be a papírforma

Vágólapra másolva!
Vasárnap este (magyar idő szerint hétfő hajnalban) immár 69. alkalommal osztották ki a Golden Globe-díjakat. A drámai sorozatok közül a Homeland nyert, a könnyedebb szériáknál a Modern család futott be; Kate Winslet és a Jóbarátok egykori sztárja, Matt LeBlanc is kapott díjat.
Vágólapra másolva!

A legjobb drámai sorozat kategóriájának győztesén a magyar nézők meglepődhetnek, hisz a Trónok harca vagy a Boardwalk Empire - Gengszterkorzó helyett az itthon még nem látott Homeland kapta a díjat. A széria egy nyolc évig Irakban szolgált katonáról szól, akit egy CIA ügynök azzal gyanúsít, hogy átállt az ellenség oldalára, és terrorcselekményeket akar elkövetni az Egyesült Államokban.

A drámai színésznők kategóriájából is a sorozat sztárja, Claire Danes került ki győztesen, a legjobb drámai színész pedig a Frasier - A dumagép-ből ismert Kelsey Grammer lett, aki a Boss főszereplőjeként olyanokat utasított maga mögé, mint Jeremy Irons (Borgiák), Steve Buscemi (Boardwalk Empire - Gengszterkorzó) vagy Bryan Cranston (Totál szívás) - vagyis itt sem feltétlenül a papírforma érvényesült.

A vígjátéksorozatok kategóriája már valamivel kiszámíthatóbb volt, a díjat odaítélő Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége (HFPA) ezúttal ugyanis a Modern család-ra szavazott, amely Golden Globe-ot ugyan még nem kapott, az Emmy-díjat viszont már 2010-ben és 2011-ben is bezsebelte.

A komikus színészek között idén a Jóbarátok egykori Joeyja, Matt LeBlanc bizonyult a legjobbnak, aki tavaly a Sikersorozat-tal tért vissza a képernyőre. A hölgyek közül a Megvilágosultam-ban egy ideggyenge nőt alakító Laura Dern nevettette meg legjobban az ítészeket, ami szintén meglepetést okozhat.

Tévéfilmben vagy minisorozatban nyújtott alakításáért, illetve mellékszereplőként Kate Winslet (Mildred Pierce), Idris Elba (Luther), Jessica Lange (American Horror Story) és Peter Dinklage (Trónok harca) is kapott egy-egy díjat - utóbbi korábban az [origo]-nak is mesélt munkájáról.

A jelöltek és díjazottak teljes listája - a filmes szekció nyerteseivel együtt - itt olvasható, az [origo] közvetítését pedig itt találja a díjátadóról.