"Vezető színészek jönnek a folytatásra" - itt a Hacktion második évadja

Kálomista Gábor producer
Vágólapra másolva!
Február 13-án indul az m1-en a Hacktion második évadja, amelyben már lazábban kapcsolódnak egymáshoz az epizódok, és - Oroszlán Szonja visszatérése mellett - több új színész is megjelenik. A producer, Kálomista Gábor (Zimmer Feri, Ámbár tanár úr, Szíven szúrt ország, Csak szex és más semmi) azt mondja, tanultak az első szezon hibáiból, és szerinte az Anonymus csoport ténykedése is jót tett a sorozatnak.
Vágólapra másolva!

Annak idején miért pont a kevéssé fiatalos Duna tévét és az MTV-t célozták meg ezzel a hackeres témával?

Azt gondolom, hogy a megújuló közszolgálatiságnak szüksége van olyan programokra, amelyek a fiatalok érdeklődésére is számot tarthatnak. Emellett a számítógép, az azzal történő kommunikáció már nemcsak a fiatalok kiváltsága, hanem a hatéveseké és a hetvenéveseké is. A Magyar Televíziónak volt erre a történetre fogadókészsége, de igazából - mint minden sorozat - egy kísérletként indult, meg kellett tudni, hogy mennyire szeretik a nézők. Nagyon bízom benne, hogy a második évad már jobban fog tetszeni a közönségnek, okultunk az előző szezon hibáiból.

A költségvetés mennyiben fog változni?

Több külső helyszín lesz, ez például mindig megnöveli a költségeket - ugyanakkor szükség is van rá, hiszen ez teszi életszagúvá a történetet. A beépített díszlet is nagy átalakuláson ment keresztül, ami újabb terheket ró a sorozatra.

Az első évadnál 22 millió forintba került egy-egy rész, holott ott nem sok külső helyszín volt. Mire költöttek ennyi pénzt?

Először is egyszer fel kellett építenünk a díszletet, ha annak a költségét leosztjuk az epizódokra, az nem kevés. Filmes technikával készült az egész széria, és olyan színészek játszanak benne, akik nem kifejezetten a sorozatszínészek kategóriájába tartoznak, nyilván nekik magasabb a gázsijuk is. Öt-hat nap alatt veszünk fel egyébként egy részt, és ha ezt valaki leosztja ötven percre, akkor az filmes szempontból elég komoly teljesítmény: egy játékfilmben két-három hasznos percet csinálunk meg egy nap, itt pedig tízet. Ennek ellenére, ha egy ötvenperces játékfilm készülne, annak nagyságrendekkel magasabb lenne a költségvetése. Akármilyen szakember is nézte meg eddig a Hacktion-t, mind azt mondta, hogy ez a 22 millió be lett forgatva a sorozatba.

m1

Indokolt volt elkészíteni a második évadot? Az első nem hozott jó nézettséget.

Azt gondolom, hogy most csiszolódnak össze a dolgok. Egy sorozatnál nagyon fontos, hogy mindig azonos időben menjenek a részek, és ne maradjon ki egy hét sem - ehhez képest a Hacktion már az első adás után új időpontba került. Emellett minden sorozatnak van egy kifutása, akár a Barátok közt-ről, akár a Jóban Rosszban-ról beszélünk: azoknak is idő kellett, mire a nézők megszerették. A számokból pedig az látszik, hogy a nézők mostanában kezdtek rákapni a Hacktion-re, volt olyan, hogy egyik részről a másikra negyven százalékkal nőtt a nézettség. Ez persze annak is betudható, hogy a téma aktuálissá vált, az Anonymus csoport ténykedésének köszönhetően a hackelésről mindennapi beszélgetésekben is szó esik.

Mire számítsanak a nézők a második évadban?

Az első évadból levontuk a tanulságokat, így a második szezon stílusában és tartalmában is előremutató változások lesznek. Sokkal lazábban fognak egymáshoz kapcsolódni a részek, így aki később néz bele, az is érteni fogja a történetet. Átcsoportosítva a rendelkezésünkre álló eszközöket, szeretnénk többet forgatni külső helyszínen - ahogyan azt tettük már az első évad utolsó részében is. A második szezonban több színész is jelenik meg, ami szintén jót tesz a történetnek. Mindenekelőtt visszatér Oroszlán Szonja, de néhány olyan színész is érkezik, akinek a nevét még nem szeretném elárulni. Jobbára vezető színészekről van szó, tehát nem lesznek ismeretlenek az arcok, de azért forgattunk pár fiatallal is.

m1

Merítettek ötleteket a valóságból?

Persze, hisz az embereket valóban érdekli, hogy milyen ezeknek a csoportoknak a tevékenysége, hogy miért nem szabad a mobiltelefont éjszakára bekapcsolva hagyni, vagy hogy hogyan tudják az ember bankszámlájáról lehúzni a pénzt. A sorozatból egy laikus is tudomást szerezhet azokról a mindennapi veszélyekről, amelyek az elektronikus világban érhetik. Kapunk is tanácsokat olyan szervektől, amelyek ilyen ügyekben nyomoznak, így kicsit előrébb is tudunk járni a valóságnál. Nálunk is van Anonymus csoport, csak épp Coriolanusnak hívják.

Producerként mennyivel volt könnyebb vagy nehezebb, hogy sorozatot készít, nem pedig mozifilmet?

Nem könnyebb műfaj, pont a napi munkamennyiség miatt. Most már a száznegyvenedik, százötvenedik forgatási napnál járunk, ami azért elég megterhelő. Nincs az a rohanás, mint a napi sorozatoknál, hogy minden jelenettel kész kell lenni negyed óra alatt, de pont ezért tovább is tart végezni. Szokjuk egymást a sorozat műfajával, de azt gondolom, mostanra már összeállt a kép.

m1

Az tudatos volt, hogy - akár az amerikai sorozatok mintájára - filmszínészeket hoznak be a tévébe?

Próbálunk igazodni a trendhez is, de az elsődleges ok inkább az volt, hogy nincs nagyon idő új arcok bevezetésére. Feltűnnek ismert arcok a továbbiakban is, ami szerintem mindenképp jót tesz a sorozatnak. Szerencsére a színészek is élvezik ezt a munkát, általában azt mondják, hogy nem éreznek színvonalbeli különbséget egy játékfilmhez képest. Szerintem a széria akár külföldre is eladható lenne, a régióban biztosan nem készült még ilyen témájú, kifejezetten hackerekkel foglalkozó sorozat, de lehet, hogy egész Európában sem.

Lát még olyat a mai magyar sorozatok közül, amelyik piacképes lenne külföldön is?

Megmondom őszintén, nagyon kevés időm van tévézni, úgyhogy a többi sorozatot nem tudom követni. Jókat hallottam a Társas játék-ról meg az Átok-ról, elképzelhető, hogy ezek piacképesek lehetnének.